Ministerstvo zemědělství··6 min

Modrá zpráva: Na finanční podporu vodního hospodářství šlo loni téměř 11 miliard korun

Tisková zprávaVláda dnes vzala na vědomí Zprávu o stavu vodního hospodářství České republiky v roce 2023 označovanou jako Modrá zpráva. České domácnosti podle ní loni meziročně snížily spotřebu vody o 2,7 litru na 86,7 litru na osobu a den. Pitnou vodou bylo zásobováno 10,3 milionu obyvatel. Rok 2023 byl na našem území teplotně silně nadnormální s průměrnou roční teplotou vzduchu 9,7 °C, a od roku 1961 tak šlo o nejteplejší rok podle průměrné roční teploty vzduchu, uvádí Modrá zpráva. Dokument předkládá Ministerstvo zemědělství (MZe) spolu s Ministerstvem životního prostředí (MŽP).

„Na finanční podporu vodního hospodářství šlo v loňském roce téměř jedenáct miliard korun. Dotace Ministerstva zemědělství představovaly jednu třetinu této částky, a to 3,5 miliardy korun, které směřovaly do oblasti vodovodů a kanalizací, protipovodňové ochrany, údržby vodních toků a nádrží. Věnovali jsme velkou pozornost i pozemkovým úpravám, kde Státní pozemkový úřad vynaložil finanční prostředky ze svých zdrojů na vodohospodářská opatření za 358 milionů a protierozní opatření za 116,7 milionu korun Loni bylo opět prioritou dlouhodobé zadržení vody v krajině a protierozní ochrana, tedy budování rybníků, malých vodních nádrží, mokřadů a prvků zajišťujících protierozní ochranu,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

K 31. 12. 2023 byla v souvislosti s pozemkovými úpravami řešenými od roku 1991 vybudována vodohospodářská opatření na ploše více než 859 hektarů a protierozní opatření na rozloze zhruba 941 hektarů. V rámci pozemkových úprav se loni realizovala vodohospodářská opatření za 358 milionů a protierozní opatření za 116,7 milionu korun.

Kromě 3,5 miliardy korun z MZe bylo v roce 2023 vodní hospodářství podpořeno i téměř 7 miliardami korun z MŽP a půl miliardou z Ministerstva dopravy. Na vědu a výzkum šlo téměř 535 milionů, z toho 78 milionů korun z MZe, 100 milionů z MŽP, 69 milionů korun z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a 288 milionů z Technologické agentury ČR.

„Loňský rok byl nejteplejší rok zaznamenaný v řadě od roku 1961. Přestože v posledních měsících je množství srážek normální, musíme se intenzivně věnovat obnově krajiny, aby dokázala co nejlépe zadržet vodu a čelit suchu a nedostatku vody. Lepší zadržování vody v krajině a zpomalení jejího odtoku podporujeme zejména z Operačního programu Životní prostředí. Konkrétně na hospodaření se srážkovou vodou bylo do roku 2027 vyčleněno 1,8 miliardy korun, na tvorbu a obnovu tůní, mokřadů, malých vodních nádrží, ale i na zdravější lesní porosty nebo městskou zeleň pak necelých 5 miliard korun,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

V roce 2023 bylo v ČR zásobováno z vodovodů 10,279 milionu obyvatel, což je 94,5 % z celkového počtu obyvatel. Nejvyšší podíl obyvatel zásobených pitnou vodou z vodovodů byl loni v Karlovarském kraji a v Praze (po 100 %), v Moravskoslezském kraji (99,8 %) a v Ústeckém kraji (97,7 %). Nejnižší podíl obyvatel zásobených pitnou vodou byl v kraji Plzeňském (85,6 %) a Středočeském (86,1 %). Délka vodovodní sítě byla v loňském roce prodloužena celkem o 421 kilometrů a dosáhla 81 426 kilometrů.

V domech napojených na kanalizaci žilo loni 9,428 milionu obyvatel ČR, to je 86,7 % z celkového počtu obyvatel. Nejvyšší podíl obyvatel napojených na kanalizaci byl v roce 2023 v Karlovarském kraji (100 %) a v Praze (99,9 %), nejnižší podíl byl v Libereckém (72,7 %) a v Pardubickém kraji (77,2 %). Délka kanalizační sítě se loni prodloužila o 799 kilometrů a dosáhla 52 367 kilometrů. Celkový počet čistíren odpadních vod se podle údajů Českého statistického úřadu zvýšil oproti předešlému roku o 44 na celkových 2 959 v celé ČR.

Ministerstvo zemědělství loni financovalo akce zařazené do programu „Podpora prevence před povodněmi IV“, který navazuje na předchozí etapy, přičemž se opět klade důraz na opatření s retenčním účinkem. V rámci tohoto programu bylo financováno 16 akcí s dotací přes 496 milionů korun. V programu „Odstraňování povodňových škod na státním vodohospodářském majetku III“ byly podpořeny tři akce za více než 14,4 milionu korun.

