Praha··5 min

Praha pracuje na řešení kapacit středních škol

Praha

Praha

Praha je vysoce ekonomicky vyspělým a bohatým regionem s vysokou životní úrovní, přičemž tímto vyniká nejen nad české, ale i nad evropské standardy. V roce 2019 z indexu kvality života vyplynulo, že Praha má druhou nejlepší kvalitu života v Česku. Podle statistik Eurostatu je devátým nejbohatším regionem v Evropě. HDP na obyvatele v Praze dosahuje 171 % průměru celé Evropské unie (HDP na obyvatele Česka dosahuje pouze 80 %). V Praze sídlí celkem 12 univerzit (vysokých škol univerzitního typu).

Tisková zpráva

Hlavní město připravuje zajištění dostatečných kapacit v nastávajícím školním roce 2023/2024 na středních a základních školách. Vytvořená je dostatečná finanční rezerva pro střední a základní školství v Praze, hotové jsou analýzy počtu míst a predikce demografického vývoje. Na podzim má být také novelizován školský zákon, který počítá s elektronizací přihlášek na střední školy.

Pražští zastupitelé se na zasedání 25. května usnesli na jedenácti úkolech, které hlavní město v oblasti školství splní, což povede k zajištění potřebných kapacit na středních a základních školách v hlavním městě. Rada hl. m. Prahy na jednání v pondělí 14. srpna vzala plnění těchto úkolů na vědomí.

Mezi úkoly bylo například vytvoření dostatečné investiční rezervy pro posílení kapacit v oblasti školství. Pro tyto účely zastupitelé 22. června schválili jednu miliardu korun pro základní školství a dalších 250 milionů korun pro střední školy. Hotová je dále analýza počtu tříd v jednotlivých ročnících a jejich obsazenosti na základních a mateřských školách, kterou Praha vypracovala ve spolupráci s městskými částmi. Na základě predikce demografického vývoje bude díky analýze zajištěno, aby nehrozil nedostatek míst, a to s výhledem do roku 2035.

Na přelomu května a června se uskutečnilo také dotazníkové šetření na městských částech. Podle něj čítají celkové kapacity základních škol na území Prahy celkem 118 639 dětí, což je reálně o 11 tisíc míst méně oproti těm, které jsou uváděny v rejstříku škol a školských zařízení, těch je 129 662. V případě mateřských škol se jedná o rozdíl necelých 2 300 míst, kdy jako reálné městské části uvedly 40 563 dětí, přičemž v rejstříku škol a školských zařízení je uveden počet míst 42 820.

„Provedené průzkumy ukázaly potřebnost komunikace mezi úrovní městských částí a hlavního města Prahy, kdy čísla v rejstřících neodpovídaly skutečným kapacitám škol. Dále také spolupráci mezi Prahou a Středočeským krajem při tzv. příjezdové turistice žáků. Spolupráce s vládní úrovní nám otevřela dveře ke změně v celostátním měřítku, ať už se jedná o vyhlášku o hygienických požadavcích na školní prostory anebo tolik potřebnou digitalizaci zápisu na střední školy. Děláme maximum pro to, abychom byli na zápisy v příštím roce připraveni, klíčové jsou investice do rozšíření kapacit škol,“ říká Antonín Klecanda, pražský radní pro oblast školství, sportu a volného času.

Na území Prahy také byly vytipovány objekty pro nové školské využití, a to Brandejsův statek v Suchdole, kde by mohlo vzniknout gymnázium, a Dominikánský dvůr v Praze 4, který poslouží pro speciální školu, případně pracoviště poradenského zařízení. Oba objekty vyžadují větší rekonstrukci a přístavbu, jsou památkově chráněny a nejsou nijak využívány.

Nicméně v nejbližším horizontu by mohla vzniknout odloučená pracoviště středních škol na území městských částí Praha-Šeberov, kde by mohla být střední škola typu sportovní gymnázium, Praha-Újezd, kde se uvažuje o čtyřletém gymnázium, a v Praze-Březiněvsi, kde je v plánu střední škola lyceálního typu.

