Olomouc··7 min

Nový stavební zákon – Olomouc řeší stejné problémy jako zbytek republiky

Olomouc

Olomouc

Olomouc je statutární a univerzitní město v okrese Olomouc, šesté nejlidnatější město v Česku (třetí na Moravě), centrum a krajské město Olomouckého kraje, metropole Hané a jedna ze dvou historických metropolí celé Moravy.

Tisková zpráva

Téměř měsíc od změny stavebního zákona se úřady v celé republice stále potýkají s nedostatky nového systému, ve kterém mají vyřizovat žádosti stavebníků. Olomoucký stavební úřad není výjimkou. „Snad se nám postupně daří hledat způsoby, jak v nových podmínkách pracovat. Ukazuje se, že Olomouc je pravděpodobně na té cestě nejdál.

Naši lidé se od začátku snaží vychytávat překážky systému a s ministerstvy a technickou podporou tyto problémy aktivně komunikují. Ministerstvo ale spustilo systém v podobě, v jaké nikdy neměl být spuštěn, a nereflektovalo na žádné z našich varování a žádostí o odložení a dopracování systému. V takové situaci očekáváme na druhé straně partnera, který nám bude nápomocný, a ne nařčení z nečinnosti či neschopnosti našich úředníků. Ti se totiž snaží dělat maximum pro to, aby kvůli chybě ministerstva nevznikaly stavebníkům škody,“ říká primátor města Olomouce a místopředseda Svazu měst a obcí ČR Mirek Žbánek.

Dvojnásobné vytížení

Situaci s vyřizováním stavebních agend komplikuje kromě přechodu na nový systém také velký nával žádostí, které stavebníci podali v průběhu června, tak aby byly administrovány ještě podle starého stavebního zákona. Oproti běžnému stavu se nyní úřad vypořádává se stoprocentním nárůstem vytíženosti. V červnu obdržel stavební úřad zhruba 2000 podání, přičemž standardně se průměrný počet podání pohyboval kolem 950. „Snažíme se stavebníkům maximálně vyjít vstříc, ale víme, že při vyřizování žádostí bohužel bude docházet k prodlevám. Přednostně administrujeme žádosti, u kterých jsou stavby navázány na dotační tituly, hypotéky nebo stavebníkům hrozí jiné sankce. Ta vytíženost je teď ale opravdu obrovská,“ říká vedoucí stavebního odboru olomouckého magistrátu Ludmila Marková. Se stejným problémem se vypořádává například i odbor územního plánování. Zatímco za prvních pět měsíců letošního roku přijal tento odbor 264 žádostí o vydání koordinovaného závazného stanoviska, tak od začátku června přibylo dalších 100 žádostí, které budou posuzovány ještě podle starého stavebního zákona.

Obrovský nárůst počtu žádostí samozřejmě paralyzuje úřad i ve vztahu k agendám, které přímo nesouvisí se změnou stavebního zákona. „V rámci dotčených orgánů tyto agendy vykonávají ti stejní lidé, protože mají několik disciplín a několik odborností. Na odboru životního prostředí se scházejí agendy státní správy i samosprávné činnosti a v tuto chvíli opravdu nestíháme ani těch dalších dvacet nestavebních činností, které má náš odbor v kompetenci,“ potvrzuje Petr Loyka, vedoucí odboru životního prostředí, s tím, že mimo velké vytížení se i odbor životního prostředí stále potýká s nedostatky nového systému. „Pro dotčené orgány dosud nebylo v systému vytvořeno plnohodnotné pracovní prostředí,“ upozorňuje.

Testování v ostrém provozu

V novém systému nyní na stavebním úřadě v Olomouci pracuje pouze několik lidí, kteří se postupně snaží najít cestu, jak v něm žádosti administrovat co možná nejefektivněji. Ostatní zatím musejí zvládnout velký počet žádostí z předchozího období. „Bohužel nám v tom systém moc nepomáhá, chybí důležité funkcionality, správné nastavení přístupů a rolí i provázanost s dalšími registry a systémy a dokonce i logická kontrola zadaných informací. Vidíme v něm i bezpečnostní rizika. Postupně hledáme cestu, ale často je to takový hokus/pokus/omyl. Jsou části systému, které jsou jasné, ale v jiných opravdu zkoušíme, s čím nás systém ve vyřizování žádosti konečně pustí dál, nebo jak nastavit role všem referentům tak, aby skutečně dokázali v systému efektivně pracovat. S helpdeskem jsme v čilé komunikaci, ale téměř měsíc od spuštění provozu zatím nedošlo k zásadnímu posunu. Systém stále neumožňuje efektivní práci,“ vysvětluje Marková. „V podstatě jsme teď ve fázi vývoje. Umím si toto postupné vychytávání problémů představit v testovacím provozu s fiktivními žádostmi. My ale máme na druhé straně skutečné žadatele, kteří chtějí realizovat skutečné stavební záměry,“ dodává.