V pokračování programu „Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích – 2. etapa“ bylo podpořeno 244 akcí celkem za téměř 436,4 milionu korun.

Modrá zpráva podává komplexní přehled o činnostech souvisejících s vodním hospodářstvím v působnosti předkládajících resortů MZe a MŽP. Obsahuje aktuální informace o vodním hospodářství za rok 2023, porovnání v delších časových řadách, trendy vývoje a dosažené změny. Seznamuje s aktuálním hospodařením s vodou, využíváním vodních zdrojů v ČR. Uvádí, jak se ČR vypořádává s cíli ochrany vod před znečištěním i zajištěním vody v dostatečném množství a kvalitě, informuje o plánování v oblasti vodního hospodářství, a rovněž o hydrologických extrémech. Zaznamenává činnost a hospodaření správců vodních toků, popisuje aktuální vývoj v oblasti vodovodů a kanalizací, představuje podrobně poskytnuté finanční podpory týkající se vodního hospodářství, uvádí události a změny v související legislativě a mezinárodních vztazích.

Celou Modrou zprávu najdete zde: Zpráva o stavu vodního hospodářství 2023 | MZe (gov.cz)

Zdroj: mze.gov.cz

Zadavatel
Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství je podle zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ústředním orgánem státní správy pro zemědělství, vodní hospodářství, potravinářský průmysl a pro správu lesů, myslivosti a rybářství, mimo území národních parků. V každé oblasti jsou určité výjimky, které do kompetence ministerstva zemědělství nepatří jako například: ochrana přirozené akumulace vod, ochrana vodních zdrojů a ochrana jakosti vod.

Další články od Ministerstvo zemědělství

Povodně stále hrozí v jižních Čechách a na severní Moravě. V místech, kde již voda klesá, upozorňuje Ústřední povodňová komise, aby lidé při návratu domů dodržovali hygienická pravidla
Ministerstvo zemědělství

Povodně stále hrozí v jižních Čechách a na severní Moravě. V místech, kde již voda klesá, upozorňuje Ústřední povodňová komise, aby lidé při návratu domů dodržovali hygienická pravidla

Tisková zpráva — Déšť postupně slábne, nasycené půdě ale stačí i malé srážky a mohou hrozit další povodně. Další srážky, a s tím spojené nebezpečí povodní, hrozí v jižních Čechách. Nadále je situace kritická na severní Moravě, v Ostravě se protrhla hráz a probíhá evakuace obyvatel. Na některých místech již ale řeky klesají a začne se s obnovovacími pracemi. Ústřední povodňová komise upozorňuje občany a starosty zasažených oblastí, aby při návratu do zasažených domů a likvidačních pracích dodržovali hygienická pravidla a nakládali s odpady podle doporučených opatření.
Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný
Ministerstvo zemědělství

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

Tisková zpráva — V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.
Naléhavá výzva pro zemědělce postižené povodněmi: Pokud potřebujete urgentní pomoc, kontaktujte regionální pracoviště SZIF
Ministerstvo zemědělství

Naléhavá výzva pro zemědělce postižené povodněmi: Pokud potřebujete urgentní pomoc, kontaktujte regionální pracoviště SZIF

Tisková zpráva — Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) vyzývá zemědělce, které zasáhly povodně, aby se o pomoc obrátili na regionální pracoviště Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Pracovníci SZIF jsou na to už připraveni.
Ústřední povodňová komise žádá občany, aby spolupracovali při evakuaci svých domovů s hasiči i policisty
Ministerstvo zemědělství

Ústřední povodňová komise žádá občany, aby spolupracovali při evakuaci svých domovů s hasiči i policisty

Tisková zpráva — Silné srážky zasáhly do neděle především Beskydy a Jeseníky, kde napršelo více než 200 mm vody. Pozitivní zpráva je, že v nejzasaženějších oblastech severní Moravy přestává pršet. Na většině území spadlo do dnešního dopoledne přibližně 80 % očekávaného množství srážek. V neděli dopoledne dosáhla kulminace vodních toků třetího stupně povodňové aktivity na více než stovce míst. Ústřední povodňová komise žádá obyvatele postižených oblastí, aby spolupracovali při evakuaci a respektovali nařízení záchranných složek. Lidé, kteří chtějí pomoci věcnými dary, mohou nosit zejména balenou vodu a trvanlivé potraviny do potravinových bank.
Výhledová situace povodní se posouvá více na východ republiky, nejvyšší vzestupy očekáváme během soboty a neděle
Ministerstvo zemědělství

Výhledová situace povodní se posouvá více na východ republiky, nejvyšší vzestupy očekáváme během soboty a neděle

