Praha··5 min

Praha pracuje na řešení kapacit středních škol

Hlavní město připravuje zajištění dostatečných kapacit v nastávajícím školním roce 2023/2024 na středních a základních školách. Vytvořená je dostatečná finanční rezerva pro střední a základní školství v Praze, hotové jsou analýzy počtu míst a predikce demografického vývoje. Na podzim má být také novelizován školský zákon, který počítá s elektronizací přihlášek na střední školy.

Pražští zastupitelé se na zasedání 25. května usnesli na jedenácti úkolech, které hlavní město v oblasti školství splní, což povede k zajištění potřebných kapacit na středních a základních školách v hlavním městě. Rada hl. m. Prahy na jednání v pondělí 14. srpna vzala plnění těchto úkolů na vědomí.

Mezi úkoly bylo například vytvoření dostatečné investiční rezervy pro posílení kapacit v oblasti školství. Pro tyto účely zastupitelé 22. června schválili jednu miliardu korun pro základní školství a dalších 250 milionů korun pro střední školy. Hotová je dále analýza počtu tříd v jednotlivých ročnících a jejich obsazenosti na základních a mateřských školách, kterou Praha vypracovala ve spolupráci s městskými částmi. Na základě predikce demografického vývoje bude díky analýze zajištěno, aby nehrozil nedostatek míst, a to s výhledem do roku 2035.

Na přelomu května a června se uskutečnilo také dotazníkové šetření na městských částech. Podle něj čítají celkové kapacity základních škol na území Prahy celkem 118 639 dětí, což je reálně o 11 tisíc míst méně oproti těm, které jsou uváděny v rejstříku škol a školských zařízení, těch je 129 662. V případě mateřských škol se jedná o rozdíl necelých 2 300 míst, kdy jako reálné městské části uvedly 40 563 dětí, přičemž v rejstříku škol a školských zařízení je uveden počet míst 42 820.

„Provedené průzkumy ukázaly potřebnost komunikace mezi úrovní městských částí a hlavního města Prahy, kdy čísla v rejstřících neodpovídaly skutečným kapacitám škol. Dále také spolupráci mezi Prahou a Středočeským krajem při tzv. příjezdové turistice žáků. Spolupráce s vládní úrovní nám otevřela dveře ke změně v celostátním měřítku, ať už se jedná o vyhlášku o hygienických požadavcích na školní prostory anebo tolik potřebnou digitalizaci zápisu na střední školy. Děláme maximum pro to, abychom byli na zápisy v příštím roce připraveni, klíčové jsou investice do rozšíření kapacit škol,“ říká Antonín Klecanda, pražský radní pro oblast školství, sportu a volného času.

Na území Prahy také byly vytipovány objekty pro nové školské využití, a to Brandejsův statek v Suchdole, kde by mohlo vzniknout gymnázium, a Dominikánský dvůr v Praze 4, který poslouží pro speciální školu, případně pracoviště poradenského zařízení. Oba objekty vyžadují větší rekonstrukci a přístavbu, jsou památkově chráněny a nejsou nijak využívány.

Nicméně v nejbližším horizontu by mohla vzniknout odloučená pracoviště středních škol na území městských částí Praha-Šeberov, kde by mohla být střední škola typu sportovní gymnázium, Praha-Újezd, kde se uvažuje o čtyřletém gymnázium, a v Praze-Březiněvsi, kde je v plánu střední škola lyceálního typu.

Mezi další splněné úkoly patří například účast zástupců hlavního města Prahy na veškerých strategických jednáních, které svolává ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek, a na jednáních Národního konventu o vzdělávání, který se uskutečňuje na půdě Senátu Parlamentu ČR a jehož výstupy jsou důležité pro další směřování vzdělávací politiky.

Posun také nastal v přípravě elektronických přihlášek. Ministerstvo připravuje novelu zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) s cílem zavést nový způsob přijímacího řízení na střední školy. Úkolem zajistit technické řešení elektronizace procesu přijímacího řízení by měl být pověřen CERMAT, přičemž bude zachována možnost podat přihlášku i písemně pro ty uchazeče, kteří nemají přístup k internetu. Novela školského zákona by měla být projednávána na vládní úrovni v září.

