Olomouc··5 min

Olomouc se připravuje na vydatné srážky

Olomouc

Olomouc

Olomouc je statutární a univerzitní město v okrese Olomouc, šesté nejlidnatější město v Česku (třetí na Moravě), centrum a krajské město Olomouckého kraje, metropole Hané a jedna ze dvou historických metropolí celé Moravy.

Tisková zpráva

Český hydrometeorologický ústav vydal výstražnou informaci týkající se vzniku extrémních srážek a povodňového ohrožení. V důsledku vydatných srážek se očekávají od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetího stupně povodňové aktivity se předpokládají během soboty a neděle.

V období od čtvrtka 12. do neděle 15. září (suma za čtyři dny) předpokládají meteorologové extrémní srážky většinou v rozmezí od 150 do 250 mm.

„Ve čtvrtek ráno zasedala povodňová komise statutárního města Olomouce, kde jsme si společně se všemi zapojenými složkami a organizacemi města sdělili informace o připravenosti jednotlivých úseků na případný krizový scénář. V tuto chvíli jsou aktivované povodňové plány města. O to stejné, tedy o revizi povodňových plánů a jejich aktivaci a o personální zajištění, žádáme také všechny firmy, které se nacházejí v záplavových oblastech. Podle předpovědí by se případná povodeň neměla v Olomouci projevit dříve než v průběhu soboty nebo neděle. Máme tedy ještě poměrně dost času se na vodu připravit a zajistit majetek,“ řekl primátor města Olomouce Miroslav Žbánek.

Aktuálně probíhají přípravy na krizový scénář

  • Již ve středu 11. září vydal odbor ochrany olomouckého magistrátu pokyn hasičským jednotkám k zajištění pohotovosti a kontroly techniky.
  • Jsou připraveny zásoby písku i pytlů a mobilní hráze, které může město případně využít k zajištění kolektivní ochrany.
  • Bude uzavřena náplavka.
  • Nastane-li krizový scénář, budou připraveny plochy pro možnost přeparkování vozidel ze záplavových oblastí.
  • Kontroluje se propustnost a průchodnost dešťových a kanalizačních vpustí.
  • Dopravní podnik posílí na víkend pohotovostní službu kvůli případné potřebě přemístění vozidel MHD nebo jejich využití pro případnou evakuaci.
  • Povodí Moravy ze svých staveb odstraňuje techniku a naopak připravuje mechanizaci pro zajištění propustnosti vodních toků, probíhá dočišťování menších vodních toků.
  • Kvůli hlášenému silnému větru bude odbor městské zeleně monitorovat také situaci v parcích a v případě hrozícího nebezpečí v součinnosti s městskou policií omezí vstup do parků.
  • Bude aktivována krizová linka.

„Scénáře v tuto chvíli optimistické nejsou, určitě je třeba obezřetnosti, ale zároveň zatím není důvod k panice. Vše závisí na tom, jak se bude vyvíjet počasí a jaké množství srážek spadne na naší straně Jeseníků. Přesnější informace nám budou známy až v průběhu soboty, kdy už bude patrné, jaká situace bude panovat v oblasti Jeseníků. Teprve potom můžeme poměrně přesně odhadovat, co nás čeká v Olomouci. V takovém případě ještě stále máme více než 18 hodin na to, abychom se na příchod povodně připravili. Z tohoto důvodu zasedne v sobotu dopoledne povodňová komise, která bude rozhodovat o případné evakuaci obyvatel, vozidel a materiálu. Proto žádáme občany, aby na tuto skutečnost byli připraveni a aby dokázali zavčas na doporučení a nařízení povodňové komise reagovat. Samozřejmě mohou nastat i bleskové povodně z přívalových dešťů, ale ty předvídat nedokážeme, proto apelujeme na občany i na firmy, aby se na možný krizový scénář připravili,“ vyzývá vedoucí odboru ochrany olomouckého magistrátu Jan Langr.

„Město Olomouc se pochopitelně na možnost povodňových stavů připravuje a všechny mechanismy včetně způsobu provedení drží v pohotovosti,“ ujišťuje primátor Žbánek.

Doporučení pro občany

  • Zamyslet se nad tím, jak postupovat, pokud nastane krizový scénář.
  • V níže položených lokalitách se připravit na možný příchod povodně.
  • Zajistit majetek zejména ze sklepních a přízemních prostor.
  • Při silném dešti dostatečně snížit rychlost jízdy autem, hrozí snížená viditelnost, riziko aquaplaningu.
  • Při déletrvajícím dešti může dojít k průtoku vody přes komunikace, k jejich zatopení nebo podemletí, případně k sesuvům půdy.
  • Zhoršený odvod srážkové vody kanalizací – voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku.
  • Parkovat vozidla na výše položených místech.
  • Je nezbytně nutné se vyvarovat veškerých aktivit v korytě vodních toků a v případně zaplavených územích.
  • V případě povodně se vyhnout kontaktu s povodňovou vodou a jejími usazeninami - mohou být kontaminovány.

Množství vody ve vodních tocích, vývoj počasí a meteorologické situace můžete sledovat na stránkách Povodí Moravy www.pmo.cz a stránkách Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz.

Na stránkách města www.olomouc.eu a sociálních sítích města budeme průběžně informovat o vývoji situace, přijatých opatřeních a vydaných doporučeních.

