Czech Invest··4 min

Zastupitelstva čtyř obcí schválila dohodu o zmenšení podnikatelského parku Líně a rozvoji dopravní infrastruktury

Czech Invest

Czech Invest

Agentura CzechInvest naplňuje klíčovou úlohu v oblasti podpory podnikání a investic v její komplexní podobě. Unikátní spojení regionálního, centrálního a mezinárodního působení zajišťuje integritu služeb a schopnost propojovat globální trendy s regionálními podmínkami v České republice. Jedním z hlavních cílů CzechInvestu je přeměna České republiky v inovačního lídra Evropy. CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Založen byl v roce 1992.

Tisková zpráva

Návrh dohody, která umožní zmenšení rozlohy plánovaného Strategického podnikatelského parku Líně a rozvoj dopravní infrastruktury, která odlehčí okolním obcím a napojí park na dálnici a železnici, schválila v těchto dnech zastupitelstva Dobřan, Líní, Zbůchu a Vstiše. Zejména první tři jmenované obce patří mezi ty, kterých se výstavba a provoz parku nejvíce dotkne. Stavbu zóny o rozloze až 700 hektarů umožňují současné zásady územního rozvoje kraje, dohoda má potvrdit zmenšení budoucího parku maximálně na 280 hektarů. V průběhu následujících týdnů se k ní mají vyjádřit také zastupitelé dalších okolních obcí plánovaného parku a Plzeňského kraje.

Zmenšení zóny bylo jedním z hlavních podnětů starostů a občanů okolních obcí. Zásady územního rozvoje Plzeňského kraje totiž umožňují postavit velkou průmyslovou zónu na 700 hektarech s až 50 tisíci zaměstnanci. „Na základě podnětů místních občanů usilujeme o vznik areálu o rozloze do 280 hektarů s maximálně 5000 zaměstnanci pro celý areál, jehož jádrem bude moderní továrna typu gigafactory. Abychom tento závazek oficiálně potvrdili, chceme uzavřít dohodu s okolními obcemi a Plzeňským krajem a v návaznosti na ni změnit zásady územního rozvoje,” uvedl Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu pověřený řízením státní agentury CzechInvest, která má přípravu parku na starosti.

„Zmenšit rozsah průmyslové zóny Líně znamená i její značné oddálení od domů, kde žijí občané dotčených obcí. Logicky je to náš hlavní zájem v celé této věci. To, že zmenšení již není vázáno na rozhodnutí investora, považujeme za významné gesto a krok ke zkvalitnění komunikace se státem,” uvedl Martin Sobotka, starosta Dobřan.

Strategický podnikatelský park plánovaný v lokalitě Plzeň-Líně počítá s maximální rozlohou 200 hektarů průmyslové plochy. Hlavní část má zabrat továrna na výrobu baterií do elektromobilů, další pak takzvaný dodavatelský park, kde budou sídlit další menší provozy navázané na samotnou gigafactory. Přibližně 80 hektarů pak budou zabírat obslužná zařízení, jako je železnice, trafostanice nebo čistička odpadních vod.

Vedle zmenšení samotné zóny je důležitou součástí návrhu dohody mezi státem, krajem a obcemi také závazek státu v oblasti přípravy dopravního napojení podnikatelské zóny. Jedná se zejména o modernizaci železniční vlečky, výstavbu nového sjezdu z dálnice D5, prioritizaci přeložky silnice I/26 a stavbu obchvatu II/180.

„Díky přípravě podnikatelského parku přijdou do regionu významné investice do dopravní infrastruktury, které pomohou s řešením řady problémů, se kterými se obce potýkají už nyní,” vysvětlil David Petr, koordinátor projektu za státní agenturu CzechInvest. „Naším cílem je odklonit veškerou tranzitní dopravu z okolních obcí a umožnit takové napojení podnikatelského parku na dálnici, které uleví místním občanům. Zásadní bude také moderní železniční připojení, která má sloužit jak pro dopravu materiálu do továrny, tak pro odlehčení osobní automobilové dopravy budoucích zaměstnanců,“ doplnil David Petr.


