Czech Invest··7 min

Stát, Karlovarský kraj a město Cheb se dohodly na rozvoji strategického podnikatelského parku

Cílem memoranda o spolupráci, které uzavřela agentura CzechInvest, společnost SIRS, Karlovarský kraj a město Cheb, je připravit plochu průmyslové zóny Cheb II pro strategickou investici. To zvýší konkurenceschopnost regionu v soutěži o rozdílové investory. Cílem je rozvoj odvětví s vysokou přidanou hodnotou a pomoc regionu s adaptací na probíhající transformaci. V tomto směru lze navázat na probíhající jednání o rozvoji infrastruktury pro vývoj autonomní mobility v Karlovarském kraji.

Memorandum o přípravě plochy na strategický podnikatelský park uzavřely město Cheb, Karlovarský kraj, agentura CzechInvest a Státní investiční a rozvojová společnost a.s. (SIRS). MPO jako jediný akcionář SIRS a zřizovatel agentury CzechInvest bude prostřednictvím těchto organizací rozvoj parku a navazující výběr vhodného investora koordinovat.

„Transformace světové ekonomiky představuje velkou výzvu v podobě rozvoje nových odvětví s vysokou přidanou hodnotou, jako nabízejí například čipy, elektromobilita či umělá inteligence a další. Základem toho, abychom v ní obstáli, je výroba moderních technologií, která vyžaduje dostatečně rozlehlé plochy, co nejlépe připravené pro jejich rozvoj,“ popisuje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Příprava vhodných lokalit je úkolem pro naší nově založenou Státní investiční a rozvojovou společnost, která si přípravu strategického podnikatelského parku u Chebu vezme na starosti jako svůj pilotní projekt. Cílem memoranda je společný přístup mezi městem, krajem i státem k rozvoji parku, kdy všichni míří za jedním cílem.“

Základem rozvoje strategického parku bude spolupráce mezi městem Cheb, Karlovarským krajem a státní akciovou společností SIRS. Ta zajistí přípravu plochy z hlediska dopravního napojení, majetkového scelení nebo například technické infrastruktury. Dále bude příprava zahrnovat analýzu kapacit občanské vybavenosti města, potřeb regionu a jeho silných stránek a možných příležitostí pro budoucí navazující rozvoj. Základem přípravy bude spolupráce s městem a krajem při stanovení pravidel pro jeho využívání – vhodná typologie investora nebo kolik zaměstnanců by zde mělo pracovat.

Chebská lokalita má výrazný rozvojový potenciál díky svému vhodnému umístění, dobrému dopravnímu napojení, téměř jednotným majetkoprávním vztahům a také niveletě terénu. V rámci plochy parku o rozloze 140 hektarů může vzniknout až 110 hektarů využitelných přímo pro průmysl.

„Podpis memoranda je první, možná malý, ale pro město Cheb i Karlovarský kraj významný krok. Vytváří předpoklady pro to, aby se území, kterému říkáme Průmyslový park II, stalo skutečným strategickým podnikatelským parkem. Tento průmyslový park chceme využít především smysluplně. Proto sem chceme přilákat takové investory, kteří zajistí ekonomický rozvoj nejen města, ale celého regionu, vytvoří pracovní příležitosti pro vzdělané a kvalifikované pracovníky. A vše bude i díky tomuto memorandu možné za přímé státní podpory s cílem dosažení podnikatelských investic s vysokou přidanou hodnotou,“ uvádí starosta města Cheb Jan Vrba.

Jedním z odvětví, které by se mohlo v budoucím podnikatelském parku rozvíjet, je chytrá mobilita. V tomto směru lze navázat na probíhající jednání o rozvoji infrastruktury pro výzkum autonomní mobility v Karlovarském kraji.

„Pro Karlovarský kraj je existence největšího testovacího centra společnosti BMW na světě velkým přínosem. Na území regionu vzniklo centrum pro testování autonomních vozů, které je ve střední Evropě unikátní. Vážím si vztahů, jež se nám se společností BMW podařilo navázat a my budeme i nadále podporovat další rozvoj vývojového centra, protože i jeho přítomnost dává kraji určitou jedinečnost a je neodmyslitelně spojeno také s rozšířením nabídky pracovních míst a přílivem mozků do regionu. Budeme rádi také do budoucna podporovat investory s inovačním potenciálem a pracovními místy s vysokou přidanou hodnotou,“ vysvětluje hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Právě s aktivitami směřujícími k rozvoji technologické infrastruktury vhodné pro vývoj autonomní mobility by mohl budoucí strategický park pomoci. Profitovat z toho bude celý Karlovarský kraj. „Ve spolupráci s vládou, s německými partnery a společností T-Mobile usilujeme o to, aby se celý náš kraj postupně stal evropským centrem pro vývoj autonomní mobility. Rozvoji strategického podnikatelského parku u Chebu i dalších průmyslových zón v kraji, by tato infrastruktura měla výrazně pomoci,“ popisuje poslanec za Karlovarský kraj Jan Kuchař.

