Praha··6 min

Praha má nadále zájem o budovu České pošty na Pankráci. Za současných podmínek se ale aukce zúčastnit nemůže

Praha

Praha

Praha je vysoce ekonomicky vyspělým a bohatým regionem s vysokou životní úrovní, přičemž tímto vyniká nejen nad české, ale i nad evropské standardy. V roce 2019 z indexu kvality života vyplynulo, že Praha má druhou nejlepší kvalitu života v Česku. Podle statistik Eurostatu je devátým nejbohatším regionem v Evropě. HDP na obyvatele v Praze dosahuje 171 % průměru celé Evropské unie (HDP na obyvatele Česka dosahuje pouze 80 %). V Praze sídlí celkem 12 univerzit (vysokých škol univerzitního typu).

Tisková zpráva

Česká pošta v příštích dnech plánuje prodat v aukci objekt pošty v ulici Na Strži na Pankráci. Hlavní město opakovaně vyjádřilo zájem o koupi této nemovitosti, podmínky aukce mu ale znemožňují účast, navíc jsou diskriminační. Rada hl. m. Prahy v pondělí nicméně konstatovala, že o nabytí nemovitostí má Praha nadále zájem a bude jednat s Českou poštou a Ministerstvem vnitra ČR o úpravě podmínek tak, aby nebyly diskriminační a aby se hlavní město mohlo aukce zúčastnit.

„Opakovaně jsme požadovali, aby pošta u pobočky Na Strži uplatnila stejný postup jako jsme se domluvili u nemovitostí v Moravské a Jindřišské, kdy Praha dostane možnost získat nemovitosti za cenu odpovídající nejvyšší nabídce ve výběrovém řízení. Tímto postupem by pošta získala maximum prostředků a Praha by reálně měla možnost nemovitost nabýt. Uspět v aukci je pro Prahu extrémně složité, protože to vyžaduje předchozí schválení nejvyššího možného příhozu radou a toto usnesení může uniknout a dostat se k ostatním účastníkům aukce. Navíc tento proces velmi komplikuje možnost nákupu nemovitosti za cenu vyšší než obvyklou, což obecně možné je, nicméně je potřeba to řádně odůvodnit, což se při předem neznámé částce dělá těžko,” říká Adam Zábranský, radní pro majetek, legislativu a transparentnost.

„Vedli jsme o možnosti odkupu budovy České pošty na Pankráci řadu jednání. Mrzí mě, že jsme zatím nedospěli k výsledku, který by byl pro hlavní město přijatelný, protože za současných podmínek se aukce účastnit nemůže. Zájem Prahy ale trvá a doufám, že řešení se ještě může nalézt,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

„Na mimořádném jednání Rady jsme projednali důležitý materiál ve vztahu majetkoprávního vypořádání mezi hlavním městem a státem zastoupeným Českou poštou. Hlavní město Praha má nadále zájem získat předmětné pozemky na Pankráci a logicky zcelit majetkovou držbu v jeden funkční celek. Za hlavní město deklarujeme zájem jednat a jsme připraveni s Českou poštou nastavit vzájemně výhodnou spolupráci. Připomínám, že mluvíme o lokalitě, kde bude od roku 2030 přestupní stanice dvou linek metra,“ doplňuje náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast územního a strategického rozvoje Petr Hlaváček.

Už dříve Česká pošta avizovala, že kvůli úsporám hodlá prodat některé své nemovitosti mimo jiné i na území hlavního města. Praha proto opakovaně vyjádřila zájem o odkup vybraných objektů, pro které by měla další využití. Aktuálně nabízí Česká pošta objekt na Pankráci v ulici Na Strži za vyvolávací cenu 310 milionů korun. Samotná elektronická aukce se má konat už ve čtvrtek 21. září 2023.

Podmínky, za kterých Česká pošta vyhlásila aukci, jsou ale pro Prahu diskriminační. Na základě stanovených kritérií tak hlavní město není schopné se akce účastnit, protože by porušovalo zákon. Zájem Prahy nicméně stále trvá, proto zástupci hlavního města věří, že Česká pošta v konečném důsledku přehodnotí stávající podmínky, na základě kterých je aukce na budovu České pošty na Pankráci vyhlášena.

V nabízené budově by například měla zůstat pobočka pošty i po případném prodeji, neboť podle předem stanovených požadavků by v menší části fungovala dál v pronájmu po dobu třikrát pět let a novému majiteli by platila nájemné. Jenže vzhledem ke skutečnosti, že nájemní smlouva by byla součástí kupní smlouvy a byla by schvalována současně s nabytím vlastnického práva, nemohlo by hlavní město tuto povinnost reálně splnit. Praha je totiž na základě § 36 zákona č. 131/2000 Sb., o hlavní městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, povinna před schválením v orgánech hlavního města Prahy zveřejnit záměr na pronájem nemovitostí, a to po dobu nejméně 15 dnů. V případě nesplnění této zákonné povinnosti, je právní jednání absolutně neplatné se všemi důsledky z toho plynoucími.

