Czech Invest··6 min

Zahraniční investice přispívají hospodářskému růstu Česka. Report OECD obsahuje i doporučení pro malé a střední podniky

Czech Invest

Czech Invest

Agentura CzechInvest naplňuje klíčovou úlohu v oblasti podpory podnikání a investic v její komplexní podobě. Unikátní spojení regionálního, centrálního a mezinárodního působení zajišťuje integritu služeb a schopnost propojovat globální trendy s regionálními podmínkami v České republice. Jedním z hlavních cílů CzechInvestu je přeměna České republiky v inovačního lídra Evropy. CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Založen byl v roce 1992.

Tisková zpráva

Důležitost zahraničních investic a lidského kapitálu pro budoucí prosperitu české ekonomiky. To byla hlavní témata prvního ročníku Czech Investment Forum s podtitulem Invest in People, který proběhl 28. května v pražském Cafe Louvre. Akci pořádala agentura CzechInvest ve spolupráci s Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která na akci představila vlastní průzkum o dopadu zahraničních investic na produktivitu a inovace malých a středních podniků v Česku.

„Zahraniční investice posilují naši ekonomiku, přináší nová pracovní místa a zvyšují českou konkurenceschopnost. Nalákat je můžeme nejen naší strategickou polohou a kvalifikovanými pracovníky, ale také tím, že budeme sledovat aktuální trendy, hledat nové příležitosti a budovat efektivní investiční prostředí,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Proto oceňuji seznam doporučení OECD, ve kterých klade důraz na podporu inovací, technologického rozvoje a zajištění stabilního podnikatelského prostředí. Věřím, že nám první ročník Czech Investment Forum, kde jsme tuto zprávu probrali přímo se zástupci byznysu, pomůže s dalším rozvojem.“

První ročník Czech Investment Forum, které má ambici stát se klíčovou událostí při propagaci investičního prostředí v Česku, přivítal více než stovku účastníků z řad zástupců vlády, firem, investorů, regionů a tuzemských i světových odborníků. Ti se účastnili dvou panelových diskuzí zaměřených na podporu inovací v malých a středních podnicích a na důležitost kvalifikované pracovní síly. Stěžejním bodem odpoledního programu bylo představení zprávy OECD, kterou odprezentovali její zástupci a která se věnovala přesahu a významu zahraničních investic pro další rozvoj české konkurenceschopnosti. Zejména s ohledem na samotné regiony a další rozvoj malých a středních podniků.

„Hlavním cílem agentury CzechInvest je aktivně podporovat projekty, které rozvíjejí investiční klima v zemi a inovují průmysl. Kromě toho se snažíme propojovat firmy a instituce, aby společně pracovaly na zlepšování kvality pracovních míst a vytváření příznivého prostředí. Je nezbytné, abychom o těchto tématech mluvili a věnovali jim pozornost, protože lidský kapitál je základem každé ekonomiky. V dnešním rychle se měnícím světě je zásadní, aby naši lidé měli přístup k co nejlepším vzdělávacím a profesním příležitostem. Jen tak můžeme zajistit, aby Česko nadále prosperovalo a zůstalo atraktivním místem pro investice,“ uvedl Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.

Úspěch Česka při získávání zahraničních investic v posledních desetiletích významně přispěl k hospodářskému rozvoji a růstu produktivity. Zpráva OECD přináší komplexní analýzu a praktická doporučení, jak na tento úspěch navázat a zajistit, aby přínosy zahraničních investic využívaly místní malé a střední podniky k podpoře inovací a udržitelného růstu," uvedla Ana Novik, vedoucí Divize investic OECD.

Zástupci OECD uvedli první panel s názvem Unlocking Czech Innovative Potential představením závěrů ze své studie, která shrnuje vazby mezi přímými zahraničními investicemi a malými a středními podniky. OECD popisuje současný stav, kdy od 90. let 20. století zaznamenává Česko silný hospodářský růst, který těží ze své strategické polohy, silné průmyslové základny a konkurenceschopných nákladů práce. To napomáhá jeho přibližování k průměrným příjmům v OECD a EU. Zpráva obsahuje také doporučení ke zlepšení v rámci některých oblastí. Mezi ně patří například potřeba zlepšení institucionální spolupráce k lepšímu propojení mezi zahraničními investicemi a místními malými a středními podniky s cílem zvýšit inovace a produktivitu. Dále pak zlepšit možnost podnikům zapojit se do činností s vyšší přidanou hodnotou jako dodavatelé a partneři zahraničních nadnárodních podniků.