Zástupci Prahy taktéž jednali s vládou a ministerstvem ohledně změny vyhlášky č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých. Přísné hygienické normy totiž často výrazně komplikují možnost využití stávajících prostor i výstavbu nových kapacit. Na posledním jednání pracovní skupiny 27. června byl dohodnut jasný postup pro příslušné novelizace a v říjnu by měla zmíněná vyhláška vstoupit v platnost.

Zdroj: www.praha.eu

Zadavatel
Praha

Praha

Praha je vysoce ekonomicky vyspělým a bohatým regionem s vysokou životní úrovní, přičemž tímto vyniká nejen nad české, ale i nad evropské standardy. V roce 2019 z indexu kvality života vyplynulo, že Praha má druhou nejlepší kvalitu života v Česku. Podle statistik Eurostatu je devátým nejbohatším regionem v Evropě. HDP na obyvatele v Praze dosahuje 171 % průměru celé Evropské unie (HDP na obyvatele Česka dosahuje pouze 80 %). V Praze sídlí celkem 12 univerzit (vysokých škol univerzitního typu).

Další články od Praha

V Praze končí Operační program Praha – pól růstu ČR úspěchem. Peníze putovaly do cca 1 600 projektů
Praha

V Praze končí Operační program Praha – pól růstu ČR úspěchem. Peníze putovaly do cca 1 600 projektů

Hlavním cílem Operačního program Praha – pól růstu ČR (OPP PR) v programovém období 2014-2020 bylo zajistit efektivní realizaci investic v klíčových oblastech města. Mezi ně patří výzkum a vývoj, energetické úspory, podpora sociálního začleňování a investice do vzdělávání. Celková alokace programu byla stanovena na necelých 11 miliard korun, přičemž díky němu vzniklo přibližně 1 600 projektů. Veškeré finance byly již vyčerpány.
Hlavní město hledá úspory v energetice, ušetří při rekonstrukci Vinohradského divadla i Průmyslového paláce
Praha

Hlavní město hledá úspory v energetice, ušetří při rekonstrukci Vinohradského divadla i Průmyslového paláce

Oddělení energetického manažera Magistrátu hl. m. Prahy pomáhá městským částem hledat úspory v energetice a plnit legislativu a Klimatický plán hl. m. Prahy. Za tři roky svého fungování kromě pořádání odborných seminářů a vzdělávání pomohlo například s realizací plynové kotelny v Masarykově střední škole chemické společně s městskou společností Teplo pro Prahu. Mezi aktuální energeticky úsporné projekty patří také rekonstrukce Průmyslového paláce či příprava rekonstrukce Vinohradského divadla
Praha zvýší cenu za nucený odtah vozidel, která umožní rozšířit kapacitu odtahů v ulicích města
Praha

Praha zvýší cenu za nucený odtah vozidel, která umožní rozšířit kapacitu odtahů v ulicích města

Pražští radní v pondělí schválili nařízení hlavního města Prahy, kterým se mění dřívější nařízení č. 2/2013 Sb. hl. m. Prahy, o maximálních cenách za nucené odtahy vozidel včetně jejich střežení na parkovišti. Součástí nového nařízení je úprava ceníku, kdy zvýšení ceny za nucený odtah umožní navýšit kapacitu odtahů a v ulicích hlavního města tak ubude špatně zaparkovaných aut. Konkrétně bylo uloženo Správě služeb hl. m. Prahy, aby navýšila roční kapacitu odtahů na minimální počet 25 tisíc.
Praha pošle 1,3 milionu korun Nemocnici Milosrdných sester na nákup ultrazvukového diagnostického přístroje
Praha

Praha pošle 1,3 milionu korun Nemocnici Milosrdných sester na nákup ultrazvukového diagnostického přístroje