Problematická je i skutečnost, že z nájemní smlouvy vyplývá povinnost v případě rekonstrukce budovy zajistit poště náhradní prostory o velikosti minimálně 3 tisíc metrů čtverečních ve vzdálenosti do 500 metrů. Praha takovéto náhradní prostory nemá, přitom vzhledem k technickému stavu budovy bude v příštích 15 letech zcela určitě potřeba budovu významně zrekonstruovat, případně místo ní postavit novou. Tato podmínka ve smlouvě tak zvýhodňuje zájemce o nemovitosti České pošty, kteří podobné náhradní prostory v takovéto vzdálenosti od budovy mají.

Podle stanoviska odboru legislativního a právního Magistrátu hl. m. Prahy jsou dále kupní a nájemní smlouva velmi nevyvážené, kdy by se hlavní město v případě převzetí objektu zavázalo k řadě povinností, a naopak by se muselo vzdát řady práv, které lze považovat za rozpor s péčí řádného hospodáře.

V neposlední řadě podmínky e-aukce neřeší předkupní práva, například na pozemky pod garážemi nebo na pozemek, na němž se nachází část budovy. Samotná kupní smlouva pak například také vylučuje záruku za faktické vady, a to jak za vady zjevné, tak i za vady skryté, dále se kupující vzdává práva na veškeré potencionální nároky z vadného plnění a kupní smlouva mimo jiné vylučuje i právo na slevu z kupní ceny či odstoupení od smlouvy.

Tyto a některé další problematické záležitosti nemůže Praha pominout, proto se za současných podmínek nemůže aukce účastnit.

Zdroj: www.praha.eu

Další články

Další články od Praha

Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda finišuje s návštěvami městských částí, které slíbil při svém nástupu do primátorského křesla. V uplynulých týdnech zavítal hned do čtyř městských částí na jihovýchodě Prahy – do Uhříněvsi, Královic, Nedvězí a Benic. Tématem návštěv byla především doprava a developerská výstavba.
| Praha
Městská společnost TRADE CENTRE PRAHA bude po změně stanov transparentnější a ekologičtější

Městská společnost TRADE CENTRE PRAHA bude po změně stanov transparentnější a ekologičtější

Městská akciová společnost TRADE CENTRE PRAHA (TCP) se stane už druhou městskou společností po Operátorovi ICT, která bude mít veřejnou politiku odměňování. Mezi svými hlavními cíli bude mít i zveřejňování otevřených dat o své činnosti a hospodaření. Jako první městská společnost navíc bude mít povinnost podílet se na snaze snižovat emise skleníkových plynů a její hospodaření bude také transparentnější. Změnu stanov na svém zasedání minulý týden schválilo Zastupitelstvo hl. m. Prahy
| Praha
Hlavní město začne odstraňovat první části protipovodňových zábran. Stále platí varování před možnými pády stromů

Hlavní město začne odstraňovat první části protipovodňových zábran. Stále platí varování před možnými pády stromů

Ve středu se od 14:00 hodin se opět sešla povodňová komise, která projednala aktuální situaci ohledně povodňové aktivity. Vzhledem k vývoji situace začne metropole od čtvrtka s odstraňováním prvních částí protipovodňových zábran, jedná se například o Stromovku v Bubenči, Braník či zábrany v ulici Varhulíkové v Holešovicích. V současnosti zůstávají pro veřejnost uzavřeny náplavky, zastavena je plavba na Vltavě. Metropole chce varovat obyvatele, že i nadále hrozí kvůli podmáčené půdě pád stromů v parcích, lesoparcích a na dalších místech, kde jsou vzrostlé stromy. Doporučuje veřejnosti se těmto místům vyhnout, například v úterý řešili hasiči 15 spadlých stromů v různých částech metropole. Do některých míst na východě České republiky již dorazila první materiální pomoc od hlavního města. Povodňová komise opět zasedne nejpozději ve čtvrtek od 13:00 hodin.
| Praha
Protipovodňová opatření v Praze zůstávají v platnosti. Na náplavky je stále uzavřen vstup, plavba na Vltavě je i nadále zastavena

Protipovodňová opatření v Praze zůstávají v platnosti. Na náplavky je stále uzavřen vstup, plavba na Vltavě je i nadále zastavena

V úterý od 11:00 hodin se opět sešla povodňová komise, která projednala aktuální situaci ohledně povodňové aktivity. Praha zůstává stále v pohotovosti a sleduje postupně se vyvíjející situaci. Vzhledem k vysokému průtoky vody na Vltavě zůstávají i nadále veškerá dosud schválená opatření v platnosti. Snižování průtoku vody bude postupné a mělo by trvat zřejmě do konce týdne. V současnosti zůstávají pro veřejnost uzavřeny jak náplavky, tak je zastavena plavba na Vltavě. Metropole již řeší některé požadavky obcí na materiální pomoc a v co nejkratší době zajistí dopravu materiálu na postižená místa. Povodňová komise opět zasedne nejpozději ve středu od 14:00 hodin.
| Praha
Protipovodňová opatření v Praze zůstávají v platnosti a metropole je stále v pohotovosti. Krajům zasaženým povodněmi nabídla materiální pomoc

