Czech Invest··4 min

Stát připravuje rozvoj vzdělávání v okolí parku Líně. Prvních 700 milionů půjde na rozšíření základních škol

Czech Invest

Czech Invest

Agentura CzechInvest naplňuje klíčovou úlohu v oblasti podpory podnikání a investic v její komplexní podobě. Unikátní spojení regionálního, centrálního a mezinárodního působení zajišťuje integritu služeb a schopnost propojovat globální trendy s regionálními podmínkami v České republice. Jedním z hlavních cílů CzechInvestu je přeměna České republiky v inovačního lídra Evropy. CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Založen byl v roce 1992.

Tisková zpráva

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo školství pokračují v jednáních o další podpoře vzdělávání na Plzeňsku v souvislosti s přípravou Strategického podnikatelského parku Líně, jehož jádrem má být gigafactory na výrobu bateriových článků do elektromobilů. Už v červenci přitom vláda ve svém usnesení přislíbila investovat 700 milionů korun na posílení kapacit místních škol o 600 žáků.

Základní a mateřské školy v okolí zamýšleného podnikatelského parku v Líních u Plzně budou potřebovat navýšit kapacitu pro zajištění standardu pro místní obyvatele i pro budoucí zaměstnance průmyslové zóny a jejich děti. Konkrétně jde o obce Dobřany, Líně, Zbůch, Chotěšov a Chlumčany.

Kam zacílit tyto investice je nyní předmětem jednání mezi MPO a MŠMT a více má také naznačit dopadová studie, která bude hotová letos na podzim. Už připravená studie PAQ Research z letošního června ale ukázala, že nedostatek míst ve školách začínají mít obce už nyní a do budoucna se tento problém zintenzivní nezávisle na projektu podnikatelského parku. „Právě proto je první cílená pomoc po dohodě se starosty namířená tímto směrem. Do roku 2025 se navýší kapacita škol v blízkém okolí o 600 míst. Pokud se pro investici do podnikatelského parku koncern Volkswagen finálně rozhodne, předpokládáme, že část této kapacity využijí v prvních letech fungování gigafactory také současní zaměstnanci Škoda Auto. Právě část z nich by se do regionu v souvislosti s transformací automobilového průmyslu mohla stěhovat za novým uplatněním,” vysvětlil Petr Očko, generální ředitel státní agentury CzechInvest, která má přípravu Strategického podnikatelského parku Líně na starosti.

Pro budoucnost podnikatelského parku bude klíčová také podpora středního odborného školství a spolupráce se Západočeskou univerzitou v Plzni. Kvalifikovaní tuzemští pracovníci, kteří budou vedle technického vzdělání muset projít speciálním školením, mají být klíčoví pro čistý provoz zamýšlené gigafactory koncernu Volkswagen, která se má stát jádrem parku. O výrobu bateriových článků do elektromobilů se tu má z velké části postarat asi 1000 robotů, a právě jejich specializovaná údržba a obsluha budou klíčovou náplní práce zaměstnanců. „Podpora vzdělávání v regionu je právě proto zásadní. O zajištění kapacit škol a dostatek kvalitních učitelů v Plzeňském kraji a Plzni jednáme s Ministerstvem školství a jsme otevření také jednáním s představiteli kraje a měst. Přesnější data o tom, kam je potřeba směřovat další podporu, nám dá dopadová studie, na které už se usilovně pracuje, důležitý je ale také pohled místních,” vysvětlil David Petr, koordinátor projektu za státní agenturu CzechInvest.

Se spoluprací se vzdělávacími institucemi má zkušenosti i koncern Volkswagen. Už v první polovině podzimu proto do sídla Škoda Auto v Mladé Boleslavi zamíří delegace složená ze zástupců vzdělávacích zařízení v Plzeňském kraji, aby diskutovali o posílení spolupráce. „V regionech, kde jako Škoda Auto působíme, vždy úzce spolupracujeme také se školami. Je pro nás klíčové a do budoucna s proměnou a specializací výroby automobilů to bude ještě významnější, abychom s budoucími zaměstnanci pracovali už od školních let, nejlépe přímo v místech našich či koncernových závodů,” uvedl Michal Kadera, ředitel pro vnější vztahy Škoda Auto. Opačným směrem, tedy z Mladé Boleslavi do Plzeňského kraje, má v září vyrazit také EDU.Lab - pojízdná laboratoř Škody Auto určená zejména pro základní a střední školy, která ukazuje nejmodernější technologie, se kterými se pracuje v automobilovém průmyslu – od umělé inteligence přes elektromobilitu až po roboty.