Radní hl. m. Prahy odsouhlasili poskytnutí finančních prostředků formou individuální účelové investiční dotace v celkové výši 1 345 000 korun Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského na nákup nového ultrazvukového diagnostického přístroje. Tento záměr musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy na svém příštím jednání.
Praha připravuje digitální mapu stavebních prací. Pomůže koordinaci a minimalizuje dopady výluk na dopravu ve městě
Praha

Praha připravuje digitální mapu stavebních prací. Pomůže koordinaci a minimalizuje dopady výluk na dopravu ve městě

Pražští radní přípravou mapové aplikace pověřili Institut plánování a rozvoje (IPR). Ten by měl ve spolupráci s dalšími městskými institucemi zkompletovat dostupné informace o plánovaných opravách a výstavbě, které budou mít vliv na dopravní situaci ve městě. Cílem je vytvořit přehledný digitální nástroj, který v hlavním městě umožní efektivněji plánovat stavební práce a dopravní výluky a minimalizovat jejich dopad na kvalitu dopravy.
Metropole vyhlásí Program podpory aktivit národnostních menšin a integrace cizinců na území hl. m. Prahy pro rok 2025
Praha

Metropole vyhlásí Program podpory aktivit národnostních menšin a integrace cizinců na území hl. m. Prahy pro rok 2025

Radní hl. m. Prahy schválili vyhlášení Programu podpory aktivit národnostních menšin a integrace cizinců na území hl. m. Prahy pro rok 2025. Předpokladem je, že do něj bude alokováno 28 milionů korun. Podávat žádosti budou moci neziskové organizace nebo například městské části od 30. září do 14. října tohoto roku.
Hlavní město podpoří osvětovou akci proti nádorovým onemocněním s názvem „Praha za zdravá prsa“
Praha

Hlavní město podpoří osvětovou akci proti nádorovým onemocněním s názvem „Praha za zdravá prsa“

Rada hl. m. Prahy na svém pondělním zasedání schválila dotaci pro Event media s.r.o. ve výši 220 000 korun. Tyto finance budou sloužit pro zajištění edukace veřejnosti s ohledem na samovyšetření prsu a osvětu nádorových onemocnění s názvem „Praha za zdravá prsa“.
Praha našla pachtýře pro svou zemědělskou půdu ve 12 pražských lokalitách. Uzavře s nimi smlouvu na pět let
Praha

Praha našla pachtýře pro svou zemědělskou půdu ve 12 pražských lokalitách. Uzavře s nimi smlouvu na pět let

Hlavní město uzavře pachtovní smlouvy na 12 svých zemědělských pozemků. Celkem se podařilo zajistit ekologicky šetrné hospodaření na 187 hektarech v lokalitách Běchovic, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné.
Praha má investiční plán vodohospodářské infrastruktury pro roky 2025 až 2029
Praha

Praha má investiční plán vodohospodářské infrastruktury pro roky 2025 až 2029

Rada hl. m. Prahy na svém pondělním jednání schválila návrh Střednědobého investičního plánu vodohospodářské infrastruktury hlavního města pro roky 2025–2029. Díky navýšení prostředků bude v příštích letech možné lépe spravovat, udržovat a dále rozvíjet vodovody a kanalizace v Praze.
Praha připravuje s Pražskou vodohospodářskou společností jedinečný projekt osvětového vodárenského centra Hydropolis
Praha

Praha připravuje s Pražskou vodohospodářskou společností jedinečný projekt osvětového vodárenského centra Hydropolis

Praha společně s Pražskou vodohospodářskou společností (PVS) připravuje projekt osvětového vodárenského centra Hydropolis, jež má vzniknout v prostorách bývalé Vinohradské vodárny v Praze 10. Centrum bude sloužit pro veřejnost a za cíl má informovat obyvatele o významu a technologiích vodního hospodářství. Stavět by se mělo začít v září tohoto roku a dokončeno by mělo být ve druhé polovině roku 2026. Náklady jsou vyčísleny na přibližně 450 milionů korun bez DPH, z toho 100 milionů korun poskytne společnost Veolia na návrh, vývoj a realizaci expoziční části.