Czech Invest··7 min

Výhercem soutěže SME EnterPRIZE je firma specializující se na termochemické recyklace plastů

Czech Invest

Czech Invest

Agentura CzechInvest naplňuje klíčovou úlohu v oblasti podpory podnikání a investic v její komplexní podobě. Unikátní spojení regionálního, centrálního a mezinárodního působení zajišťuje integritu služeb a schopnost propojovat globální trendy s regionálními podmínkami v České republice. Jedním z hlavních cílů CzechInvestu je přeměna České republiky v inovačního lídra Evropy. CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Založen byl v roce 1992.

Tisková zpráva

Čtvrtým rokem podporuje Generali Česká pojišťovna soutěží SME EnterPRIZE udržitelné podnikání u živnostníků, startupů a mikro, malých i středních podniků. První místo si v letošním ročníku aktuálně odnesla společnost Green Future.cz, a.s., která se zaměřuje na budování a provoz unikátní technologie termochemické recyklace plastů. V kategorii startupů zvítězila firma Biouhlírna, s.r.o. Ta se věnuje výzkumu, výrobě a prodeji biouhlu z odpadní dřevní hmoty.

Generali Česká pojišťovna vyhlásila výsledky 4. ročníku soutěže SME EnterPRIZE. Jejím záměrem je oceňovat a zviditelňovat mikro, malé a střední podniky, živnostníky i startupy, které v rámci svého podnikání dodržují a prosazují zásady udržitelnosti, a mají tak pozitivní dopad na životní prostředí. Podpora malých a středních podniků v jejich transformaci k udržitelnému fungování je klíčová pro zajištění lepší budoucnosti nás všech. U nás v Generali České pojišťovně podporujeme udržitelné podnikání také prostřednictvím soutěže SME EnterPRIZE. Každý rok jsem velmi mile překvapen, kolik výjimečných podniků a start-upů s unikátními projekty u nás v České republice fungují,“ komentuje soutěž Roman Juráš, generální ředitel Generali České pojišťovny.

VÍTĚZOVÉ A FINALISTÉ SME

Do letošního ročníku se přihlásilo téměř devadesát firem a startupů z celého Česka. Ti se snažili přesvědčit odbornou porotu soutěže svou udržitelnou obchodní strategií, inovacemi a udržitelným podnikáním.

Ze dvou předkol postoupila do finále desítka společností, z nichž porota po osobních pohovorech vybrala následující finálové pořadí:

1. místo: Green Future.cz, a.s.

2. místo: Refork SE

3. místo: Ameba Production, s.r.o.

Výherci získali finanční prostředky na podporu svého byznysu, mediální zviditelnění svých aktivit a díky mezinárodnímu rozměru soutěže i příležitost k networkingu a rozvíjení svého podnikání na zahraničních trzích. Kromě toho bude jedna z prvních tří společností reprezentovat české udržitelné podnikání na celoevropském finále soutěže, které proběhne na jaře 2025 v belgickém Bruselu. O její účasti rozhodne mezinárodní porota soutěže.

Nejvíce odbornou porotu přesvědčil podnik Green Future.cz, a.s., který se zaměřuje na budování a provoz unikátní technologie termochemické recyklace plastů. Ta umožňuje zpracování a znovuvyužití do té doby jen špatně nebo žádným způsobem recyklovatelných plastů za ekologicky a současně ekonomicky výhodného provozu. Plastový odpad přeměňuje na tzv. zelenou ropu, ze které se opět vyrábí plast. Výsledným produktem výroby jsou i energeticky využitelné plyny. Celá technologie funguje bez emisí, je nehlučná a nemá negativní dopady na okolí svého provozu. Na úrovni okresů je tak možné decentralizovaně budovat recyklační centra a celý ekosystém okolo nich. Green Future se zaměřuje na termochemickou recyklaci a umí plastový odpad zpracovat na surovinu, ze které mohou vzniknout opět nové plasty. Vedlejším produktem je využitelný energetický plyn a vodík. Tato přelomová technologie nás nadchla natolik, že jsme ji odměnili prvním místem. A pevně věříme, že úspěch v soutěži může pomoci v jejím dalším rozšíření a překonávání byrokratických překážek. Když se to podaří, znamená to naprostou revoluci v recyklaci plastů,“ vysvětluje předsedkyně poroty Helena Továrková rozhodnutí o vítězi.

VÍTĚZ A FINALISTÉ KATEGORIE STARTUP

V minulém roce se soutěž otevřela i startupům. Tato oblast vznikla pod záštitou agentury CzechInvest, která se věnuje podpoře startupů více než 12 let. „V Česku v poslední letech evidujeme významný nárůst zájmu o udržitelnost mezi start-upy. A proto máme velkou radost, že jsme se již po druhé mohli stát odborným garantem této kategorie v soutěži a pomoci tak zviditelnit další zajímavé projekty,“ uvádí Filip Krůta, ředitel EkoTech HUBu projektu Technologická inkubace agentury CzechInvest a jeden z porotců startuupové soutěže.