„Malé a střední podniky jsou klíčové pro inovační a růstový potenciál české ekonomiky a pro přilákání kvalitních přímých zahraničních investic do země. Přesto se české malé a střední podniky potýkají s problémy při rozšiřování a integraci činností s vysokou přidanou hodnotou, přičemž jejich produktivita práce zaostává za průměrem EU. Akční doporučení uvedená v nové zprávě OECD mohou českým malým a středním podnikům pomoci zvýšit jejich schopnosti, aby se staly úspěšnými dodavateli a partnery zahraničních nadnárodních společností,“ uvedla Lucia Cusmano, zástupkyně vedoucí Divize pro malé a střední podniky a podnikání OECD.

Součástí akce byl i panel s názvem "Talent, the Key", který zdůraznil, co se Česko může naučit od zahraničních partnerů a jak může lépe prezentovat příležitosti pro ty, kteří by chtěli rozvíjet svůj talent v některé z českých firem. Diskuse se také zaměřila na STEM vzdělávání a motivaci středoškolských studentů k výběru technických oborů pro jejich další studium a kariéru. Této diskuze se zúčastnila například i Shalini Sharma z Business Finland, která představila platformu Work in Finland zaměřenou na lákání a udržení talentů. Na to navázali zástupci CzechInvestu a představili zcela nové webové stránky s názvem Work in Czechia, které mají právě za cíl lákat do Česka nové talenty.

Zdroj: www.czechinvest.org

Další články

Další články od Czech Invest

Vznikající iniciativa má pomoci Česku naplnit evropské startupové standardy

Vznikající iniciativa má pomoci Česku naplnit evropské startupové standardy

V prostorách pražského CAMPu se včera uskutečnilo první setkání Koordinační rady pro investory a startupy (KRIS), která si klade za cíl zlepšit podmínky pro startupy a investory v Česku. Iniciativa vznikla ve spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest s cílem podpořit naplňování standardů Europe Startup Nations Alliance (ESNA).
| Czech Invest
HR Pointy 2024 pořádané CzechInvestem jsou zpět: Budujme úspěšné firmy skrze firemní kulturu

HR Pointy 2024 pořádané CzechInvestem jsou zpět: Budujme úspěšné firmy skrze firemní kulturu

Semináře nabídnou prostor pro sdílení zkušeností, diskusi o aktuálních trendech a hledání řešení pro výzvy v oblasti lidských zdrojů. „HR Pointy představují jedinečnou platformu, která spojuje teorii s praxí. V dnešním rychle se měnícím světě je firemní kultura klíčovým faktorem pro přilákání a udržení talentovaných zaměstnanců. Zejména pro mladou generaci jsou firemní kultura spolu s cíli a misí společnosti velmi důležité při výběru zaměstnavatele. Těší nás tak, že můžeme nabídnout HR profesionálům prostor pro inspirativní debaty a sdílení cenných poznatků, jak tyto aspekty efektivně rozvíjet," říká Gabriela Bauerová, ředitelka Divize investic a zahraničních aktivit CzechInvestu.
| Czech Invest
CzechInvest se představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2024 v Brně

CzechInvest se představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2024 v Brně

„Těší mě, že se na MSV již několik let úspěšně prezentuje Česká národní expozice. Její součástí je každoročně i stánek CzechInvestu, agentury pro podporu podnikání a investic. Odborníci z CzechInvestu jsou po celou dobu veletrhu k dispozici velkým, malym a strednim firmám i startupům, aby poskytovali konzultace o svých službách a přispěli tak k rozvoji českého podnikatelského prostředí," uvedl Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.
| Czech Invest
CzechInvest a SIRS představí na prestižním veletrhu EXPO REAL kroky Česka ke zvýšení atraktivity pro strategické investory a připravovaný Strategický podnikatelský park Cheb

CzechInvest a SIRS představí na prestižním veletrhu EXPO REAL kroky Česka ke zvýšení atraktivity pro strategické investory a připravovaný Strategický podnikatelský park Cheb

Jeden z nejvýznamnějších evropských veletrhů nemovitostí a investičních příležitostí, přivítá každoročně desítky tisíc účastníků ze 70 zemí světa. I letos je agentura CzechInvest společně se SIRSem partnerem expozice Czech Cities & Regions, kde své investiční příležitosti představí Statutární město Ostrava, Moravskoslezský kraj a Hlavní město Praha v doprovodu řady významných partnerů z oblasti developmentu a investic.
| Czech Invest
Český startupový ekosystém se spojuje pod hlavičkou Czech Startup Week

Český startupový ekosystém se spojuje pod hlavičkou Czech Startup Week

„Startupy a rozvoj venture investic jsou důležitými pilíři naší budoucí prosperity. Spolu se zahraničními investory a domácími firmami vytvářejí ekosystém, který pohání inovace, generují nová pracovní místa a posilují konkurenceschopnost české ekonomiky na globální úrovni. Czech Startup Week reaguje na dlouhodobou potřebu vytvoření společné a mezinárodně orientované události v českém startupovém prostředí. Je to velká příležitost, jak zviditelnit a nastartovat novou éru podnikatelského růstu v Česku,“ uvedl Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.
| Czech Invest
Staňte se součástí Digitálního regulačního pískoviště (Sandboxu)