Kontakt pro média:

David Hořínek

PR manažer a tiskový mluvčí

+420 724 591 667

[email protected]

Zdroj: www.czechinvest.org

Další články

Další články od Czech Invest

Vznikající iniciativa má pomoci Česku naplnit evropské startupové standardy

Vznikající iniciativa má pomoci Česku naplnit evropské startupové standardy

V prostorách pražského CAMPu se včera uskutečnilo první setkání Koordinační rady pro investory a startupy (KRIS), která si klade za cíl zlepšit podmínky pro startupy a investory v Česku. Iniciativa vznikla ve spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest s cílem podpořit naplňování standardů Europe Startup Nations Alliance (ESNA).
| Czech Invest
HR Pointy 2024 pořádané CzechInvestem jsou zpět: Budujme úspěšné firmy skrze firemní kulturu

HR Pointy 2024 pořádané CzechInvestem jsou zpět: Budujme úspěšné firmy skrze firemní kulturu

Semináře nabídnou prostor pro sdílení zkušeností, diskusi o aktuálních trendech a hledání řešení pro výzvy v oblasti lidských zdrojů. „HR Pointy představují jedinečnou platformu, která spojuje teorii s praxí. V dnešním rychle se měnícím světě je firemní kultura klíčovým faktorem pro přilákání a udržení talentovaných zaměstnanců. Zejména pro mladou generaci jsou firemní kultura spolu s cíli a misí společnosti velmi důležité při výběru zaměstnavatele. Těší nás tak, že můžeme nabídnout HR profesionálům prostor pro inspirativní debaty a sdílení cenných poznatků, jak tyto aspekty efektivně rozvíjet," říká Gabriela Bauerová, ředitelka Divize investic a zahraničních aktivit CzechInvestu.
| Czech Invest
CzechInvest se představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2024 v Brně

CzechInvest se představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2024 v Brně

„Těší mě, že se na MSV již několik let úspěšně prezentuje Česká národní expozice. Její součástí je každoročně i stánek CzechInvestu, agentury pro podporu podnikání a investic. Odborníci z CzechInvestu jsou po celou dobu veletrhu k dispozici velkým, malym a strednim firmám i startupům, aby poskytovali konzultace o svých službách a přispěli tak k rozvoji českého podnikatelského prostředí," uvedl Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.
| Czech Invest
CzechInvest a SIRS představí na prestižním veletrhu EXPO REAL kroky Česka ke zvýšení atraktivity pro strategické investory a připravovaný Strategický podnikatelský park Cheb

CzechInvest a SIRS představí na prestižním veletrhu EXPO REAL kroky Česka ke zvýšení atraktivity pro strategické investory a připravovaný Strategický podnikatelský park Cheb

Jeden z nejvýznamnějších evropských veletrhů nemovitostí a investičních příležitostí, přivítá každoročně desítky tisíc účastníků ze 70 zemí světa. I letos je agentura CzechInvest společně se SIRSem partnerem expozice Czech Cities & Regions, kde své investiční příležitosti představí Statutární město Ostrava, Moravskoslezský kraj a Hlavní město Praha v doprovodu řady významných partnerů z oblasti developmentu a investic.
| Czech Invest
Český startupový ekosystém se spojuje pod hlavičkou Czech Startup Week

Český startupový ekosystém se spojuje pod hlavičkou Czech Startup Week

„Startupy a rozvoj venture investic jsou důležitými pilíři naší budoucí prosperity. Spolu se zahraničními investory a domácími firmami vytvářejí ekosystém, který pohání inovace, generují nová pracovní místa a posilují konkurenceschopnost české ekonomiky na globální úrovni. Czech Startup Week reaguje na dlouhodobou potřebu vytvoření společné a mezinárodně orientované události v českém startupovém prostředí. Je to velká příležitost, jak zviditelnit a nastartovat novou éru podnikatelského růstu v Česku,“ uvedl Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.
| Czech Invest
Staňte se součástí Digitálního regulačního pískoviště (Sandboxu)

Staňte se součástí Digitálního regulačního pískoviště (Sandboxu)