Do soutěže se přihlásila desítka startupů s různorodými udržitelnými projekty. Z nich odborná porota zvolila pětici nejlepších a následně vybrala vítěze této kategorie. Na první příčce se umístila Biouhlírna s.r.o., z jižní Moravy. Tento start-up zkoumá, vyrábí a prodává biouhel z odpadní dřevní hmoty. Biouhel je materiál z odpadu, který zlepšuje půdu, zadržuje vodu i živiny, odbourává toxické látky a dá se použít do betonu, polymerů nebo vláken. Navíc odbourává uhlík, má tedy negativní emise. V Biouhlírně jej vyrábí pomocí unikátní britské technologie pyrolýzy. K tomu intenzivně šíří informace o biouhlu a jeho možnostech využití v zemědělství, průmyslu, městském inženýrství a stavebnictví.

Dalšími společnostmi, které se dostaly mezi top 5 startupů, byly (v abecedním pořadí):

BLACK FOOD MARKET

IONT tech, s.r.o.

Let's Earth, s.r.o.

Nextdrop, s.r.o.

CENA STUDENTŮ KATEGORIE START-UP

Letošní ročník se rozrostl o novou cenu studentů v kategorii startupů. Každý student a studentka vysoké školy v České republice mohli hlasovat pro svého favorita. Vítěze zvolili rovnou dva – IONT tech, s.r.o. a Nextdrop, s.r.o. Zmíněné startupy získaly totiž stejný počet hlasů.

IONT tech, s.r.o. vyvíjí a vyrábí nabíjecí stanice pro elektromobily, elektrokola a elektrokoloběžky. Vše od skici po výrobu vzniká lokálně, s maximálním důrazem na kvalitu a udržitelnost. Jejich použité materiály jsou maximálně cirkulární (nerezová ocel, sklo, hliník), ostatní jsou voleny s důrazem na recyklovatelnost (vč. balení produktů z jednodruhové recyklované lepenky. Samotná konstrukce zařízení je postavena na modulární architektuře elektroniky vložené do těla s téměř neomezenou životností.

Firma Nextdrop, s.r.o. pomáhá chránit objekty před vytopením a snižovat spotřebu vody. Vytváří chytrá řešení pro maximálně efektivní vodohospodářský a vodovodní systém jakékoli velikosti – od malého domu, přes zemědělské provozy až po města. Vlastní plně modulární technologickou platformu spojující hardware, software a cloud umožňující online monitorovat parametry systému a zároveň ho přes cloud plně ovládat. Pomocí algoritmů pro analýzu dat okamžitě rozpozná nahodilou havárii nebo dlouhodobý mírný únik a automaticky na daný stav dokáže reagovat.

MEZINÁRODNÍ ROZMĚR

České kolo soutěže je součástí mezinárodního klání SME EnterPRIZE, které pořádá pojišťovací skupina Generali. V roce 2024 je do něj kromě České republiky zapojeno ještě dalších devět evropských zemí (Rakousko, Chorvatsko, Francie, Německo, Maďarsko, Itálie, Portugalsko, Slovinsko a Španělsko).

Účastníci v jednotlivých zemích mohou soutěžit ve třech kategoriích udržitelného přístupu, kdy má jejich podnikání pozitivní dopad na zdraví a spokojenost zaměstnanců (a jejich rodin), na životní prostředí a dále na rozvoj komunit.

Veškeré informace o mezinárodní soutěži jsou k dispozici na: www.sme-enterprize.com

Zdroj: Generali Česká pojišťovna

Zdroj: www.czechinvest.org

Další články

Další články od Czech Invest

Ministerstvo průmyslu a obchodu a CzechInvest přijali podnikatelskou delegaci tchajwanských polovodičových firem

Ministerstvo průmyslu a obchodu a CzechInvest přijali podnikatelskou delegaci tchajwanských polovodičových firem

„Tato mise je pokračováním našich dlouhodobých aktivit s Tchaj-wanem v oblasti polovodičového průmyslu. Navazujeme na úspěšné investiční semináře v Tchaj-peji a kontinuálně pracujeme na posilování vzájemných vztahů. Díky tradici, kterou toto odvětví u nás má, a těmto systematickým krokům se Česko dostává na globální investiční mapu polovodičového průmyslu. Tato mise přinese nové příležitosti pro české firmy k zapojení do globálních dodavatelských řetězců v tomto perspektivním odvětví," uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Jan Michal.
| Czech Invest
Do první výzvy programu podporujícího vstup českých startupů na zahraniční trhy se přihlásilo 74 zájemců

Do první výzvy programu podporujícího vstup českých startupů na zahraniční trhy se přihlásilo 74 zájemců

„Jsme potěšeni, že je o akcelerační program mezi českými startupy zájem. Představuje pro ně nejen cestu k mezinárodní expanzi, ale pomůže jim také při získávání důležité zpětné vazby na mezinárodním trhu, s přístupem k zahraničnímu kapitálu a propojením s globálními odborníky,“ říká Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.
| Czech Invest
Česká herní studia zazářila na veletrhu gamescom v Kolíně nad Rýnem