SIRS v následujících měsících zpracuje studii proveditelnosti realizace parku. V rámci studie bude detailně posouzena maximální možná kapacita infrastruktury v lokalitě s ohledem na aktuální poptávku strategických investorů. Cílem je vytvořit udržitelný koncept, který bude následně ve spolupráci s městem a krajem rozvíjen tak, aby se co nejvíce zkrátila doba realizace ze strany konkrétního investora.

Koncept podnikatelských parků, které bude připravovat SIRS, je maximálně udržitelný. Počítá se s odpovědným nakládáním s vodou, minimalizací individuální automobilové dopravy a s využitím obnovitelných zdrojů energie. Důraz bude kladen i na otevřenou komunikaci s místními občany. Součástí činnosti SIRS bude i zadání vyhodnocení potenciálního dopadu park na zaměstnanecký trh, mobilitu obyvatel, kapacity bydlení a občanské vybavenosti. Cílem je co nejvíce maximalizovat pozitivní synergie s přípravou takového projektu, který může přinést další navazující investice do infrastruktury města i kraje.

„Půjde o zcela novou praxi přípravy strategických podnikatelských parků u nás. Základem je udržitelnost a spolupráce s městem a krajem. Jsme přesvědčeni, že pouze dodržování těchto principů umožní hladký průběh přípravy nových průmyslových ploch tak, aby přinesla pozitiva pro všechny – město, kraj i celou českou ekonomiku. Základní příprava plochy výrazně zvýší šance na lokalizaci vhodné investora z moderního odvětví,“ představuje David Petr, člen představenstva a ředitel úseku development ze SIRS.

Následně bude mít agentura CzechInvest za úkol přivést vhodného investora či investory v návaznosti na proces přípravy parku a odsouhlasené parametry. „Agentura CzechInvest bude aktivně propagovat průmyslové zóny investorům na celé řadě akcí jako jsou veletrhy, investiční semináře, kontakty se zahraničními komorami či tzv. incomingové mise. Jednou z důležitých událostí bude například veletrh ExpoReal v Mnichově počátkem října. Jedná se o jeden z největších nemovitostních veletrhů v Evropě, který přitahuje významné evropské i globální investory", uvedl Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.

Zdroj: MPO

Zdroj: www.czechinvest.org

Zadavatel
Czech Invest

Czech Invest

Agentura CzechInvest naplňuje klíčovou úlohu v oblasti podpory podnikání a investic v její komplexní podobě. Unikátní spojení regionálního, centrálního a mezinárodního působení zajišťuje integritu služeb a schopnost propojovat globální trendy s regionálními podmínkami v České republice. Jedním z hlavních cílů CzechInvestu je přeměna České republiky v inovačního lídra Evropy. CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Založen byl v roce 1992.

Další články od Czech Invest

125 startupů ze čtvrté výzvy Technologické inkubace prochází hodnocením
Czech Invest

125 startupů ze čtvrté výzvy Technologické inkubace prochází hodnocením

Projekt Technologická inkubace běží už přes dva roky. Za tu dobu se do preinkubace přihlásilo přes 1 247 startupů (stav k 17. červenci) a byly vypsány celkem čtyři projektové výzvy, do kterých bylo podáno 606 žádostí od 483 startupů. V rámci prvních tří výzev pracujeme se 137 startupy a další budeme znát po vyhodnocení žádostí z poslední čtvrté výzvy, která byla vyhlášena v květnu letošního roku.
CzechInvest spustil nový web pro podporu fintech a DLT inovací
Czech Invest

CzechInvest spustil nový web pro podporu fintech a DLT inovací

Portál a zmiňovaný program podpory je součástí Národního plánu obnovy (NPO). Vybraným inovativním firmám bude poskytnuta nepřímá podpora ve formě regulatorního testování jejich řešení, ale i businessového mentoringu, networkingu, školení a eventů.
MPO informuje vládu o průběhu příprav strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni
Czech Invest

MPO informuje vládu o průběhu příprav strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni

