Olomouc··4 min

Podle prvních odhadů přinese sloučení filharmonie a divadla úspory. Propouštění se v souvislosti se změnou neplánuje

Olomouc

Olomouc

Olomouc je statutární a univerzitní město v okrese Olomouc, šesté nejlidnatější město v Česku (třetí na Moravě), centrum a krajské město Olomouckého kraje, metropole Hané a jedna ze dvou historických metropolí celé Moravy.

Tisková zpráva

Po červnovém rozhodnutí Zastupitelstva města Olomouce o sloučení příspěvkových organizací Moravská filharmonie Olomouc a Moravské divadlo Olomouc pokračuje město v dalších krocích, které povedou ke vzniku nové kulturní instituce. Paralelně s běžícím výběrovým řízením na nové vedení připravuje rozpočet, který by měl přinést nejen úspory, ale především prostředky na další rozvoj. V souvislosti s restrukturalizací nepočítá zřizovatel ani s propouštěním zaměstnanců.

Zřizovací listina nové instituce, která vznikne k 1. lednu 2025 a ponese název Moravské divadlo a Moravská filharmonie, garantuje zachování obou orchestrů i všech tří souborů divadla. Hlavním úkolem je nyní stabilizovat neuspokojivou finanční situaci. „Ekonomická soběstačnost obou organizací se v posledních letech pohybovala mezi 11 a 15 procenty, zbytek nákladů muselo být dotováno zřizovatelem nebo jinými dotacemi. Přitom zhruba tři čtvrtiny veškerých příjmů jdou v současné době na mzdové náklady a příspěvek města už nedokáže pokrýt ani tento výdaj,“ přiblížil náměstek primátora Olomouce Viktor Tichák.

Sloučení přinese úspory

Právě zvýšení hospodárnosti, soběstačnosti a efektivity vynaložených financí bylo důvodem, proč se město po dlouhých debatách rozhodlo sloučit dvě instituce v jednu. „Už v tuto chvíli, při přípravě rozpočtu na příští rok, počítáme s tím, že by se díky společnému fungování obou organizací mohlo ušetřit bezmála 11 milionů korun, s nimiž instituce hospodařily v letošním roce v rámci prodlouženého čerpání příspěvku. Zároveň ale navrhujeme na druhé straně fakticky zvýšit investiční fond organizace o osm milionů korun, což by mělo vést především k dalšímu rozvoji,“ dodal náměstek Tichák.

S další optimalizací finanční situace by měla pomoci i dotace ministerstva kultury. „S ním se nám podařilo v uplynulých týdnech finálně dojednat, že v roce 2025 bude možno čerpat dotace v rámci programu podpory profesionálních divadel, orchestrů a sborů tak jako v roce letošním, tedy dvěma oddělenými žádostmi, což bude v tuto chvíli finančně výhodnější,“ doplnil náměstek Tichák.

Mění se organizační struktura, propouštět se nebude

Až do 20. září 2024 probíhá výběrové řízení na ředitele či ředitelku nové instituce. Komise, která bude z došlých přihlášek vybírat nejvhodnějšího kandidáta, bude sestavena z odborníků z oblasti divadla (ředitel Národního divadla Moravskoslezského Jiří Nekvasil), symfonické hudby (ředitel České filharmonie David Mareček) a řízení olomouckých příspěvkových organizací (ředitelka Knihovny města Olomouce Lenka Prucková). Strategie rozvoje kultury města Olomouce bude v komisi zastoupena její hlavní autorkou Olgou Škochovou. Tato čtyři jména pak doplní tři političtí nominanti, dva za koalici a jeden za opozici. Přítomna bude i zástupkyně divadelních odborových organizací.

Město zároveň projednává organizační strukturu nové instituce. „Finální podobu, která bude realizována postupně v průběhu příštích let, samozřejmě bude řešit až její nové vedení. Zároveň mohu ujistit, že k 1. lednu 2025 nedojde ani k žádnému propouštění spojenému s restrukturalizací. Všechny tyto informace poskytujeme především proto, že odborové organizace Moravské filharmonie Olomouc veškeré kroky, které jsme podnikli, bojkotují, a to bez ohledu na to, zda je to pro zaměstnance výhodné, či nikoli. Tím dle mého názoru neplní svou základní funkci – chránit zájmy zaměstnanců,“ podotkl Viktor Tichák.

Všechny informace o procesu slučování, důvody, které k němu vedly, fakta, čísla a historii tohoto procesu najdete na webu filharmonieadivadlo.olomouc.eu.

Zdroj: www.olomouc.eu

Další články

Další články od Olomouc

Morava klesla na druhý povodňový stupeň, začíná se s úklidem

Morava klesla na druhý povodňový stupeň, začíná se s úklidem

Ve středu ráno klesla hladina Moravy na vodočtu Nové Sady na 2. stupeň povodňové aktivity. V Chomoutově i na zaplavených komunikacích v Olomouci postupně začíná probíhat úklid.
| Olomouc
Morava zůstala pod hranicí pěti metrů a bude klesat. Odčerpávat vodu teď odborníci nedoporučují

Morava zůstala pod hranicí pěti metrů a bude klesat. Odčerpávat vodu teď odborníci nedoporučují