Staňte se součástí Digitálního regulačního pískoviště (Sandboxu)

Digitální regulační pískoviště (Sandbox) představuje inovativní prostředek pro testování nových FINTECH a DLT produktů a služeb v kontrolovaném prostředí. Podporuje tak implementaci inovací a rozvoj finančního sektoru v Česku.
| Czech Invest
CzechInvest ve spolupráci se Startup Kitchen představuje Tech Happy Hours. Akce přiláká podnikatele, investory i zástupce mezinárodních organizací

CzechInvest ve spolupráci se Startup Kitchen představuje Tech Happy Hours. Akce přiláká podnikatele, investory i zástupce mezinárodních organizací

„Tento rok jsme se rozhodli posunout hranice naší tradiční Investiční konference prostřednictvím strategické spolupráce s klíčovými partnery v ekosystému. Výsledkem je vznik mezinárodní akce Tech Happy Hours, která zachovává osvědčené prvky původní konference, jako jsou odborné panely zaměřené na výzvy ekosystému a venture kapitál. Věřím, že systematická spolupráce v rámci českého startupového prostředí povede k ještě lepším výsledkům a kvalitnějším eventům. Vše navíc letos poprvé zastřešujeme pod Czech Startup Week – nový koncept, v rámci kterého se bude konat více než desítka akcí během jednoho týdne a Tech Happy Hours patří k těm největším,” říká Ivo Denemark, ředitel Divize startupů a venture investic agentury CzechInvest.
| Czech Invest
Memorandum k rozvoji Strategického podnikatelského parku v Chebu se začíná naplňovat

Memorandum k rozvoji Strategického podnikatelského parku v Chebu se začíná naplňovat

Po podepsání společného memoranda v květnu tohoto roku bylo zahájeno kompletní technické prověření lokality, které zahrnuje detailní ověření možností napojení na technickou a dopravní infrastrukturu, biologické hodnocení, inženýrsko-geologický průzkum a vypracování dopadové studie. Celková studie proveditelnosti by měla být dokončena na začátku roku 2025 a bude sloužit jako základ pro další projektovou přípravu. „Průběžné výsledky ukazují, že lokalita je vhodná pro umístění technologicky vyspělého investora s vyššími nároky na kapacitu inženýrských sítí. Lokalita nabízí dostatečnou kapacitu vody, možnost zajištění navýšení kapacity elektrické energie a velmi dobré dopravní napojení včetně možnosti zajištění železničního spojení. Dokážeme zde vytvořit až 123 hektarů moderního podnikatelského parku v udržitelném standardu,“ popsal David Petr, člen představenstva a ředitel úseku development Státní investiční a rozvojové společnosti a.s. (SIRS), která má technickou přípravu vzniku strategického podnikatelského parku na starosti.
| Czech Invest
V ČNB proběhl 5. ročník Výroční konference Sdružení pro zahraniční investice – AFI. Sdružení zveřejnilo výsledky Průzkumu podnikatelského prostředí ČR a ocenilo inovativní společnosti

V ČNB proběhl 5. ročník Výroční konference Sdružení pro zahraniční investice – AFI. Sdružení zveřejnilo výsledky Průzkumu podnikatelského prostředí ČR a ocenilo inovativní společnosti

Pátý ročník Výroční konference Sdružení pro zahraniční investice – AFI nesl podtitul „Budoucnost české ekonomiky: Investice, dekarbonizace a globální vlivy“ a proběhl stejně jako v uplynulých letech v prostorách kongresového centra České národní banky. Konference, která nabídla pohledy na aktuální trendy a nejnovější témata ekonomického a investičního prostředí očima významných expertů, se letos zúčastnily přes dvě stovky hostů z řad předních českých ekonomů a ekonomek, top manažerů úspěšných českých i zahraničních firem, ale také reprezentantů zahraničních ambasád, zástupců veřejného sektoru i médií.
| Czech Invest
CzechInvest podpoří české výrobce zařízení pro výzkum a vývoj na mezinárodním fóru v Terstu

CzechInvest podpoří české výrobce zařízení pro výzkum a vývoj na mezinárodním fóru v Terstu

Agentura CzechInvest ve spolupráci s Generálním konzulátem ČR v Miláně chystá národní stánek Česka na významném mezinárodním setkání výzkumných center a průmyslových partnerů Big Science Business Forum 2024, které se uskuteční začátkem října v italském Terstu.
| Czech Invest