Ministerstvo zemědělství··6 min

Podařilo se prosadit snahu MŽP a MZe o omezení pyrotechniky. Sníží se hluk, který způsobuje stres dětem, seniorům a zvířatům, nebezpečí úrazů a požárů a znečištění ovzduší

Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství je podle zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ústředním orgánem státní správy pro zemědělství, vodní hospodářství, potravinářský průmysl a pro správu lesů, myslivosti a rybářství, mimo území národních parků. V každé oblasti jsou určité výjimky, které do kompetence ministerstva zemědělství nepatří jako například: ochrana přirozené akumulace vod, ochrana vodních zdrojů a ochrana jakosti vod.

Tisková zpráva

Tisková zprávaMinisterstvo životního prostředí společně s Ministerstvem zemědělství se zasadily o omezení prodeje pyrotechniky a jejího používání. Novelu zákona připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Nově nebude možné používat pyrotechniku kategorie F3 a F2 kolem nemocnic, chovů zvířat a dalších míst. Hluk tak nebude stresovat děti, nemocné a důchodce či plašit hospodářská nebo domácí zvířata. Zároveň regulací zabráníme i tomu, aby docházelo k častým poraněním a úrazům při používání pyrotechniky nebo k zakládání požárů v přírodě. Zároveň se zlepší kvalita ovzduší, na kterou má pyrotechnika negativní dopad.

„Silvestr 2024 bude posledním, kdy bude možné nekontrolovaně odpalovat petardy a dělobuchy kategorie F3 (prodejná od 21 let) a kategorie F2 (od 18 let) kolem nemocnic, domovů pro seniory, ZOO, chovů zvířat a podobně. Zábavní pyrotechnika do těchto míst, stejně jako do národních parků a české přírody, zkrátka nepatří. Mimo to ohňostroje způsobují znečištění ovzduší, což má negativní dopad na lidské zdraví. Prosadili jsme proto zákaz prodeje pyrotechniky kategorie vyšší než F1 ve stáncích a celkově zpřísnili prodej petard a rachejtlí z kategorie F3 a F2, který bude možný pouze pro odborníky s licencí. Stejný zákaz platí i v okolních zemích, v Německu, Rakousku i Slovensku, a v Polsku se o něm aktuálně diskutuje. Nechceme, aby k nám obyvatelé z okolních zemí jezdili nakupovat pyrotechniku, protože to často končí zraněním či vznikem požáru, jako se to stalo například u jednoho z požárů v Českém Švýcarku,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Pyrotechnika způsobuje každoročně psům, ale i řadě hospodářských zvířat mnoho problémů. Máme zaznamenané případy předčasných porodů mrtvých telat, ke kterým došlo po odpálení hlasité pyrotechniky v okolí zemědělských podniků. Jsem proto rád, že přistupujeme k regulaci prodeje a použití pyrotechniky, především té, jejímž hlavním a často jediným účelem je udělat co největší hluk,“ říká ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Nově nebude možné vyzvednout si pyrotechniku kategorie F2, F3 a F4 přes doručovací služby, vyzvednutí bude možné pouze v kamenné prodejně pyrotechniky z důvodu kontroly odborné způsobilosti. Za zacházení s uvedenými pyrotechnickými výrobky bez dokladu o odborné způsobilosti bude fyzické osobě hrozit pokuta až do výše 500 tisíc korun. Zároveň zakazujeme prodej pyrotechniky mimo kategorii F1 ve stáncích, například na vánočních trzích či na tržištích na hranicích. Dále je třeba zmínit odpad, který z použité pyrotechniky vznikne a povaluje se po náměstích. Úklid takového odpadu pak stojí města a obce nemalé finanční prostředky. Proto zavádíme možnost pro obce si regulovat používání pyrotechniky na svém území kromě nejnižší kategorie F1.

Dále bude nově platit zákaz používání kategorie F2 a pyrotechniky kategorií F3 a T1 kolem nemocnic, ZOO, chovů zvířat a dalších míst, tak aby nedocházelo ke stresu dětí, nemocných, seniorů a zvířat. Zároveň tím zabráníme znečištění ovzduší, které je během Silvestru obrovské. „Velmi vysoká míra znečištění může mít negativní dopad na zdraví i při krátkodobém vystavení ohňostroji, a to zejména u náchylných osob, jako jsou lidé trpící chronickými dýchacími či kardio-vaskulárními potížemi, malé děti nebo senioři. Dle odhadů Světové zdravotnické organizace způsobuje špatná kvalita ovzduší 7 milionů předčasných úmrtí ročně, opravdu není třeba si ho zhoršovat i ohňostrojem,“ uvedl ministr Hladík s tím, že omezení použití zábavní pyrotechniky bude mít výrazný efekt na zlepšení kvality ovzduší.

