ORLEN Unipetrol··4 min

ORLEN Unipetrol a Pražská plynárenská budou spolupracovat na rozvoji vodíkové mobility a snižování emisí

Největší tuzemská rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol a jedna z nejvýznamnějších domácích energetických společností Pražská plynárenská podepsaly memorandum o vzájemné spolupráci. Předmětem memoranda je předávání zkušeností a budoucí spolupráce především v oblastech snižování emisí a uhlíkové stopy. Obě společnosti v této souvislosti vidí velký potenciál zejména ve využití vodíku a ve výrobě nízkoemisní energie.

„V rámci naší přijaté strategie jsme se zavázali snížit do roku 2030 emise o pětinu a do roku 2050 být emisně zcela neutrální. Naplnění těchto cílů je pro nás velkou výzvou, jelikož jsme jedním z pilířů tuzemské ekonomiky a cítíme zodpovědnost za to, abychom garantovali kontinuitu v dodávkách strategických produktů na český trh. Těší mě, že v budoucnu budeme spolupracovat právě s Pražskou plynárenskou, která si rovněž klade podobně ambiciózní cíle jako naše společnost. Věřím, že společně přispějeme k lepší a udržitelné budoucnosti České republiky, “ řekl Tomasz Wiatrak, generální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol.

Skupina ORLEN Unipetrol hodlá do roku 2030 investovat 35 miliard do modernizace, zvýšení efektivity, digitalizace a udržitelných projektů. Mezi hlavní projekty patří plánovaná výstavba paroplynové kogenerační teplárny a fotovoltaické elektrárny v Záluží u Litvínova, rozvoj nabídky alternativních paliv na čerpacích stanicích Benzina ORLEN v Česku a na Slovensku, recyklace plastů, výroba pokročilých biopaliv a rozvoj vodíkové infrastruktury pro osobní automobilovou dopravu, i nákladní silniční a železniční přepravu zboží. ORLEN Unipetrol plánuje vybavit 54 čerpacích stanic v Česku a na Slovensku plnícími stojany na vodík a vybudovat tři vodíková distribuční centra.

„Ve vztahu k regionu a jeho obyvatelům plní naše společnost nejen roli spolehlivého a významného dodavatele energií a poskytovatele energetických služeb, ale současně i společensky odpovědného partnera přispívajícího k udržitelnému rozvoji Prahy. V tomto rámci tak logicky považujeme i ochranu životního prostředí a prosazování nových energetických technologií a řešení za neoddělitelnou součást svých podnikatelských aktivit a aktivně se tak snažíme podílet na utváření regionu hlavního města Prahy jako místa pro kvalitní a spokojený život jeho obyvatel. Jsme rádi, že v tomto rámci můžeme spolupracovat s tak silným partnerem, jakým je skupina ORLEN Unipetrol“, uvedl předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský.

Mezi strategické cíle Pražské plynárenské patří mimo jiné nabízet svým zákazníkům v budoucnu minimálně 75 % zelených produktů, v rámci své činnosti výrazně podporovat využívání moderních technologických řešení, pružně reagovat na výzvy nové energetiky a poskytovat související odborné poradenství v oblasti zavádění inovativních technologií a dosahování energetických úspor. V neposlední řadě zajistit v rámci Koncernu Pražská plynárenská uhlíkově neutrální provoz.

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina ORLEN v Česku a na Slovensku. V Česku Benzina ORLEN provozuje 424 stanic a je největším řetězcem. Na Slovensku je Benzina ORLEN od svého vstupu v roce 2019 jedním z nejrychleji rostoucích řetězců a v současnosti má ve své síti již 22 stanic. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. ORLEN Unipetrol zaměstnává téměř 5 000 lidí a je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí.

​​

Zdroj: www.orlenunipetrol.cz

Zadavatel
ORLEN Unipetrol

ORLEN Unipetrol

Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol je významnou součástí českého průmyslu. V České republice je jediným zpracovatelem ropy, jedním z nejdůležitějších výrobců plastů a vlastníkem největší sítě čerpacích stanic ORLEN Benzina. V oboru rafinérské a petro​​chemické výroby je významným hráčem i ve střední a východní Evropě. Od roku 2005 je součástí rafinérské a petrochemické skupiny PKN ORLEN.

Další články od ORLEN Unipetrol

Informace k mimořádné povodňové situaci
ORLEN Unipetrol

Informace k mimořádné povodňové situaci

Vývoj aktuální situace pečlivě sledujeme a naše interní krizové štáby pro jednotlivé výrobní areály a síť čerpacích stanic ORLEN koordinují realizaci potřebných opatření. Postupujeme dle krizových plánů, abychom minimalizovali negativní vliv na naše technologie, suroviny a produkty a nedošlo k ohrožení životního prostředí. Jsme také ve spojení se zástupci místních samospráv i státní správy a Integrovaného záchranného systému.
Oznámení o skončení překážky - události vyšší moci
ORLEN Unipetrol

Oznámení o skončení překážky - události vyšší moci

Obracíme se na vás v souvislosti s oznámením o vzniku a trvání události vyšší moci ze dne 22. srpna 2024
Skupina ORLEN Unipetrol vydala Zprávu o trvale udržitelném rozvoji za rok 2023
ORLEN Unipetrol

Skupina ORLEN Unipetrol vydala Zprávu o trvale udržitelném rozvoji za rok 2023

Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol publikovala Zprávu o trvale udržitelném rozvoji za rok 2023. Skupina ORLEN Unipetrol tak pokračuje v rozvíjení své strategie transparentního informování odborné i široké veřejnosti o svém přístupu k ochraně životního prostředí, k zaměstnancům, zákazníkům a dodavatelům, bezpečnosti práce a celkovému řízení a správě. V loňském roce do oblasti ochrany a podpory životního prostředí investovala skupina ORLEN Unipetrol bezmála 2,5 miliardy Kč. Meziročně se výše těchto investic zvýšila o téměř 18 % a od roku 2018 činí nárůst více než 30 %.
Agnieszka Bobrukiewicz se stala členkou představenstva skupiny ORLEN Unipetrol
ORLEN Unipetrol