„Potřebné studie a veškeré přípravné práce běží podle plánu. V procesu je dopadová studie, studie protipovodňové ochrany, biologické hodnocení a celková studie proveditelnosti. Všechny budou dokončeny ještě v tomto roce,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
Upozornění před podvodnými zprávami
Czech Invest

Upozornění před podvodnými zprávami

Agentura nespravuje žádné investiční fondy pro zhodnocení finančních prostředků. Pokud obdržíte podobnou zprávu či jakoukoliv nabídku od neznámého pachatele či falešné identity, v žádném případě na tyto zprávy a výzvy nereagujte a nesdílejte ani nezasílejte žádné finanční prostředky nebo osobní údaje.
Chebská průmyslová zóna II patří ke strategickým projektům Karlovarského kraje
Czech Invest

Chebská průmyslová zóna II patří ke strategickým projektům Karlovarského kraje

Zkušeností z jiných regionů indikují, že příchod strategického investora výrazně zlepší životní úroveň v regionu, poveden k růstu mezd a nové pracovní příležitosti zatraktivní region pro mladé vzdělané lidi a budou motivovat absolventy vysokých škol z Karlovarského kraje k návratu do regionu.
CzechInvest je jedním ze zakládajících členů české národní AI platformy
Czech Invest

CzechInvest je jedním ze zakládajících členů české národní AI platformy

„Platforma může pomoci s lepším využitím umělé inteligence v řadě oblastí, od vzdělávání přes soukromý sektor až po veřejnou správu. CzechInvest dlouhodobě usiluje o modernizaci české ekonomiky, včetně rozvoje umělé inteligence. Kromě spolupráce s partnery je naším klíčovým nástrojem program Technologická inkubace, ve kterém jsme v prvním roce programu podpořili na 30 AI startupů,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Jan Michal.
Quantum Day představil aktuální trendy v oblasti kvantových technologií i vítěze mezinárodního hackathonu
Czech Invest

Quantum Day představil aktuální trendy v oblasti kvantových technologií i vítěze mezinárodního hackathonu

Vítězství si odnesl tým studentů FIT ČVUT a studenta SPŠE Plzeň s názvem Tangus, který navrhl řešení složitého problému rozpoznávání min v mořích a oceánech využitelné pro civilní nákladní lodě a námořnictvo. Druhé místo získal tým Quties, reprezentovaný studenty FIT ČVUT, s Quantum radarem jako řešením screeningových technologií v medicíně. Třetí místo získal tým Toobee, složený ze studentů z FJFI a FIT ČVUT, za projekt orbitálního úklidu s řešením pomocí kvantové optimalizace a využitím satelitů pro mechanické čištění. „My jsme ti popeláři, kteří sbírají kameny ve vesmíru,“ směje se Michael Wagner za tým Toobee. Tři vítězné týmy přijme ve čtvrtek 27. června na Pražském hradě Jaroslav Zajíček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.
Ekonomičtí diplomaté a ředitelé zahraničních kanceláří CzechTrade a CzechInvest přiváží do Prahy nové exportní příležitosti pro české firmy
Czech Invest

Ekonomičtí diplomaté a ředitelé zahraničních kanceláří CzechTrade a CzechInvest přiváží do Prahy nové exportní příležitosti pro české firmy

Zahájení můžete sledovat živě na YouTube kanálu MPO.
CzechInvest představuje zahraničním partnerům investiční potenciál Česka
Czech Invest

CzechInvest představuje zahraničním partnerům investiční potenciál Česka

Program semináře zahrnoval vystoupení pracovníků CzechInvestu, včetně generálního ředitele Jana Michala, který zdůraznil význam zahraničních investic pro českou ekonomiku. Dále vystoupil ředitel Asociace pro zahraniční investice (AFI), který představil výhody investování v Česku, a ředitelka odboru financování z agentury API, která přiblížila možnosti financování projektů. Cílem bylo poskytnout ambasádám a komorám ucelený přehled o tom, jaké informace mohou zprostředkovat potenciálním investorům.
Americký výrobce čipů onsemi oznámil investici přes 40 miliard Kč do expanze závodu v Rožnově pod Radhoštěm
Czech Invest

Americký výrobce čipů onsemi oznámil investici přes 40 miliard Kč do expanze závodu v Rožnově pod Radhoštěm

„Čipy jsou základem moderního průmyslu. My se proto dlouhodobě snažíme posilovat českou soběstačnost v této oblasti. Investice společnosti onsemi nám dává šanci stát se evropskou čipovou velmocí a přinese i významný impuls pro rozvoj české ekonomiky v čele s autoprůmyslem, který je jeho hlavním motorem,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.