„V podstatě jsme se my jako úřady, ale zejména lidé, kteří chtějí stavět, stali pokusnými králíky. Toto není stejná situace jako nefunkční systém pro placení dálničních známek, kdy stát v případě problémů způsobí škodu maximálně sám sobě. Tady hrajeme s prostředky všech stavebníků, kterým kvůli nefunkčnosti nového systému mohou vznikat obrovské škody. Přijme pan ministr politickou zodpovědnost i v těchto případech, když navzdory varování z úřadů i zevnitř ministerstva trval na spuštění něčeho tak nedopracovaného?“ uvažuje primátor Mirek Žbánek. „I my jsme stavebníkem a máme reálnou obavu, že bude ohrožena celá řada projektů, které se připravují nebo jsou před dokončením a kolaudací a jsou vázány na dotace,“ upozorňuje.

Krok zpět

Podle zkušeností z kompetentních odborů nynější systém neumožňuje efektivní práci a celá administrace žádostí je zatím složitější, delší a méně funkční, než byla v původním systému. „Kdyby systém splňoval záměry, se kterými byl tvořen, věřím, že by všichni účastníci stavebních řízení tento krok k elektronizaci a digitalizaci uvítali. Teď je to ale krok zpět, protože jsou nuceni pracovat v systému, který je v tuto chvíli horší než ten původní, a nemají jinou možnost,“ poukazuje primátor Žbánek na absenci testování nebo možnosti ladění systému v rámci přechodného období.

Ačkoli je Olomouc jakýmsi vzorem pro stavební úřady a další účastníky stavebních řízení v republice, kteří právě Olomouc žádají o pomoc a podporu, i zde už pracovníci kompetentních odborů naráží na limity toho, co bylo možné v aktuální podobě systému zvládnout. „Více než tři týdny jsme se snažili dělat všechno pro to, abychom se s novým systémem vypořádali a mohli v něm nějakým způsobem pracovat. Kvůli chybějícím funkcionalitám a chybám v systému bohužel ne ideálně, jak bychom my nebo klienti potřebovali, ale alespoň nějak. V tento okamžik jsme se ale dostali na hranu toho, co jsme byli schopni jako území zvládnout. Teď už bez toho, že by se systém aktualizoval, upravil nebo úplně změnil, další prostor pro kreativitu opravdu nemáme,“ uzavírá tajemník Magistrátu města Olomouce Marek Černý.

Změny ve stavebním zákoně se od začátku července v Olomouci týkají činností stavebního odboru, odboru územního plánování, odboru památkové péče a odboru životního prostředí.

Zdroj: www.olomouc.eu

Další články

Další články od Olomouc

Morava klesla na druhý povodňový stupeň, začíná se s úklidem

Morava klesla na druhý povodňový stupeň, začíná se s úklidem

Ve středu ráno klesla hladina Moravy na vodočtu Nové Sady na 2. stupeň povodňové aktivity. V Chomoutově i na zaplavených komunikacích v Olomouci postupně začíná probíhat úklid.
| Olomouc
Morava zůstala pod hranicí pěti metrů a bude klesat. Odčerpávat vodu teď odborníci nedoporučují

Morava zůstala pod hranicí pěti metrů a bude klesat. Odčerpávat vodu teď odborníci nedoporučují

Řeka Morava se v Olomouci v úterý brzy ráno na hladinoměru na Nových Sadech zastavila pod hranicí pěti metrů. Situace po toku výše ukazuje, že hladina vody pomalu klesá, a to i na jezu v Hynkově či na mostě v Dalimilově ulici v Chomoutově. Záběry z dronů nad Olomoucí zobrazují obrovské vodní plochy, avšak kromě Chomoutova jsou všechny mimo obydlené oblasti. Nejen kvůli povodním, ale i mnoha uzavírkám silnic apeluje krizový štáb na to, aby lidé, kteří do města nutně nemusejí jet autem, zvolili jinou alternativu.
| Olomouc
I když zafungovala protipovodňová ochrana, Chomoutov zůstává neprůjezdný