Digitální regulační pískoviště (Sandbox) představuje inovativní prostředek pro testování nových FINTECH a DLT produktů a služeb v kontrolovaném prostředí. Podporuje tak implementaci inovací a rozvoj finančního sektoru v Česku.
| Czech Invest
CzechInvest ve spolupráci se Startup Kitchen představuje Tech Happy Hours. Akce přiláká podnikatele, investory i zástupce mezinárodních organizací

CzechInvest ve spolupráci se Startup Kitchen představuje Tech Happy Hours. Akce přiláká podnikatele, investory i zástupce mezinárodních organizací

„Tento rok jsme se rozhodli posunout hranice naší tradiční Investiční konference prostřednictvím strategické spolupráce s klíčovými partnery v ekosystému. Výsledkem je vznik mezinárodní akce Tech Happy Hours, která zachovává osvědčené prvky původní konference, jako jsou odborné panely zaměřené na výzvy ekosystému a venture kapitál. Věřím, že systematická spolupráce v rámci českého startupového prostředí povede k ještě lepším výsledkům a kvalitnějším eventům. Vše navíc letos poprvé zastřešujeme pod Czech Startup Week – nový koncept, v rámci kterého se bude konat více než desítka akcí během jednoho týdne a Tech Happy Hours patří k těm největším,” říká Ivo Denemark, ředitel Divize startupů a venture investic agentury CzechInvest.
| Czech Invest
Memorandum k rozvoji Strategického podnikatelského parku v Chebu se začíná naplňovat

Memorandum k rozvoji Strategického podnikatelského parku v Chebu se začíná naplňovat

Po podepsání společného memoranda v květnu tohoto roku bylo zahájeno kompletní technické prověření lokality, které zahrnuje detailní ověření možností napojení na technickou a dopravní infrastrukturu, biologické hodnocení, inženýrsko-geologický průzkum a vypracování dopadové studie. Celková studie proveditelnosti by měla být dokončena na začátku roku 2025 a bude sloužit jako základ pro další projektovou přípravu. „Průběžné výsledky ukazují, že lokalita je vhodná pro umístění technologicky vyspělého investora s vyššími nároky na kapacitu inženýrských sítí. Lokalita nabízí dostatečnou kapacitu vody, možnost zajištění navýšení kapacity elektrické energie a velmi dobré dopravní napojení včetně možnosti zajištění železničního spojení. Dokážeme zde vytvořit až 123 hektarů moderního podnikatelského parku v udržitelném standardu,“ popsal David Petr, člen představenstva a ředitel úseku development Státní investiční a rozvojové společnosti a.s. (SIRS), která má technickou přípravu vzniku strategického podnikatelského parku na starosti.
| Czech Invest
V ČNB proběhl 5. ročník Výroční konference Sdružení pro zahraniční investice – AFI. Sdružení zveřejnilo výsledky Průzkumu podnikatelského prostředí ČR a ocenilo inovativní společnosti

V ČNB proběhl 5. ročník Výroční konference Sdružení pro zahraniční investice – AFI. Sdružení zveřejnilo výsledky Průzkumu podnikatelského prostředí ČR a ocenilo inovativní společnosti

Pátý ročník Výroční konference Sdružení pro zahraniční investice – AFI nesl podtitul „Budoucnost české ekonomiky: Investice, dekarbonizace a globální vlivy“ a proběhl stejně jako v uplynulých letech v prostorách kongresového centra České národní banky. Konference, která nabídla pohledy na aktuální trendy a nejnovější témata ekonomického a investičního prostředí očima významných expertů, se letos zúčastnily přes dvě stovky hostů z řad předních českých ekonomů a ekonomek, top manažerů úspěšných českých i zahraničních firem, ale také reprezentantů zahraničních ambasád, zástupců veřejného sektoru i médií.
| Czech Invest
CzechInvest podpoří české výrobce zařízení pro výzkum a vývoj na mezinárodním fóru v Terstu

CzechInvest podpoří české výrobce zařízení pro výzkum a vývoj na mezinárodním fóru v Terstu

Agentura CzechInvest ve spolupráci s Generálním konzulátem ČR v Miláně chystá národní stánek Česka na významném mezinárodním setkání výzkumných center a průmyslových partnerů Big Science Business Forum 2024, které se uskuteční začátkem října v italském Terstu.
| Czech Invest