Turnaj Sazka No Rivals vynesl na boj s psychickými problémy mladistvých více než 3 miliony korun

|

Dobročinný esportový turnaj Sazka No Rivals se odehrál v pátek 15. prosince 2023 v PLAYzone Areně na pražském Chodově. Během online esportového klání poslali dárci z celé České republiky i ze zahraničí na účet nadačního fondu Twisten Foundation 1 861 492 korun. Společnost Sazka, která turnaj pořádala a s nadačním fondem spolupracuje, následně sumu navýšila o dalších 1 250 000 korun. Jedná se tak zatím o největší dobročinnou iniciativu na poli esportu v České republice. Peníze v celkové výši 3 111 492 korun budou použity na prevenci psychických potíží u dospívajících.

Nadace Twisten Foundation vznikla 4. prosince 2023, tedy v den, kdy by oslavil dvacáté narozeniny Karel Ašenbrener. Mezinárodně uznávaný hráč, v esportové komunitě známý jako Twisten, si po těžkém boji s depresí letos v červnu vzal život. Nadační fond založila rodina Karla Ašenbrenera a jeho cílem je pomáhat dospívajícím bojovat s psychickými problémy.

Z organizace charitativního streamu máme velkou radost a jsme rádi, že zaujal nejen esportovou komunitu, ale podíleli se na něm i přední odborníci na téma mentálního zdraví. Průběh i výsledek streamu předčil naše očekávání. Sledovanost byla díky špičkovému obsazení opravdu vysoká, a nám se tak podařilo vybrat mimořádnou částku, tu pak Sazka ještě významně navýšila. To nám podstatně pomůže zintenzivnit aktivity, kterými chceme pomoci mladistvým s duševními potížemi, a zaměřit se na prevenci a celkovou osvětu v této problematice“, říká Ivana Ašenbrenerová, zakladatelka Twisten Foundation a matka zesnulého Karla Ašenbrenera.

Akce Sazka No Rivals byla primárně zaměřená na přednášky a zajímavé debaty s odborníky na duševní zdraví a se známými českými online tvůrci. Vystoupil například Miroslav Nečas – mentální kouč profesionálních sportovců, Anna Frombergerová – poradenská a školní psycholožka z Katedry psychologie Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a další. Divákům během přenosu předali důležité informace, uvedli příklady z praxe a poradili, na jaké instituce je možné se v nouzi obrátit. Hlavní program doplnil na místě charitativní turnaj online klání (především ve hře Counter-Strike 2 a Valorant), který živě probíhal na YouTube kanále online tvůrce Duklocka a osobně se ho v chodovské PLAYzone Aréně účastnili další přední tvůrci, například Agraelus, Porty, Beastik, Spajkk a FattyPillow. Stream sledovalo v jeden okamžik živě více než 11 000 lidí. Ještě ve dvě hodiny ráno bylo připojeno přes 7 000 sledujících a dosud stream shlédlo celkem více než 200 000 lidí.

Své aktivity v oblasti esportu Sazka zahájila v roce 2020 sponzoringem profesionálního týmu Brute a největší československé esportové ligy eLEAGUE. O rok později začala také spolupracovat s jedním z nejúspěšnějších domácích týmů Sinners a spustila vlastní web Sazkaesport.cz, kde zprostředkovává kompletní informační servis, včetně výsledků a analýz a edukace veřejnosti.

Duševní zdraví je zásadní téma v celé společnosti, ale v esportu se mu dosud nevěnovalo příliš pozornosti. Příběh Karla Ašenbrenera je silný a rozhodnutí jeho rodiny založit Twisten Foundation pokládáme za statečné a nesmírně potřebné. Je pro nás ctí pomoci nadačnímu fondu s rozjezdem a jsme přesvědčeni, že tím naše spolupráce nekončí. Rád bych poděkoval všem streamerům, infleuncerům a tisícům dárců, kteří se do našeho turnaje No Rivals zapojili a společně tak vytvořili největší charitativní událost v dějinách českého esportu. Rychlost, s jakou se pro tento turnaj propojila absolutní špička českého gamingu, jasně ukazuje, jak vysoko téma mentálního zdraví staví a jak moc jim dosud v českém esportu chybělo,” uvedl Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti ze společnosti Sazka, a doplnil: „Pro nás bude duševní zdraví spojujícím tématem všech nadcházejících aktivit, kterým se v esportu v dalších letech budeme věnovat.

Průzkum Národního ústavu duševního zdraví dokládá, že psychický stav mladých lidí je alarmující. Každý třetí žák deváté třídy v Česku prožívá středně těžké až těžké úzkosti, navíc čtyři z deseti projevují známky středně těžké až těžké deprese. Podle Českého statistického úřadu si v roce 2022 vzalo život 1302 osob. Tato statistika roste nejrychleji právě u mladých lidí. Sebevražda je aktuálně příčinou čtvrtiny všech úmrtí ve věkové kategorii 15 až 24 let. Právě v komunitě esportu, která celosvětově čítá již miliony fanoušků, se mladých lidí pohybuje stále více.

Zdroj: www.sazka.cz

Sazka

Sazka prodává mobilního operátora SAZKAmobil Vodafonu

Společnost Vodafone se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SAZKAmobil. Pro zákazníky tohoto operátora se aktuálně nic nezmění, už dosud využíval mobilní síť právě Vodafonu a zůstane i značka SAZKAmobil.

Sazka

Zásilky na terminály Sazky nově doručí i WE|DO

Služba Balíky, která umožňuje zákazníkům po celé České republice posílat i vyzvedávat zásilky prostřednictvím prodejních míst Sazka, rozšiřuje síť partnerských dopravců o logistickou společnost WE|DO. Od 31. 1. 2024 si zákazníci mohou nechat zaslat balíčky přes WE|DO na 400 Sazka terminálů. Sazka rozšířením partnerství reaguje na dlouhodobě rostoucí trh s doručováním zásilek a nabízí výdejní místa, která jsou v provozu i ve večerních hodinách či o víkendech. Jen v loňském roce prošlo přes Sazka terminály více než 5 milionů zásilek.