Ministerstvo zdravotnictvi··4 min

Více než třetina hygieniky kontrolovaných jídel přesáhla limity karcinogenního akrylamidu

Ministerstvo zdravotnictvi

Ministerstvo zdravotnictvi

Ministerstvo zdravotnictví České republiky (MZ ČR) je ústředním orgánem státní správy na úseku zdravotní péče a ochrany veřejného zdraví. Ministerstvo bylo zřízeno zákonem č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky (tehdy ČSR v rámci federace).

Tisková zpráva

Nevhodná technologická příprava může být příčinnou nadlimitního množství akrylamidu, které zjistili hygienici v 35,6 % z celkem 160 odebraných vzorků pokrmů z restauračních zařízení. Sledovaná jídla byla připravována pomocí smažení nebo pečení, což je proces podporující tvorbu akrylamidu. Ten je považován za potenciální karcinogen a neurotoxin, což znamená, že dlouhodobá expozice může zvyšovat riziko rakoviny a poškození nervového systému.

Krajské hygienické stanice (KHS) uskutečnily v období od 15. dubna do 15. června 2024 kontrolní akci zaměřenou na sledování přítomnosti akrylamidu ve vybraných pokrmech, které byly připravovány pomocí smažení nebo pečení, což jsou procesy podporující tvorbu akrylamidu. Šlo o teplé pokrmy, cukrárenské a pekařské výrobky a dále smažené bramborové chipsy. Cílem bylo zjistit, zda tyto potraviny splňují tzv. porovnávací hodnoty. Porovnávací hodnoty jsou konkrétní limity pro akrylamid u jednotlivých druhů potravin, které jsou stanoveny nařízením Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách.

„Na základě cíleného úkolu hygienici provedli 156 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, odebrali v nich 160 vzorků potravin k laboratornímu vyšetření. Největší počet zkoumaných jídel byl z kategorie teplých pokrmů. Ve stanovených kritériích nevyhovělo z počtu 120 vzorků celkem 47 vzorků, tj. 39,1 % vzorků. Výsledky kontrol celkově ukázaly na potřebu systematické edukace stravovacích zařízení v nakládání s potravinami při jejich zpracování a úpravě, shrnuje výsledky hlavní hygienička a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Kontrolou ale prošly i cukrárenské výrobky, kdy u těchto odebraných vzorků nebyly shledány nadlimitní hodnoty akrylamidu. Laboratoře zkontrolovaly i výrobky z obilovin a všechny tyto výrobky taktéž vyhověly stanoveným limitům. U pekárenských výrobků nevyhovělo

přes 15 %. Vysoké procento, tj. 80 % nevyhovujících vzorků, bylo zaznamenáno u smažených bramborových chipsů. Nutno dodat, že výsledky u této skupiny pokrmů mohou být zkresleny kvůli malému počtu odebraných vzorků (5).

Přítomnost akrylamidu bývá často spojována s intenzivně hnědou nebo připálenou barvou u některých potravin, které byly vystaveny vysokým teplotám při smažení nebo pečení. Při přípravě jídel se proto vyhýbejte nadměrnému smažení nebo pečení potravin bohatých na sacharidy, jako jsou brambory a obiloviny. Při vysokých teplotách nad 120 °C a nízké vlhkosti může v těchto potravinách akrylamid vznikat. Proto je vhodné volit šetrnější způsoby přípravy, například vaření nebo dušení, a dbát na to, aby jídlo nebylo nadměrně opečené či připálené,“ dodává ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Tam, kde se vzorky ukázaly jako nevyhovující, hygienici následně probrali s provozovateli potravinářských podniků správný postup vedoucí k omezení tvorby akrylamidů během přípravy konkrétního pokrmu. Jde především o teplotu a čas konečné přípravy nebo úpravu doby pečení/smažení.

Důležitým krokem KHS bude pokračování a rozšíření kontrolní činnosti, aby bylo možné zajistit dlouhodobé zlepšení situace v souvislosti s doporučeným množstvím akrylamidu v potravinách a ochranu spotřebitelů ve spojení s edukací provozovatelů stravovacích služeb. Podpora inovativních technologií a postupů přípravy pokrmů může také výrazně přispět ke snížení rizika vzniku akrylamidu.

Zdroj: mzd.gov.cz

Další články

Další články od Ministerstvo zdravotnictvi

Rezignace ředitelky Rehabilitačního ústavu Hrabyně

Rezignace ředitelky Rehabilitačního ústavu Hrabyně

Dnes proběhlo na Ministerstvu zdravotnictví jednání s ředitelkou Rehabilitačního ústavu Hrabyně Ing. Andreou Ruprichovou. Tématem jednání byla současná situace v rehabilitačním ústavu, kde 13 lékařů podalo výpověď z pracovního poměru a zároveň byly Ministerstvu zdravotnictví adresovány i stížnosti d
| Ministerstvo zdravotnictvi
Dnes proběhlo první jednání Rady vlády pro veřejné zdraví

Dnes proběhlo první jednání Rady vlády pro veřejné zdraví

Rada se zaměří na aktivity pro podporu zdraví a zdravého životního stylu celé populace s důrazem na podporu prevence nemocí, monitoring zdravotních rizik nebo sledování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Specifikum a originalita Rady tkví ve společné účasti členů zastupu
| Ministerstvo zdravotnictvi
Ministerstvo zdravotnictví vydalo Metodický pokyn ke správnému postupu poskytovatelů zdravotních služeb při nedobrovolné hospitalizaci pacienta

