Radostná zpráva od sokolích rodičů: Vylíhla se tři mláďata!

|

V hnízdní budce na komíně teplárny litvínovské rafinerie skupiny ORLEN Unipetrol bude v následujících týdnech rušno. Po měsíčním zahřívání vajíček se sokolím rodičům vylíhla tři mláďata. Čerství rodiče budou o své mladé v následujících několika týdnech pečovat společně. Než mláďata vyrostou a budou plně soběstačná, budou je jejich rodiče střídavě zahřívat a shánět jim potravu v podobě holubů, racků a dalších menších ptáků. Sokolí příběhy, včetně pravidelného krmení mohou diváci sledovat non-stop přes online stream.

„Stejně jako v loňském roce se i letos sokolím rodičům podařilo přivést na svět další generaci tohoto unikátního dravce. V litvínovské budce to bude již dvanáctý vyvedený vrh sokolích mláďat, z čehož máme velikou radost a těšíme se na následující týdny, kdy bude možné pozorovat jejich krmení a rychlý růst,“ říká Lucie Pražáková, ředitelka Nadace ORLEN Unipetrol.

Sokolí samice svá vejce, která snesla v březnu, zahřívala vlastním tělem necelý jeden měsíc, dokud se nevyklubala mláďata. V tu chvíli sokolím rodičům začal kolotoč starostí, a to zejména se sháněním dostatku potravy, protože mláďata ke svému viditelně rychlému růstu potřebují dostatek živin. Zhruba tři týdny po vylíhnutí se ornitologové vypraví ke hnízdu na komíně, kde mláďata zkontrolují a okroužkují odečítacími kroužky. Díky nim je později možné sokoli identifikovat a mít přehled o jejich počtech na našem území.

Sokolí rodiče do okolí svého hnízda létají obstarávat potravu každý den. Tu pak přinášejí celou mláďatům, která živí nalezenou kořistí několikrát denně. „Potrava sokolů v jednotlivých areálech se velmi liší, záleží na nabídce. Někde dominují holubi a přítomnost sokola může populaci v areálech často nežádoucích holubů snížit. Nikdy ale nedojde k tomu, že by holuby úplně vyhnali či vylovili. Přítomnost sokola nevede k vyhynutí kořisti, ale k ozdravení její populace a rozvoji obranného chování, na což musí sokoli zpětně reagovat přizpůsobením taktiky lovu. Jsme tedy svědky neustálého závodu mezi predátorem a jeho kořistí,“ říká ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife.

Sokolům se daří také v dalších areálech skupiny ORLEN Unipetrol. V Kralupech nad Vltavou samice snesla vajíčka v polovině března, ze kterých se před týdnem vyklubala tři mláďata. Loni tam sokolí pár odchoval čtyři mladé sokoly, stejný počet, který se podařilo odchovat také sokolím rodičům v Litvínově.

Informace o Nadaci ORLEN Unipetrol

Nadace ORLEN Unipetrol zahájila svou činnost v roce 2017. Během dosavadního působení rozdělila v rámci stipendijního programu 9 milionu Kč mezi 323 středoškolských a vysokoškolských studentů přírodovědných a technických oborů. V rámci školního grantového programu rozdělila přes 12,6 milionů Kč mezi 94 základních a středních škol z celé republiky na podporu vzdělávací a vědecké činnosti. Podpořila 45 pedagogů částkou 1,6 milionu Kč v rámci pedagogického grantového programu. Do vzdělávacího projektu Plastík a jeho kouzelný kufřík se od roku 2021 zapojilo celkem 90 základních škol. Projekt nabízí žákům prvního stupně exkurzi do světa chemie skrze zábavné pokusy. Informace o poslání Nadace ORLEN Unipetrol a všech ostatních aktivitách najdete na internetových stránkách www.nadaceorlenunipetrol.cz.

Kontakt:

Lucie Pražáková, ředitelka Nadace ORLEN Unipetrol

e-mail: [email protected]

telefon: 736 506 939

Zdroj: www.orlenunipetrol.cz

ORLEN Unipetrol

Samice kriticky ohroženého sokola stěhovavého zahřívá na komíně litvínovské rafinérie čtyři vejce

V letošním roce kriticky ohrožený druh dravce snesl ve výrobním areálu u Litvínova čtyři vejce. Od zahájení sledování sokolů ve výrobních areálech skupiny se na komínech litvínovské rafinérie podařilo od roku 2012 vyvést sokolím párům na 34 mláďat. Sokoly může sledovat také veřejnost přes online kamery umístěné v blízkosti hnízdních budek na stránkách www.starameseosokoly.cz.

ORLEN Unipetrol

Každoroční sbírka zaměstnanců skupiny ORLEN Unipetrol vynesla rekordních 619 tisíc korun

Zaměstnanci skupiny ORLEN Unipetrol již podvanácté pomohli splnit přání lidem z neziskových organizací. V letošním ročníku charitativní sbírky Splněná přání přispěli částkou 309 507 Kč, a podařilo se tak vybrat nejvíce peněz v historii. Stejně jako v předchozích letech ORLEN Unipetrol částku zdvojnásobí a celkově daruje na dobrou věc 619 014 Kč. Výtěžek charitativní sbírky poputuje do sedmi neziskových organizací v celkem šesti lokalitách, kde působí skupina ORLEN Unipetrol. Za dobu konání sbírky obdrželi potřební od zaměstnanců společnosti téměř 4,3 milionu korun.

ORLEN Unipetrol

Na komíně kralupské rafinérie zahřívá samice sokola stěhovavého tři vejce

V kralupské rafinérii se letos podařilo sokolímu páru vyvést tři vejce, která nyní samice sokola stěhovavého pečlivě zahřívá. Naposledy se mláďata kriticky ohroženého sokola stěhovavého podařilo v kralupské hnízdní budce odchovat v předloňském roce. Skupina ORLEN Unipetrol poskytuje vhodné hnízdiště sokolům stěhovavým ve všech svých výrobních areálech. Spolu s kralupskou rafinérií je možné jejich hnízdění sledovat také v Litvínově a to přes online kamery na www.starameseosokoly.cz.