Protipovodňová opatření v Praze zůstávají v platnosti a metropole je stále v pohotovosti. Krajům zasaženým povodněmi nabídla materiální pomoc

V pondělí od 10:30 hodin se opět sešla povodňová komise, která projednala aktuální situaci s hrozícími povodněmi. Praha zůstává v pohotovosti a sleduje postupně se vyvíjející situaci, a to i s ohledem na přesun srážek na západ a do oblasti jižních Čech, což může ovlivnit tok Vltavy. Metropole nabídla ostatním krajům pomoc s řešením povodňové situace a jejími následky. Povodňová komise opět zasedne nejpozději v úterý od 11:00 hodin.
| Praha
Praha důrazně varuje, aby se lidé nepřibližovali k vodním tokům. Všechny složky a subjekty zůstávají i nadále v pohotovosti

Praha důrazně varuje, aby se lidé nepřibližovali k vodním tokům. Všechny složky a subjekty zůstávají i nadále v pohotovosti

V neděli od 10:30 hodin se opět sešla povodňová komise, která projednala aktuální situaci s hrozícími povodněmi. Hlavní město chce důrazně varovat obyvatele, aby se nepřibližovali k vodním tokům, jelikož terén v okolí Vltavy a menších toků je v souvislosti s dešti podmáčený a může zde hrozit nebezpečí. Veškeré jednotky dobrovolných hasičů a dalších subjektů jsou v pohotovosti a připraveny operativně začít stavět další zábrany podle povodňového plánu, pokud by se zvyšoval průtok vody ve Vltavě. Metropole je také připravena pomoci ostatním krajům s řešením povodňové situace a jejími následky. Povodňová komise opět zasedne nejpozději v pondělí od 10:30 hodin.
| Praha
Na Vltavě byla zastavena plavba, lodě se přesouvají do ochranných přístavů. Praha vyzývá obyvatele k omezení veškerých venkovních volnočasových aktivit

Na Vltavě byla zastavena plavba, lodě se přesouvají do ochranných přístavů. Praha vyzývá obyvatele k omezení veškerých venkovních volnočasových aktivit

V sobotu od 11:00 hodin se opět sešla povodňová komise, která projednala aktuální situaci s hrozícími povodněmi. Konstatovala, že plavba na Vltavě byla zastavena a lodě se přesouvají do ochranných přístavů. Zároveň byla dokončena výstavba protipovodňových opatření plánovaná na sobotní ráno. Veškeré jednotky dobrovolných hasičů a dalších subjektů jsou v pohotovosti a připraveny operativně začít stavět zábrany podle povodňového plánu, pokud by se zvyšoval průtok vody ve Vltavě. Praha také vyzývá obyvatele, aby kvůli bezpečnosti omezili veškeré venkovní volnočasové aktivity a omezili cesty autem, pokud jejich cesta není nezbytná. Povodňová komise opět zasedne nejpozději v neděli v 10:30 hodin. O víkendu je také v časech od 9:00 do 15:00 hodin zprovozněna infolinka pražského magistrátu na čísle 800 100 000.
| Praha
Pražští zastupitelé schválili vyhlášení podpory sociálních služeb

Pražští zastupitelé schválili vyhlášení podpory sociálních služeb

Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo vyhlášení Programu podpory registrovaných sociálních služeb. Jednotliví poskytovatelé sociálních služeb na území Prahy se tak mohou přihlásit o podporu. Žádat mohou skrze internetovou aplikaci OK služby – Poskytovatel. Dotace je určena k financování běžných výdajů. Lhůta pro podání žádosti je od 17. října do 8. listopadu 2024 včetně.
| Praha
Hlavní město bude v sobotu pokračovat s výstavbou protipovodňových zábran. V ranních hodinách bude zastavena lodní doprava

Hlavní město bude v sobotu pokračovat s výstavbou protipovodňových zábran. V ranních hodinách bude zastavena lodní doprava

V pátek večer se sešla povodňová komise, která projednala aktuální situaci s hrozícími povodněmi. Konstatovala, že náplavky v Praze 1, 2 a 5 byly uzavřeny v 19:00 hodin. V sobotu ráno bude pokračovat výstavba protipovodňových opatření například v Holešovicích, Bubenči a ve Zbraslavi. Pohyb lodí na Vltavě bude zastaven již v ranních hodinách. Povodňová komise opět zasedne v sobotu v 11:00 hodin. O víkendu bude také v časech od 9:00 do 15:00 hodin zprovozněna infolinka pražského magistrátu na čísle 800 100 000.
| Praha
Hlavní město rozdělí další finance na sociální služby v Praze

Hlavní město rozdělí další finance na sociální služby v Praze

Zastupitelstvo hlavního města Prahy na čtvrtečním jednání schválilo úpravu rozpočtu vlastního hlavního města na rok 2024 a poskytnutí účelových neinvestičních dotací příspěvkovým organizacím hl. m. Prahy a městským částem pro jejich příspěvkové organizace, a to na podporu poskytování sociálních služeb v metropoli.
| Praha