Kontakt pro média:

David Hořínek

PR manažer a tiskový mluvčí

+420 724 591 667

[email protected]

Zdroj: www.czechinvest.org

Další články

Další články od Czech Invest

Vznikající iniciativa má pomoci Česku naplnit evropské startupové standardy

Vznikající iniciativa má pomoci Česku naplnit evropské startupové standardy

V prostorách pražského CAMPu se včera uskutečnilo první setkání Koordinační rady pro investory a startupy (KRIS), která si klade za cíl zlepšit podmínky pro startupy a investory v Česku. Iniciativa vznikla ve spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest s cílem podpořit naplňování standardů Europe Startup Nations Alliance (ESNA).
| Czech Invest
HR Pointy 2024 pořádané CzechInvestem jsou zpět: Budujme úspěšné firmy skrze firemní kulturu

HR Pointy 2024 pořádané CzechInvestem jsou zpět: Budujme úspěšné firmy skrze firemní kulturu

Semináře nabídnou prostor pro sdílení zkušeností, diskusi o aktuálních trendech a hledání řešení pro výzvy v oblasti lidských zdrojů. „HR Pointy představují jedinečnou platformu, která spojuje teorii s praxí. V dnešním rychle se měnícím světě je firemní kultura klíčovým faktorem pro přilákání a udržení talentovaných zaměstnanců. Zejména pro mladou generaci jsou firemní kultura spolu s cíli a misí společnosti velmi důležité při výběru zaměstnavatele. Těší nás tak, že můžeme nabídnout HR profesionálům prostor pro inspirativní debaty a sdílení cenných poznatků, jak tyto aspekty efektivně rozvíjet," říká Gabriela Bauerová, ředitelka Divize investic a zahraničních aktivit CzechInvestu.
| Czech Invest
CzechInvest se představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2024 v Brně

CzechInvest se představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2024 v Brně

„Těší mě, že se na MSV již několik let úspěšně prezentuje Česká národní expozice. Její součástí je každoročně i stánek CzechInvestu, agentury pro podporu podnikání a investic. Odborníci z CzechInvestu jsou po celou dobu veletrhu k dispozici velkým, malym a strednim firmám i startupům, aby poskytovali konzultace o svých službách a přispěli tak k rozvoji českého podnikatelského prostředí," uvedl Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.
| Czech Invest
CzechInvest a SIRS představí na prestižním veletrhu EXPO REAL kroky Česka ke zvýšení atraktivity pro strategické investory a připravovaný Strategický podnikatelský park Cheb

CzechInvest a SIRS představí na prestižním veletrhu EXPO REAL kroky Česka ke zvýšení atraktivity pro strategické investory a připravovaný Strategický podnikatelský park Cheb

Jeden z nejvýznamnějších evropských veletrhů nemovitostí a investičních příležitostí, přivítá každoročně desítky tisíc účastníků ze 70 zemí světa. I letos je agentura CzechInvest společně se SIRSem partnerem expozice Czech Cities & Regions, kde své investiční příležitosti představí Statutární město Ostrava, Moravskoslezský kraj a Hlavní město Praha v doprovodu řady významných partnerů z oblasti developmentu a investic.
| Czech Invest
Český startupový ekosystém se spojuje pod hlavičkou Czech Startup Week

Český startupový ekosystém se spojuje pod hlavičkou Czech Startup Week

„Startupy a rozvoj venture investic jsou důležitými pilíři naší budoucí prosperity. Spolu se zahraničními investory a domácími firmami vytvářejí ekosystém, který pohání inovace, generují nová pracovní místa a posilují konkurenceschopnost české ekonomiky na globální úrovni. Czech Startup Week reaguje na dlouhodobou potřebu vytvoření společné a mezinárodně orientované události v českém startupovém prostředí. Je to velká příležitost, jak zviditelnit a nastartovat novou éru podnikatelského růstu v Česku,“ uvedl Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.
| Czech Invest
Staňte se součástí Digitálního regulačního pískoviště (Sandboxu)

Staňte se součástí Digitálního regulačního pískoviště (Sandboxu)