Česká herní studia zazářila na veletrhu gamescom v Kolíně nad Rýnem

CzechInvest ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a Czech Game Developers Association podpořil účast několika českých firem, mezi nimiž byly SCS Software, INGAME STUDIOS, Filuta AI, BRAINZ IMMERSIVE, Random Worlds, Cyber Sail Consulting, Bohemia Incubator, Terahype a Die Hard Studios. Součástí programu bylo i networkingové setkání Czech Game Day, organizované zahraniční kanceláří CzechInvestu pod záštitou Generálního konzulátu České republiky. Veletrh, který navštívilo přes 300 000 lidí, nabídl bohatý doprovodný program včetně odborných diskuzí o aktuálních tématech herního průmyslu a prezentací nových her.
| Czech Invest
Kulaté výročí česko-thajských vztahů podtrhla podnikatelská mise s účastí na Techsauce Global Summit Česko letos slaví 50leté výročí česko-thajských diplomatických vztahů a v rámci této příležitosti p

Kulaté výročí česko-thajských vztahů podtrhla podnikatelská mise s účastí na Techsauce Global Summit Česko letos slaví 50leté výročí česko-thajských diplomatických vztahů a v rámci této příležitosti p

Celkem sedm českých startupů mělo příležitost prezentovat se před investory a potenciální partnery a také zazářit na nejvýznamnější technologické události v jihovýchodní Asii - Techsauce Global Summit v Bangkoku. Jednalo se o startupy z programu Technologická inkubace - MilkyWay be well, Qeedio - ERP & IS Process Guard a Windees a z inkubátoru ESA BIC Czech Republic - ECOTEN urban comfort, Stratosyst a Big Terra. Účastnil se i startup BatteryCheck. Startp BigTerra přebral od organizátorů cenu za nejinovativnější startup, zvláštní ocenění si pak odnesl startup ECOTEN urban comfort, který se umístil na druhém místě v soutěži iFLYTEK Startup Competition.
| Czech Invest
Síť kosmických inkubátorů ESA BIC slaví 20 let. Ten český od roku 2016 podpořil už přes 50 startupů

Síť kosmických inkubátorů ESA BIC slaví 20 let. Ten český od roku 2016 podpořil už přes 50 startupů

Operátorem ESA BIC Czech Republic je agentura CzechInvest. Právě český ESA BIC, jeho procesy, způsob výběru startupů, jejich inkubace a podpora byly inspirací pro vznik projektu Technologická inkubace, který spustila agentura v roce 2022. V letošním roce se podařilo oba programy propojit a razantně tak navýšit podporu pro české kosmické startupy.
| Czech Invest
125 startupů ze čtvrté výzvy Technologické inkubace prochází hodnocením

125 startupů ze čtvrté výzvy Technologické inkubace prochází hodnocením

Projekt Technologická inkubace běží už přes dva roky. Za tu dobu se do preinkubace přihlásilo přes 1 247 startupů (stav k 17. červenci) a byly vypsány celkem čtyři projektové výzvy, do kterých bylo podáno 606 žádostí od 483 startupů. V rámci prvních tří výzev pracujeme se 137 startupy a další budeme znát po vyhodnocení žádostí z poslední čtvrté výzvy, která byla vyhlášena v květnu letošního roku.
| Czech Invest
CzechInvest spustil nový web pro podporu fintech a DLT inovací

CzechInvest spustil nový web pro podporu fintech a DLT inovací

Portál a zmiňovaný program podpory je součástí Národního plánu obnovy (NPO). Vybraným inovativním firmám bude poskytnuta nepřímá podpora ve formě regulatorního testování jejich řešení, ale i businessového mentoringu, networkingu, školení a eventů.
| Czech Invest
MPO informuje vládu o průběhu příprav strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni

MPO informuje vládu o průběhu příprav strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni

„Potřebné studie a veškeré přípravné práce běží podle plánu. V procesu je dopadová studie, studie protipovodňové ochrany, biologické hodnocení a celková studie proveditelnosti. Všechny budou dokončeny ještě v tomto roce,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
| Czech Invest
Upozornění před podvodnými zprávami

Upozornění před podvodnými zprávami

Agentura nespravuje žádné investiční fondy pro zhodnocení finančních prostředků. Pokud obdržíte podobnou zprávu či jakoukoliv nabídku od neznámého pachatele či falešné identity, v žádném případě na tyto zprávy a výzvy nereagujte a nesdílejte ani nezasílejte žádné finanční prostředky nebo osobní údaje.
| Czech Invest
Chebská průmyslová zóna II patří ke strategickým projektům Karlovarského kraje

Chebská průmyslová zóna II patří ke strategickým projektům Karlovarského kraje

Zkušeností z jiných regionů indikují, že příchod strategického investora výrazně zlepší životní úroveň v regionu, poveden k růstu mezd a nové pracovní příležitosti zatraktivní region pro mladé vzdělané lidi a budou motivovat absolventy vysokých škol z Karlovarského kraje k návratu do regionu.
| Czech Invest