Mezi další splněné úkoly patří například účast zástupců hlavního města Prahy na veškerých strategických jednáních, které svolává ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek, a na jednáních Národního konventu o vzdělávání, který se uskutečňuje na půdě Senátu Parlamentu ČR a jehož výstupy jsou důležité pro další směřování vzdělávací politiky.

Posun také nastal v přípravě elektronických přihlášek. Ministerstvo připravuje novelu zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) s cílem zavést nový způsob přijímacího řízení na střední školy. Úkolem zajistit technické řešení elektronizace procesu přijímacího řízení by měl být pověřen CERMAT, přičemž bude zachována možnost podat přihlášku i písemně pro ty uchazeče, kteří nemají přístup k internetu. Novela školského zákona by měla být projednávána na vládní úrovni v září.

Zástupci Prahy taktéž jednali s vládou a ministerstvem ohledně změny vyhlášky č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých. Přísné hygienické normy totiž často výrazně komplikují možnost využití stávajících prostor i výstavbu nových kapacit. Na posledním jednání pracovní skupiny 27. června byl dohodnut jasný postup pro příslušné novelizace a v říjnu by měla zmíněná vyhláška vstoupit v platnost.

Zdroj: www.praha.eu

Další články

Další články od Praha

V pražských Kolovratech vyrůstá nová škola

V pražských Kolovratech vyrůstá nová škola

Do dvou let přibude v městské části Praha-Kolovraty nová školní budova, do jejíchž lavic zasedne až 510 žáků. Přípravné a stavební práce odstartovaly již v polovině léta, ale až v prvním školním týdnu došlo k poklepání na základní kámen. Nová budova vzniká na okraji městské části, žáci v ní poprvé zasednou ve školním roce 2026/2027. Na výstavbu nové školy významně přispělo hlavní město.
| Praha
Sportovní akce Birell Grand Prix Praha 2024 dočasně omezí dopravu v centru města

Sportovní akce Birell Grand Prix Praha 2024 dočasně omezí dopravu v centru města

Téměř osm tisíc běžců z celého světa se v sobotu 7. září 2024 sjede do Prahy, aby se zúčastnili už 27. ročníku mezinárodní sportovní akce Birell Grand Prix Praha. Hlavní program se skládá ze závodů Adidas Běh pro ženy na 5 km a Birell Běh na 10 km. Událost si ovšem vyžádá zejména v den konání akce zhruba od 16:30 do 22:00 hodin některá dopravní opatření v centru metropole včetně dočasných změn v trasách linek MHD.
| Praha
Praha vyhlásila program podpory sociálních služeb

Praha vyhlásila program podpory sociálních služeb

Hlavní město vyhlásilo program podpory registrovaných sociálních služeb. Na rok 2025 se pro něj nyní počítá s celkovou přibližnou částkou ve výši 93 200 000 Kč. Vyhlášení programu v pondělí schválili pražští radní. Jednotlivé sociální služby budou moci žádat o dotace z tohoto programu v termínu od 12. do 29. října 2024.
| Praha
Praha opět podpoří dostupnost služeb pro rodiny s dětmi na území hlavního města

Praha opět podpoří dostupnost služeb pro rodiny s dětmi na území hlavního města

Rada hl. m. Prahy na svém pondělním jednání schválila vyhlášení Programu v oblasti rodinné politiky pro rok 2025. Smyslem tohoto záměru, na který má být vyčleněno z rozpočtu hlavního města téměř 29 milionů Kč, je podpora funkčních rodin prostřednictvím preventivních aktivit, rozvoj náhradní rodinné péče nebo například podpora dobrovolnictví.
| Praha
Praha schválila nové podmínky svozu bioodpadu od roku 2025, změna je součástí přechodu služeb svozu odpadu do režimu in-house