V sousedních zemích Česka je pyrotechnika přísně regulována. Omezení kategorie F3 a částečně i F2 platí ve všech okolních státech mimo Polsko, které o tom aktuálně diskutuje. „Cizinci jezdí do České republiky kupovat u nich doma zakázanou pyrotechniku, pak nám ji tady odpalují, zapalují například lesy či nechávají nepořádek v obcích, které ho musejí za své finance uklízet. Díky naší novele nebudeme zemí, která musí řešit tyto nepříjemnosti spojené se zábavní pyrotechnikou,“ doplnil ministr Výborný.

Je vidět, že omezení pyrotechniky si přejí i čeští občané. Ministerstvo životního prostředí uspořádalo v lednu tohoto roku anketu, do které se zapojilo rekordních 65 tisíc občanů. Výsledky odhalily, že pro úplné nebo částečné omezení pyrotechniky je přes 90 % respondentů. Více než polovina z nich má negativní zkušenosti s pyrotechnikou. Nejvíce lidem vadí úhyn zvěře (83,1 %), hluk (79,1 %) a nepořádek po odpalování (73,5 %). Velmi negativně lidé ale vnímají i znečištěný vzduch (65,8 %) a nelegální odpalování v národních parcích (55,6 %). „Věřím, že toto omezení zajistí klidné svátky bez smutných příběhů spojených s neodbornou manipulací s ohňostroji a čisté ovzduší bez škodlivých látek,“ doplnil ministr Petr Hladík.

Přehled kategorií pyrotechniky
F1 – bouchací kuličky, motýli, prskavky
F2 – petardy, římské svíce, dýmovnice, malé baterie
F3 – velké kompaktní baterie, složené ohňostroje, velké petardy, římské svíce velkých kalibrů, velké fontány
F4 – kulové pumy, válcové pumy, kompaktní baterie, ohněpád

Veronika Krejčí & Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 058
e-mail: [email protected]

Zdroj: mze.gov.cz

Další články

Další články od Ministerstvo zemědělství

Do Česka se po patnácti letech vrátila katarální horečka ovcí, ohnisko je na Sokolovsku

Do Česka se po patnácti letech vrátila katarální horečka ovcí, ohnisko je na Sokolovsku

Tisková zpráva — V České republice byl po patnácti letech potvrzen výskyt katarální horečky ovcí (bluetongue). Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava potvrdilo nákazu u plemenného berana chovaného na farmě v Jindřichovicích na Sokolovsku. Zvíře vykazovalo typické příznaky nákazy. Jde o první případ katarální horečky ovcí (KHO) na území ČR po patnácti letech. Nákaza není přenosná na člověka.
| Ministerstvo zemědělství
Rybníkáři vybudují nové rybníky, odbahní a zrekonstruují ty stávající. Ministerstvo zemědělství zahajuje nový program výzvou na 130 milionů korun

Rybníkáři vybudují nové rybníky, odbahní a zrekonstruují ty stávající. Ministerstvo zemědělství zahajuje nový program výzvou na 130 milionů korun

Tisková zpráva — Rybníkáři mohou již od 16. září 2024 začít podávat žádosti o dotaci na výstavbu, rekonstrukci a odbahnění rybníků větších než 2 hektary. Žádosti o dotace se budou přijímat do 31. října letošního roku. Rybníkáři si mezi sebe rozdělí 130 milionů korun, a to v rámci 1. výzvy pro podávání žádostí do národního dotačního programu „Podpora retence vody v krajině – rybníky a vodní nádrže – 2. etapa“. Dotační prostředky jim poskytne Ministerstvo zemědělství (MZe).
| Ministerstvo zemědělství
Září je měsícem biopotravin už po dvacáté. Spotřeba biopotravin v ČR setrvale roste, přibývá i ekologických zemědělců a výrobců biopotravin

Září je měsícem biopotravin už po dvacáté. Spotřeba biopotravin v ČR setrvale roste, přibývá i ekologických zemědělců a výrobců biopotravin

Tisková zpráva — Začíná 20. ročník kampaně Září – Měsíc biopotravin. Ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství (MZe) se konají různé akce, dožínky a soutěže, které seznamují veřejnost s důvody, proč je dobré kupovat biopotraviny. Jejich spotřeba v ČR stále roste a rovněž tak i počty ekologicky hospodařících zemědělců.
| Ministerstvo zemědělství
Modrá zpráva: Na finanční podporu vodního hospodářství šlo loni téměř 11 miliard korun

Modrá zpráva: Na finanční podporu vodního hospodářství šlo loni téměř 11 miliard korun