Agnieszka Bobrukiewicz se stala členkou představenstva skupiny ORLEN Unipetrol

S účinností od 1. září 2024 se stala novou členkou představenstva skupiny ORLEN Unipetrol Agnieszka Bobrukiewicz. Ve své nové roli se zaměří především na řízení retailového segmentu skupiny a marketingové aktivity v rámci českého, slovenského a maďarského trhu.
ORLEN Unipetrol postupně obnovuje výrobu v litvínovském chemickém areálu
ORLEN Unipetrol

ORLEN Unipetrol postupně obnovuje výrobu v litvínovském chemickém areálu

Již v pátek odpoledne, zhruba dvě hodiny po úspěšné likvidaci letecké pumy, jsme podle připraveného scénáře zahájili kontrolu všech výrobních technologií a infrastruktury. Žádná zásadní poškození představující komplikaci pro restart jsme nezaznamenali.
ORLEN Unipetrol v litvínovské rafinérii zjišťuje stav výrobních technologií a připravuje se na restart
ORLEN Unipetrol

ORLEN Unipetrol v litvínovské rafinérii zjišťuje stav výrobních technologií a připravuje se na restart

V pátek 30. srpna 2024, několik minut po poledni, pyrotechnici Police České republiky ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem v chemickém areálu skupiny ORLEN Unipetrol v Záluží u Litvínova úspěšně zlikvidovali nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války, která byla nalezena ve středu 21. srpna 2024 při výkopových pracích. Odborníci v odlehlé části litvínovského Chemparku likvidovali typ pumy, s níž se v novodobé české historii ještě nesetkali. Zhruba 230 kilogramů vážící bomba obsahovala asi 100 kg výbušniny. Mimořádně nebezpečná byla zejména kvůli dlouhodobému chemickému časovému zapalovači s acetonem, používaném pro opožděnou explozi. Desetidenní likvidace této složité bomby si vyžádala okamžité odstavení provozu litvínovské rafinérie a rozsáhlá omezení v okolí chemického areálu.
Oznámení vzniku a trvání události vyšší moci
ORLEN Unipetrol

Oznámení vzniku a trvání události vyšší moci

S odvoláním na náš smluvní vztah s politováním oznamujeme, že dne 21. srpna 2024 byla při výkopových pracích v našem výrobním závodě v Litvínově - Záluží v České republice nalezena nevybuchlá letecká puma z druhé světové války. Vzhledem k nepřekonatelnému riziku nekontrolovaného výbuchu této bomby se společnost ORLEN Unipetrol RPA s.r.o. v součinnosti s Policií ČR rozhodla provést okamžitou preventivní odstávku všech výrobních a energetických jednotek nacházejících se v rafinérské části litvínovského výrobního areálu a evakuovat všechny nekritické pracovníky. Tyto výrobní a energetické jednotky zůstanou odstaveny až do odvolání. Výrobní jednotky v petrochemické části litvínovského výrobního závodu jsou nyní v omezeném provozu, ale v průběhu několika příštích dnů budou tyto jednotky z důvodu nedostatku vstupních surovin plánovaně odstaveny. V důsledku této mimořádné situace je vážně ovlivněno zpracování ropy v našem rafinérském závodě v Litvínově, jakož i výroba na etylenové jednotce a na polymeračních jednotkách.
AKTUALIZACE: Informace o nalezení nevybuchlé munice v litvínovském výrobním areálu
ORLEN Unipetrol

AKTUALIZACE: Informace o nalezení nevybuchlé munice v litvínovském výrobním areálu

Ve středu 21. srpna v odpoledních hodinách byla v odlehlé části chemického areálu v Záluží u Litvínova při výkopových pracích nalezena nevybuchlá letecká puma z druhé světové války. Po konzultaci s Policií České republiky jsme téhož dne z preventivních důvodů zahájili okamžité bezpečné odstavování všech výrobních a energetických jednotek rafinérské části výrobního areálu a evakuovali zaměstnance. Výroba je v této části až do odvolání zastavena. Petrochemická část závodu prozatím zůstává v provozu.
Informace o odstavení etylenové jednotky
ORLEN Unipetrol

Informace o odstavení etylenové jednotky

V neděli 28. července 2024 v dopoledních hodinách bude ve výrobním areálu Chempark v Litvínově-Záluží společnosti ORLEN Unipetrol RPA z důvodu nutné opravy netěsnosti na potrubním řadu oteplené vody zahájeno odstavování etylenové jednotky. Přebytečné průmyslové plyny budou řízeně spalovány na bezpečnostním polním hořáku etylenové jednotky. Odstavování etylenové jednotky bude doprovázeno světelnými, zvukovými a kouřovými efekty, za které se obyvatelům přilehlých měst a obcí předem omlouváme. Jejich bezpečí ani životní prostředí není touto událostí ohroženo.
Proudem zasažený orel mořský z Poděbrad je zpět ve volné přírodě
ORLEN Unipetrol

Proudem zasažený orel mořský z Poděbrad je zpět ve volné přírodě

Jeden příklad vypovídá za všechny o aktivitách Českého svazu ochránců přírody, jehož činnost od letošního roku podporuje také Nadace ORLEN Unipetrol. Ornitologům ze záchranné stanice v Huslíku u Poděbrad se podařilo uzdravit a vrátit do volné přírody zraněnou samici orla mořského. Díky GPS monitoringu je nyní navíc možné sledovat její pohyb.