Praha schválila nové podmínky svozu bioodpadu od roku 2025, změna je součástí přechodu služeb svozu odpadu do režimu in-house

Praha se domluvila se společností Pražské služby na svozu bioodpadu od roku 2025 v režimu in-house. Hlavní město by dle nového účtování založeného na metodě ABC cost plus s marží 2 % mohlo dle predikce nárůstu objemu služby v roce 2025 zaplatit za svoz bioodpadu 135 milionů korun bez DPH.
| Praha
Hlavní město finančně podpoří provoz registrovaných sociálních služeb poskytovaných Pražanům

Hlavní město finančně podpoří provoz registrovaných sociálních služeb poskytovaných Pražanům

Pražští radní na pondělním jednání schválili vyhlášení Programu podpory registrovaných sociálních služeb poskytovaných občanům hlavního města Prahy pro rok 2025. Cílem je pomoci s financováním provozu zcela nezbytných sociálních služeb v metropoli, jako je mimo jiné pečovatelská služba, domovy pro seniory, denní stacionáře, domovy pro osoby se zdravotním postižením, podpora samostatného bydlení, ale také řada služeb sociální prevence.
| Praha
Praha znovu otevřela dětské hřiště Koníček v Královské oboře Stromovka

Praha znovu otevřela dětské hřiště Koníček v Královské oboře Stromovka

Praha se začátkem školního roku opětovně otevřela dětské hřiště Koníček. Dětské hřiště a jeho bezprostřední okolí se v uplynulých měsících dočkaly kompletní obnovy. Od začátku rekonstrukce v dubnu letošního roku byly vyměněny povrchy, opraveny a doplněny byly hrací prvky a byla zde obnovena také zeleň. Celá revitalizace vyšla na téměř 16 milionů korun bez DPH.
| Praha
Praha podpoří přístupnost a odstraňování bariér ve veřejném prostoru hlavního města

Praha podpoří přístupnost a odstraňování bariér ve veřejném prostoru hlavního města

Členové Rady hl. m. Prahy na pondělním jednání schválili vyhlášení Programu podpory v oblasti přístupnosti a odstraňování bariér na území hl. m. Prahy pro roky 2024–2025. Hlavním cílem programu je systematické zlepšování podmínek pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace pohybující se ve veřejném prostoru metropole. Na program jsou vyčleněny finanční prostředky v celkové výši 10 000 000 Kč.
| Praha
Záchranná služba otevírá novou základnu v Argentinské ulici. Poskytne zázemí až čtyřem výjezdovým skupinám včetně speciální sanitky pro novorozence

Záchranná služba otevírá novou základnu v Argentinské ulici. Poskytne zázemí až čtyřem výjezdovým skupinám včetně speciální sanitky pro novorozence

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy otevírá novou výjezdovou základnu v Holešovicích. Až čtyři výjezdové skupiny budou mít své stanoviště v ulici Argentinská, kde vznikla základna v areálu stanice Hasičského záchranného sboru. V hlavním městě tak pokračuje fungující model spolupráce složek integrovaného záchranného systému, který mimo jiné snižuje provozní náklady. Lékařská posádka zůstává v Holešovicích zatím na původním stanovišti v ulici Dukelských hrdinů, kde má strategickou pozici z hlediska operačního řízení a dosahu do centra města.
| Praha
Francouzské pekařství nahradí neplatiče nájemného v lukrativních městských prostorech na Václavském náměstí

Francouzské pekařství nahradí neplatiče nájemného v lukrativních městských prostorech na Václavském náměstí

Městská společnost Trade Centre Praha (TCP) vysoutěžila nového lukrativního nájemce prostor na Václavském náměstí. Nově bude na adrese uprostřed náměstí sídlit francouzské pekařství PAUL, to nahradí předchozího neplatícího nájemce. Ročně bude činit nájemné přes 6 milionů korun.
| Praha