I když zafungovala protipovodňová ochrana, Chomoutov zůstává neprůjezdný

Pátý den povodní ukázal, že protipovodňová ochrana města funguje. Přestože řekou Moravou při kulminaci protékalo zhruba 320 kubíků vody za sekundu, velké části města se povodně vyhnuly. Jedinou zatopenou městskou částí byl Chomoutov, kde voda již začala klesat.
| Olomouc
Hladina Moravy v Olomouci by měla v úterý začít klesat

Hladina Moravy v Olomouci by měla v úterý začít klesat

Hladina Moravy v Chomoutově začala v pondělí večer postupně klesat. V nočních hodinách již nedochází k významnému nárůstu hladiny ani na profilu Nové Sady. Nově vybudovaná protipovodňová ochrana města plní svůj účel.
| Olomouc
Morava v Olomouci bude kulminovat dnes večer

Morava v Olomouci bude kulminovat dnes večer

Hladina Moravy v Olomouci překročila dnes odpoledne výšku 430 centimetrů. Primátor Miroslav Žbánek proto vyhlásil 3. stupeň povodňové aktivity. Podle současných odhadů by Morava na Nových Sadech měla kulminovat dnes večer.
| Olomouc
Voda v Olomouci bude pod hranicí dvacetileté vody, kterou by měly hráze zvládnout. Přesto hrozí lokální rozlivy a stoupat bude i spodní voda

Voda v Olomouci bude pod hranicí dvacetileté vody, kterou by měly hráze zvládnout. Přesto hrozí lokální rozlivy a stoupat bude i spodní voda

Teprve v pondělí ráno do Olomouce přichází skutečná povodeň, kterou by ale město mělo zvládnout. Po náročné noci, kdy krizový štáb Olomouce bedlivě sledoval situaci v Moravičanech a Litovli, která je pro krajské město klíčová, se zdá, že až na několik kritických míst, kde se může voda rozlít, by měly hráze udržet Moravu v korytě. V tuto chvíli platí v Olomouci druhý povodňový stupeň, třetí stupeň by měl nastat v noci z pondělka na úterý. Kulminace na Nových Sadech se očekává ve středu brzy ráno.
| Olomouc
Olomouc čeká na vývoj povodňové situace v Litovli

Olomouc čeká na vývoj povodňové situace v Litovli

Vývoj povodňové situace sleduje olomoucký krizový štáb nepřetržitě, protože situace je velmi proměnlivá a jednotlivé modely povodňových průtoků se liší až o dvacet procent. Pro to, jak vysoko dosáhne hladina Moravy v Olomouci, bude klíčové, jak se během noci vyvine situace v Litovli. I kdyby se tam naplnil krizový scénář, bude mít Olomouc díky oblasti Litovelské Pomoraví pořád dost času na přijetí protipovodňových opatření.
| Olomouc
Kulminace Moravy v Olomouci se očekává ve středu ráno

Kulminace Moravy v Olomouci se očekává ve středu ráno

Ačkoli srážky postupně ustávají jak v Olomouci, tak v horských oblastech, je aktuální situace v oblasti Jeseníků velmi vážná. Bez ohledu na srážkové úhrny bude pro Olomouc rozhodující situace na horních tocích. Právě ta bude ovlivňovat stav hladiny Moravy ve městě. Její kulminace se oproti předchozím předpovědím očekává až ve středu ráno.
| Olomouc
Krizové scénáře se nenaplňují, Olomouc čeká dvacetiletá voda. Riziko ale přetrvává až do pondělí

Krizové scénáře se nenaplňují, Olomouc čeká dvacetiletá voda. Riziko ale přetrvává až do pondělí

Původní krizové povodňové scénáře pro město Olomouc se nenaplňují. I přesto, že v Jeseníkách stále intenzivně prší a déšť by měl ustávat až v neděli odpoledne, jsou od včerejška prognózy odborníků oproti těm pátečním optimističtější. Je to hlavně z toho důvodu, že větší část vody odtéká z horských oblastí na polské území. Přímé ohrožení obyvatel Olomouce řekou Moravou tak v tuto chvíli nehrozí.
| Olomouc
Město spustilo infomační mapovou aplikaci, ukazuje rozliv předpokládané dvacetileté povodně

Město spustilo infomační mapovou aplikaci, ukazuje rozliv předpokládané dvacetileté povodně

Další krok k lepší informovanosti a orientaci při povodňové situaci! Olomoučané mají k dispozici novou aplikaci, která jim zobrazí rozliv úrovně vody při předpokládané dvacetileté povodni v konkrétní lokalitě města. Do mapové aplikace stačí zadat adresu nebo parcelní číslo.
| Olomouc