Tisková zpráva — Vláda dnes vzala na vědomí Zprávu o stavu vodního hospodářství České republiky v roce 2023 označovanou jako Modrá zpráva. České domácnosti podle ní loni meziročně snížily spotřebu vody o 2,7 litru na 86,7 litru na osobu a den. Pitnou vodou bylo zásobováno 10,3 milionu obyvatel. Rok 2023 byl na našem území teplotně silně nadnormální s průměrnou roční teplotou vzduchu 9,7 °C, a od roku 1961 tak šlo o nejteplejší rok podle průměrné roční teploty vzduchu, uvádí Modrá zpráva. Dokument předkládá Ministerstvo zemědělství (MZe) spolu s Ministerstvem životního prostředí (MŽP).
| Ministerstvo zemědělství
Ovocnáři dostanou za letošní zmrzlou úrodu odškodné od státu i od EU. Vyplacena bude do konce ledna příštího roku

Ovocnáři dostanou za letošní zmrzlou úrodu odškodné od státu i od EU. Vyplacena bude do konce ledna příštího roku

Tisková zpráva — Ministerstvo zemědělství (MZe) vypracovalo nařízení vlády, podle kterého dostanou ovocnáři postižení letos neobyčejně tuhými jarními mrazy finanční kompenzaci. Přibližně 376 miliónů korun poskytne České republice EU, peníze z národních zdrojů budou z rozpočtu MZe. O další podporu zažádalo MZe ministerstvo financí. Nařízení vlády o poskytnutí mimořádné podpory dnes schválila vláda.
| Ministerstvo zemědělství
Policie se vypraví do libereckých lesů na divočáky. Pomůže tak zabránit šíření afrického moru prasat

Policie se vypraví do libereckých lesů na divočáky. Pomůže tak zabránit šíření afrického moru prasat

Tisková zpráva — Proti šíření nebezpečné nákazy afrického moru prasat (AMP) mezi populací prasat divokých zasáhne na Liberecku i Policie ČR. Na základě dnes schváleného usnesení vlády společně s Ministerstvem zemědělství (MZe) a Ministerstvem dopravy začne spolupracovat na likvidaci prasat divokých. Ministerstvo vnitra a MZe přispějí 14 miliony korun na zakoupení munice, tlumičů a vybavení pro účinnou střelbu v noci.
Méně administrativy, jednodušší převody pozemků na obce i větší pravomoci při monitoringu eroze. Vláda schválila novelu zákona o SPÚ

Méně administrativy, jednodušší převody pozemků na obce i větší pravomoci při monitoringu eroze. Vláda schválila novelu zákona o SPÚ

Tisková zpráva — Obce budou nově moci získat od Státního pozemkového úřadu (SPÚ) bezplatným převodem pozemky, potřebné pro rozšíření veřejného pohřebiště. Převody pozemků se také budou moci na základě žádostí obce realizovat nejen v zastavěném, ale nově i zastavitelném území vymezeném územním plánem. Změny přináší novela zákona o SPÚ, kterou dnes schválila vláda.
Ministr Výborný na Národních dožínkách: Zemědělci zvládli sklizeň rychle, obilovin bude dostatek a v dobré kvalitě

Ministr Výborný na Národních dožínkách: Zemědělci zvládli sklizeň rychle, obilovin bude dostatek a v dobré kvalitě

Tisková zpráva — Národními dožínkami dnes zemědělci i s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) oslavili výsledky celoroční práce. Tato tradiční slavnost se každoročně koná v rámci výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. Letošní sklizeň byla oproti loňským žním i přes výkyvy počasí rychlejší. Zemědělci k 22. srpnu sklidili 99,80 procenta obilnin a 100 procent řepky. Úroda obilovin i jejich kvalita je dobrá.
Přebytky z agrovoltaiky využijí ke svému rozvoji obce. To je cílem dnes podepsaného memoranda Soběstačná obec 2030

Přebytky z agrovoltaiky využijí ke svému rozvoji obce. To je cílem dnes podepsaného memoranda Soběstačná obec 2030

Tisková zpráva — Záměrem memoranda o spolupráci na projektu Soběstačná obec 2030 je rozvíjet a podporovat konkrétní praktická opatření pro energetické úspory v obcích. Dokument dnes v Českých Budějovicích podepsali zástupci ministerstev zemědělství, průmyslu a obchodu, životního prostředí a místního rozvoje spolu se Sdružením místních samospráv ČR, Agrární komorou ČR a s dalšími partnery.
Dřevo z českých lesů bude světové. Na výstavě EXPO 2025 v Ósace se ČR představí v unikátní dřevostavbě

Dřevo z českých lesů bude světové. Na výstavě EXPO 2025 v Ósace se ČR představí v unikátní dřevostavbě

Tisková zpráva — Český pavilon na světové výstavě EXPO 2025 v Ósace bude mimo jiné zbudovaný ze dřeva dodaného státním podnikem Lesy ČR, Vojenskými lesy a statky ČR a Krkonošským národním parkem. Podobu pavilonu dnes na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích představili zástupci české vlády a generální komisař české účasti na EXPO25.