Zdroj: www.olomouc.eu

Další články

Další články od Olomouc

Morava klesla na druhý povodňový stupeň, začíná se s úklidem

Morava klesla na druhý povodňový stupeň, začíná se s úklidem

Ve středu ráno klesla hladina Moravy na vodočtu Nové Sady na 2. stupeň povodňové aktivity. V Chomoutově i na zaplavených komunikacích v Olomouci postupně začíná probíhat úklid.
| Olomouc
Morava zůstala pod hranicí pěti metrů a bude klesat. Odčerpávat vodu teď odborníci nedoporučují

Morava zůstala pod hranicí pěti metrů a bude klesat. Odčerpávat vodu teď odborníci nedoporučují

Řeka Morava se v Olomouci v úterý brzy ráno na hladinoměru na Nových Sadech zastavila pod hranicí pěti metrů. Situace po toku výše ukazuje, že hladina vody pomalu klesá, a to i na jezu v Hynkově či na mostě v Dalimilově ulici v Chomoutově. Záběry z dronů nad Olomoucí zobrazují obrovské vodní plochy, avšak kromě Chomoutova jsou všechny mimo obydlené oblasti. Nejen kvůli povodním, ale i mnoha uzavírkám silnic apeluje krizový štáb na to, aby lidé, kteří do města nutně nemusejí jet autem, zvolili jinou alternativu.
| Olomouc
I když zafungovala protipovodňová ochrana, Chomoutov zůstává neprůjezdný

I když zafungovala protipovodňová ochrana, Chomoutov zůstává neprůjezdný

Pátý den povodní ukázal, že protipovodňová ochrana města funguje. Přestože řekou Moravou při kulminaci protékalo zhruba 320 kubíků vody za sekundu, velké části města se povodně vyhnuly. Jedinou zatopenou městskou částí byl Chomoutov, kde voda již začala klesat.
| Olomouc
Hladina Moravy v Olomouci by měla v úterý začít klesat

Hladina Moravy v Olomouci by měla v úterý začít klesat

Hladina Moravy v Chomoutově začala v pondělí večer postupně klesat. V nočních hodinách již nedochází k významnému nárůstu hladiny ani na profilu Nové Sady. Nově vybudovaná protipovodňová ochrana města plní svůj účel.
| Olomouc
Morava v Olomouci bude kulminovat dnes večer

Morava v Olomouci bude kulminovat dnes večer

Hladina Moravy v Olomouci překročila dnes odpoledne výšku 430 centimetrů. Primátor Miroslav Žbánek proto vyhlásil 3. stupeň povodňové aktivity. Podle současných odhadů by Morava na Nových Sadech měla kulminovat dnes večer.
| Olomouc
Voda v Olomouci bude pod hranicí dvacetileté vody, kterou by měly hráze zvládnout. Přesto hrozí lokální rozlivy a stoupat bude i spodní voda

Voda v Olomouci bude pod hranicí dvacetileté vody, kterou by měly hráze zvládnout. Přesto hrozí lokální rozlivy a stoupat bude i spodní voda

Teprve v pondělí ráno do Olomouce přichází skutečná povodeň, kterou by ale město mělo zvládnout. Po náročné noci, kdy krizový štáb Olomouce bedlivě sledoval situaci v Moravičanech a Litovli, která je pro krajské město klíčová, se zdá, že až na několik kritických míst, kde se může voda rozlít, by měly hráze udržet Moravu v korytě. V tuto chvíli platí v Olomouci druhý povodňový stupeň, třetí stupeň by měl nastat v noci z pondělka na úterý. Kulminace na Nových Sadech se očekává ve středu brzy ráno.
| Olomouc
Olomouc čeká na vývoj povodňové situace v Litovli

Olomouc čeká na vývoj povodňové situace v Litovli

Vývoj povodňové situace sleduje olomoucký krizový štáb nepřetržitě, protože situace je velmi proměnlivá a jednotlivé modely povodňových průtoků se liší až o dvacet procent. Pro to, jak vysoko dosáhne hladina Moravy v Olomouci, bude klíčové, jak se během noci vyvine situace v Litovli. I kdyby se tam naplnil krizový scénář, bude mít Olomouc díky oblasti Litovelské Pomoraví pořád dost času na přijetí protipovodňových opatření.
| Olomouc
Kulminace Moravy v Olomouci se očekává ve středu ráno

Kulminace Moravy v Olomouci se očekává ve středu ráno

Ačkoli srážky postupně ustávají jak v Olomouci, tak v horských oblastech, je aktuální situace v oblasti Jeseníků velmi vážná. Bez ohledu na srážkové úhrny bude pro Olomouc rozhodující situace na horních tocích. Právě ta bude ovlivňovat stav hladiny Moravy ve městě. Její kulminace se oproti předchozím předpovědím očekává až ve středu ráno.
| Olomouc
Krizové scénáře se nenaplňují, Olomouc čeká dvacetiletá voda. Riziko ale přetrvává až do pondělí

Krizové scénáře se nenaplňují, Olomouc čeká dvacetiletá voda. Riziko ale přetrvává až do pondělí

Původní krizové povodňové scénáře pro město Olomouc se nenaplňují. I přesto, že v Jeseníkách stále intenzivně prší a déšť by měl ustávat až v neděli odpoledne, jsou od včerejška prognózy odborníků oproti těm pátečním optimističtější. Je to hlavně z toho důvodu, že větší část vody odtéká z horských oblastí na polské území. Přímé ohrožení obyvatel Olomouce řekou Moravou tak v tuto chvíli nehrozí.
| Olomouc
Město spustilo infomační mapovou aplikaci, ukazuje rozliv předpokládané dvacetileté povodně

Město spustilo infomační mapovou aplikaci, ukazuje rozliv předpokládané dvacetileté povodně

Další krok k lepší informovanosti a orientaci při povodňové situaci! Olomoučané mají k dispozici novou aplikaci, která jim zobrazí rozliv úrovně vody při předpokládané dvacetileté povodni v konkrétní lokalitě města. Do mapové aplikace stačí zadat adresu nebo parcelní číslo.
| Olomouc