Ministerstvo zdravotnictví vydalo Metodický pokyn ke správnému postupu poskytovatelů zdravotních služeb při nedobrovolné hospitalizaci pacienta

Metodický pokyn má za cíl posílit ochranu pacientů hospitalizovaných v nemocnicích bez svého souhlasu. Popisuje správný postup poskytovatelů při komunikaci s pacientem a s jeho blízkými, při přezkumu zdravotního stavu pacienta nezávislým lékařem a dále při spolupráci se soudem v rámci detenčního říz
| Ministerstvo zdravotnictvi
Ministerstvo zdravotnictví, ambulantní specialisté a zdravotní pojišťovny dosáhli dohody, plánovaný protest se ruší

Ministerstvo zdravotnictví, ambulantní specialisté a zdravotní pojišťovny dosáhli dohody, plánovaný protest se ruší

Ministerstvo zdravotnictví, zdravotní pojišťovny a ambulantní specialisté dnes dosáhli shody na dalším postupu pro rok 2025. Příští týden bude podepsána technická dohoda mezi Ministerstvem zdravotnictví, zdravotními pojišťovnami zastupujícími 88 % pojištěnců a Sdružením ambulantních specialistů. Ta
| Ministerstvo zdravotnictvi
Hygienická služba i Česká inspekce životního prostředí intenzivně monitorují situaci v regionech po povodních, pracují na likvidaci následků a ochraně veřejného zdraví i vod

Hygienická služba i Česká inspekce životního prostředí intenzivně monitorují situaci v regionech po povodních, pracují na likvidaci následků a ochraně veřejného zdraví i vod

Pracovníci krajských hygienických stanic a České inspekce životního prostředí (ČIŽP) nadále pokračují v práci spojené se zvládáním povodňových škod, zajišťují rozbory pitné vody, monitorují situaci na řekách i dočasných skládkách odpadů a pod pravidelnou kontrolou jsou i povodněmi zasažené průmyslov
| Ministerstvo zdravotnictvi
Ministerstvo zdravotnictví: Očkujte se proti chřipce a covidu-19. Stále je vhodný čas

Ministerstvo zdravotnictví: Očkujte se proti chřipce a covidu-19. Stále je vhodný čas

Se začátkem podzimu se zvyšuje riziko šíření respiračních onemocnění, které mohou ohrozit zejména zranitelné skupiny populace. V reakci na nárůst počtu případů respiračních onemocnění proto Ministerstvo zdravotnictví doporučuje občanům očkování proti chřipce a covidu-19. “Očkování je jedním z nejú
| Ministerstvo zdravotnictvi
Žádné doplatky nad ochranný limit v lékárnách. Sněmovna schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění upravující evidenci započitatelných doplatků v lékárnách

Žádné doplatky nad ochranný limit v lékárnách. Sněmovna schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění upravující evidenci započitatelných doplatků v lékárnách

Poslanecká sněmovna včera schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Do českého právního řádu implementuje evropské nařízení o hodnocení zdravotnických technologií („HTA“) a mění systém evidence a kontroly započitatelných doplatků na částečně hrazené léčivé přípravky a potraviny pro zv
| Ministerstvo zdravotnictvi
Více než třetina hygieniky kontrolovaných jídel přesáhla limity karcinogenního akrylamidu

Více než třetina hygieniky kontrolovaných jídel přesáhla limity karcinogenního akrylamidu

Nevhodná technologická příprava může být příčinnou nadlimitního množství akrylamidu, které zjistili hygienici v 35,6 % z celkem 160 odebraných vzorků pokrmů z restauračních zařízení. Sledovaná jídla byla připravována pomocí smažení nebo pečení, což je proces podporující tvorbu akrylamidu. Ten je pov
| Ministerstvo zdravotnictvi
Plánovaný protest praktiků se ruší. Ministerstvo se s jejich zástupci dohodlo na podobě úhradové vyhlášky pro rok 2025

Plánovaný protest praktiků se ruší. Ministerstvo se s jejich zástupci dohodlo na podobě úhradové vyhlášky pro rok 2025

Ministerstvo zdravotnictví se dohodlo se zástupci Sdružení praktických lékařů a Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost na úhradách pro rok 2025. Plánovaný protest se tak díky dohodě ruší. „Jsem rád, že jsme po konstruktivních jednáních došli ke shodě a povedlo se nám odvrátit protestní akci
| Ministerstvo zdravotnictvi
Mezioborový klinický doporučený postup pro diagnostiku a léčbu Alzheimerovy nemoci a dalších kognitivních poruch v České republice, dementia friendly společnost

Mezioborový klinický doporučený postup pro diagnostiku a léčbu Alzheimerovy nemoci a dalších kognitivních poruch v České republice, dementia friendly společnost

Doporučené postupy pro diagnostiku a léčbu demence. Demence je získaná porucha kognitivních funkcí, která je natolik závažná, že narušuje běžné denní aktivity, a způsobuje tak omezení soběstačnosti nemocného. Někdy se setkáváme s konceptem ABC demencí, který vyjadřuje, že postižení se týká: A (acti
| Ministerstvo zdravotnictvi