Tisková zpráva — Nyní přes Českou republiku přechází první vlna srážek, nejvyšší vzestupy hladin předpokládáme během soboty a neděle. V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 mm, předpokládáme i možnost překročení limitů pro 50letý průtok, tedy extrémní povodňové ohrožení. Nejhorší situaci očekáváme na tocích, které odvodňují Jeseníky a další severovýchodní horské oblasti a Českomoravskou vrchovinu. Vydatné srážky budou postupně zesilovat na severním návětří hor z důvodu silného větru, který by měl v ČR foukat od pátku až do neděle.
Od posledních velkých povodní pomohlo MZe vybudovat protipovodňová opatření za téměř 31 miliard korun a zvýšit ochranu přes 1 milionu obyvatel ČR
Ministerstvo zemědělství

Od posledních velkých povodní pomohlo MZe vybudovat protipovodňová opatření za téměř 31 miliard korun a zvýšit ochranu přes 1 milionu obyvatel ČR

Tisková zpráva — Od roku 2002 pomohl program Ministerstva zemědělství (MZe) obcím, městům i krajům zajistit téměř tisícovku protipovodňových opatření v celkové hodnotě zhruba 31 miliard korun. Z toho dotace od MZe činí necelých 26 miliard. Proti povodním tak byl od roku 2002 nově ochráněn jeden milion obyvatel České republiky.
Ústřední povodňová komise: Rozšířena výstraha před extrémními dešti, lidem doporučujeme omezit akce a nevstupovat do lesů
Ministerstvo zemědělství

Ústřední povodňová komise: Rozšířena výstraha před extrémními dešti, lidem doporučujeme omezit akce a nevstupovat do lesů

Tisková zpráva — Českou republiku zasáhnou vydatné srážky, které se na našem území udrží až do konce týdne. Dnešní predikce Českého hydrometeorologického ústavu rozšířila výstrahu před extrémními srážkami zhruba o 50 km více k západu, zejména v oblasti Šumavy. Výstraha na extrémní srážky platí kromě Karlovarského a části Ústeckého kraje pro celé území České republiky. Nejvydatnější srážky předpokládají modely do nedělního večera v pásu od Novohradských hor přes Vysočinu až po Jeseníky. Kvůli nebezpečí povodní se dnes sešla Ústřední povodňová komise, která řídí ochranu území v případě povodní. Ta doporučuje od pátečního poledne omezit akce pro veřejnost a také nechodit do lesů, kde hrozí pády stromů.
Českou republiku zasáhnou vydatné srážky, nejvíce na území od Novohradských hor po Jeseníky. Očekává se padesátiletá voda
Ministerstvo zemědělství

Českou republiku zasáhnou vydatné srážky, nejvíce na území od Novohradských hor po Jeseníky. Očekává se padesátiletá voda

Tisková zpráva — Českou republiku zasáhnou od půlnoci na čtvrtek 12. září vydatné srážky, které se na našem území udrží až do konce týdne. Nejvíce by mělo pršet během soboty. Výstraha na extrémní srážky platí kromě Karlovarského a části Ústeckého kraje pro celé území České republiky. Nejvydatnější srážky předpokládají modely do nedělního večera v pásu od Novohradských hor přes Vysočinu až po Jeseníky. Zejména na severním a severozápadním návětří Jeseníků dávají modely extrémní srážkové úhrny přes 300 milimetrů za čtyři dny.
Ministr zemědělství: Vodohospodáři se připravují na extrémní srážky, ve významných nádržích uvolňují prostor pro zachycení vody
Ministerstvo zemědělství

Ministr zemědělství: Vodohospodáři se připravují na extrémní srážky, ve významných nádržích uvolňují prostor pro zachycení vody

Tisková zpráva — Z Vltavské kaskády nyní odtéká dvakrát více vody, než do ní přitéká. Každou vteřinu to je 80 tisíc litrů vody, dispečink Povodí Vltavy navýšil odtok kvůli očekávaným srážek, které mají v následujících dnech zasáhnout Českou republiku. Odtoky z významných vodních děl zvýšili vodohospodáři i v dalších částech republiky, zejména v povodí Moravy a v povodí Odry, kde se předpokládají nejvydatnější deště.
8 důvodů, proč potřebujeme novelu mysliveckého zákona
Ministerstvo zemědělství

8 důvodů, proč potřebujeme novelu mysliveckého zákona

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) odhadl minimální výši škod způsobovaných býložravou spárkatou zvěří na lesních porostech na 1,1 miliardy korun ročně. Kromě poškození lesa je třeba brát v úvahu také náklady na potřebnou ochranu lesních porostů, které činí zhruba 1,45 miliardy korun ročně. Minimální škody společně s náklady na opatření pro jejich předcházení tedy každý rok přesahují 2,5 miliardy korun. Odhad Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů (ÚHUL) je ještě vyšší, a to každoroční škody 4,8–5,5 miliardy korun. Nelze vynechat ani škody způsobené prasetem divokým jak na zemědělských pozemcích, zejména pastvinách, tak na plodinách.