Řeka Morava se v Olomouci v úterý brzy ráno na hladinoměru na Nových Sadech zastavila pod hranicí pěti metrů. Situace po toku výše ukazuje, že hladina vody pomalu klesá, a to i na jezu v Hynkově či na mostě v Dalimilově ulici v Chomoutově. Záběry z dronů nad Olomoucí zobrazují obrovské vodní plochy, avšak kromě Chomoutova jsou všechny mimo obydlené oblasti. Nejen kvůli povodním, ale i mnoha uzavírkám silnic apeluje krizový štáb na to, aby lidé, kteří do města nutně nemusejí jet autem, zvolili jinou alternativu.
| Olomouc
I když zafungovala protipovodňová ochrana, Chomoutov zůstává neprůjezdný

I když zafungovala protipovodňová ochrana, Chomoutov zůstává neprůjezdný

Pátý den povodní ukázal, že protipovodňová ochrana města funguje. Přestože řekou Moravou při kulminaci protékalo zhruba 320 kubíků vody za sekundu, velké části města se povodně vyhnuly. Jedinou zatopenou městskou částí byl Chomoutov, kde voda již začala klesat.
| Olomouc
Hladina Moravy v Olomouci by měla v úterý začít klesat

Hladina Moravy v Olomouci by měla v úterý začít klesat

Hladina Moravy v Chomoutově začala v pondělí večer postupně klesat. V nočních hodinách již nedochází k významnému nárůstu hladiny ani na profilu Nové Sady. Nově vybudovaná protipovodňová ochrana města plní svůj účel.
| Olomouc
Morava v Olomouci bude kulminovat dnes večer

Morava v Olomouci bude kulminovat dnes večer

Hladina Moravy v Olomouci překročila dnes odpoledne výšku 430 centimetrů. Primátor Miroslav Žbánek proto vyhlásil 3. stupeň povodňové aktivity. Podle současných odhadů by Morava na Nových Sadech měla kulminovat dnes večer.
| Olomouc
Voda v Olomouci bude pod hranicí dvacetileté vody, kterou by měly hráze zvládnout. Přesto hrozí lokální rozlivy a stoupat bude i spodní voda

Voda v Olomouci bude pod hranicí dvacetileté vody, kterou by měly hráze zvládnout. Přesto hrozí lokální rozlivy a stoupat bude i spodní voda

Teprve v pondělí ráno do Olomouce přichází skutečná povodeň, kterou by ale město mělo zvládnout. Po náročné noci, kdy krizový štáb Olomouce bedlivě sledoval situaci v Moravičanech a Litovli, která je pro krajské město klíčová, se zdá, že až na několik kritických míst, kde se může voda rozlít, by měly hráze udržet Moravu v korytě. V tuto chvíli platí v Olomouci druhý povodňový stupeň, třetí stupeň by měl nastat v noci z pondělka na úterý. Kulminace na Nových Sadech se očekává ve středu brzy ráno.
| Olomouc
Olomouc čeká na vývoj povodňové situace v Litovli

Olomouc čeká na vývoj povodňové situace v Litovli

Vývoj povodňové situace sleduje olomoucký krizový štáb nepřetržitě, protože situace je velmi proměnlivá a jednotlivé modely povodňových průtoků se liší až o dvacet procent. Pro to, jak vysoko dosáhne hladina Moravy v Olomouci, bude klíčové, jak se během noci vyvine situace v Litovli. I kdyby se tam naplnil krizový scénář, bude mít Olomouc díky oblasti Litovelské Pomoraví pořád dost času na přijetí protipovodňových opatření.
| Olomouc
Kulminace Moravy v Olomouci se očekává ve středu ráno

Kulminace Moravy v Olomouci se očekává ve středu ráno

Ačkoli srážky postupně ustávají jak v Olomouci, tak v horských oblastech, je aktuální situace v oblasti Jeseníků velmi vážná. Bez ohledu na srážkové úhrny bude pro Olomouc rozhodující situace na horních tocích. Právě ta bude ovlivňovat stav hladiny Moravy ve městě. Její kulminace se oproti předchozím předpovědím očekává až ve středu ráno.
| Olomouc
Krizové scénáře se nenaplňují, Olomouc čeká dvacetiletá voda. Riziko ale přetrvává až do pondělí

Krizové scénáře se nenaplňují, Olomouc čeká dvacetiletá voda. Riziko ale přetrvává až do pondělí

Původní krizové povodňové scénáře pro město Olomouc se nenaplňují. I přesto, že v Jeseníkách stále intenzivně prší a déšť by měl ustávat až v neděli odpoledne, jsou od včerejška prognózy odborníků oproti těm pátečním optimističtější. Je to hlavně z toho důvodu, že větší část vody odtéká z horských oblastí na polské území. Přímé ohrožení obyvatel Olomouce řekou Moravou tak v tuto chvíli nehrozí.
| Olomouc
Město spustilo infomační mapovou aplikaci, ukazuje rozliv předpokládané dvacetileté povodně

Město spustilo infomační mapovou aplikaci, ukazuje rozliv předpokládané dvacetileté povodně

Další krok k lepší informovanosti a orientaci při povodňové situaci! Olomoučané mají k dispozici novou aplikaci, která jim zobrazí rozliv úrovně vody při předpokládané dvacetileté povodni v konkrétní lokalitě města. Do mapové aplikace stačí zadat adresu nebo parcelní číslo.
| Olomouc