Digitální regulační pískoviště (Sandbox) představuje inovativní prostředek pro testování nových FINTECH a DLT produktů a služeb v kontrolovaném prostředí. Podporuje tak implementaci inovací a rozvoj finančního sektoru v Česku.
| Czech Invest
CzechInvest ve spolupráci se Startup Kitchen představuje Tech Happy Hours. Akce přiláká podnikatele, investory i zástupce mezinárodních organizací

CzechInvest ve spolupráci se Startup Kitchen představuje Tech Happy Hours. Akce přiláká podnikatele, investory i zástupce mezinárodních organizací

„Tento rok jsme se rozhodli posunout hranice naší tradiční Investiční konference prostřednictvím strategické spolupráce s klíčovými partnery v ekosystému. Výsledkem je vznik mezinárodní akce Tech Happy Hours, která zachovává osvědčené prvky původní konference, jako jsou odborné panely zaměřené na výzvy ekosystému a venture kapitál. Věřím, že systematická spolupráce v rámci českého startupového prostředí povede k ještě lepším výsledkům a kvalitnějším eventům. Vše navíc letos poprvé zastřešujeme pod Czech Startup Week – nový koncept, v rámci kterého se bude konat více než desítka akcí během jednoho týdne a Tech Happy Hours patří k těm největším,” říká Ivo Denemark, ředitel Divize startupů a venture investic agentury CzechInvest.
| Czech Invest
Memorandum k rozvoji Strategického podnikatelského parku v Chebu se začíná naplňovat

Memorandum k rozvoji Strategického podnikatelského parku v Chebu se začíná naplňovat

Po podepsání společného memoranda v květnu tohoto roku bylo zahájeno kompletní technické prověření lokality, které zahrnuje detailní ověření možností napojení na technickou a dopravní infrastrukturu, biologické hodnocení, inženýrsko-geologický průzkum a vypracování dopadové studie. Celková studie proveditelnosti by měla být dokončena na začátku roku 2025 a bude sloužit jako základ pro další projektovou přípravu. „Průběžné výsledky ukazují, že lokalita je vhodná pro umístění technologicky vyspělého investora s vyššími nároky na kapacitu inženýrských sítí. Lokalita nabízí dostatečnou kapacitu vody, možnost zajištění navýšení kapacity elektrické energie a velmi dobré dopravní napojení včetně možnosti zajištění železničního spojení. Dokážeme zde vytvořit až 123 hektarů moderního podnikatelského parku v udržitelném standardu,“ popsal David Petr, člen představenstva a ředitel úseku development Státní investiční a rozvojové společnosti a.s. (SIRS), která má technickou přípravu vzniku strategického podnikatelského parku na starosti.
| Czech Invest
V ČNB proběhl 5. ročník Výroční konference Sdružení pro zahraniční investice – AFI. Sdružení zveřejnilo výsledky Průzkumu podnikatelského prostředí ČR a ocenilo inovativní společnosti

V ČNB proběhl 5. ročník Výroční konference Sdružení pro zahraniční investice – AFI. Sdružení zveřejnilo výsledky Průzkumu podnikatelského prostředí ČR a ocenilo inovativní společnosti

Pátý ročník Výroční konference Sdružení pro zahraniční investice – AFI nesl podtitul „Budoucnost české ekonomiky: Investice, dekarbonizace a globální vlivy“ a proběhl stejně jako v uplynulých letech v prostorách kongresového centra České národní banky. Konference, která nabídla pohledy na aktuální trendy a nejnovější témata ekonomického a investičního prostředí očima významných expertů, se letos zúčastnily přes dvě stovky hostů z řad předních českých ekonomů a ekonomek, top manažerů úspěšných českých i zahraničních firem, ale také reprezentantů zahraničních ambasád, zástupců veřejného sektoru i médií.
| Czech Invest
CzechInvest podpoří české výrobce zařízení pro výzkum a vývoj na mezinárodním fóru v Terstu

CzechInvest podpoří české výrobce zařízení pro výzkum a vývoj na mezinárodním fóru v Terstu

Agentura CzechInvest ve spolupráci s Generálním konzulátem ČR v Miláně chystá národní stánek Česka na významném mezinárodním setkání výzkumných center a průmyslových partnerů Big Science Business Forum 2024, které se uskuteční začátkem října v italském Terstu.
| Czech Invest