Ministerstvo zdravotnictvi··5 min

„Jde to“ je správná odpověď. Tržiště dobrých příkladů přineslo inspiraci pro nemocniční stravování

Ministerstvo zdravotnictvi

Ministerstvo zdravotnictvi

Ministerstvo zdravotnictví České republiky (MZ ČR) je ústředním orgánem státní správy na úseku zdravotní péče a ochrany veřejného zdraví. Ministerstvo bylo zřízeno zákonem č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky (tehdy ČSR v rámci federace).

Tisková zpráva

Každý den se v nemocnici stravuje kolem 145 tisíc osob, ročně se pak nemocniční stravování týká více než jednoho a půl milionu pacientů. Právě významu nemocničního stravování z pohledu zdraví se věnoval druhý ročník akce „Tržiště dobrých příkladů“, který se uskutečnil 10. října 2024 v prostorách Makro akademie v Praze. V centru pozornosti byly příklady dobré praxe z nemocničního stravování a nutriční péče. Akci pořádal Státní zdravotní ústav (SZÚ) v rámci meziresortních aktivit na podporu zkvalitnění stravování v institucích.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který dlouhodobě klade důraz na význam nutriční péče v rámci nemocničního stravování, vyzdvihl důležitost zavádění systémových změn ve zdravotnických zařízeních. „Je nezbytné, aby nemocnice zlepšovaly své stravovací služby nejen z pohledu pacientů, ale i zaměstnanců. Nutriční péče je klíčovou součástí procesu léčby a prevence. Malnutrice v nemoci zvyšuje náklady na zdravotní péči o 13-15 % a roční náklady spojené s jejími následky se u nás pohybují mezi 90-100 miliardami korun. I proto ministerstvo nadále podporuje iniciativy, které vedou k modernizaci nemocničního stravování a zvyšování jeho kvality,“ uvedl ministr zdravotnictví.

„Jsem ráda, že se nám podařilo uspořádat druhý ročník této úspěšné akce. Podle mezinárodního průzkumu NutritionDay je nedostatečným nebo nevyrovnaným příjmem živin ohrožena skoro třetina pacientů v českých nemocnicích. Prevence tohoto stavu a správná terapie přitom mohou zkrátit dobu hospitalizace, podpořit rekonvalescenci, ale také snížit rizika budoucích komplikací. Je skvělé, že odborníci mají možnost sdílet s kolegy své zkušenosti a inspirovat se navzájem. V této tradici chceme určitě pokračovat,“ doplnila hlavní hygienička, ředitelka SZÚ a předsedkyně Mezirezortní skupiny pro institucionální stravování Barbora Macková.

Na správném chodu nemocničního stravování se podílí celá řada profesí, od lékařů, přes nutriční terapeuty až po nákupčí, cukráře nebo kuchaře. A právě 40 nemocničních kuchařů získalo v rámci akce možnost účastnit se praktického kurzu zaměřeného na přípravu šetřící diety. Tento kurz kladl důraz na atraktivní servírování pokrmů, aby byly lákavé pro pacienty a přitom v souladu s jejich zdravotními potřebami. Součástí kurzu se stalo také servírování jídel do tabletových systémů a nácvik jejich lákavé prezentace. Kurzy probíhaly pod vedením profesionálních kuchařů Makro akademie, s využitím receptů sestavených týmem stravovacího provozu Nemocnice Na Homolce.

“Od roku 2019 pořádáme ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem seriál vzdělávání pro sektor institucionálního stravování,“ říká Jiří Nehasil, generální ředitel Makro ČR a dodává: „V rámci Tržiště dobrých příkladů ukazuje náš profesionální tým kuchařů na velkých technologiích v Makro akademii kuchařům z nemocnic, jak vařit lépe.“

Za pět let prošly Makro akademií stovky kuchařů, kteří si vyzkoušeli, že vařit ve velkých jídelnách jde zdravě a chutně i při respektování diet a omezení. „Třeba ryby jsou v institucionálním stravování nepříliš populárním tématem. Kuchaři často používají mražené filé jako nejjednodušší variantu. My jim ukazujeme, jak pracovat s čerstvými rybami, s nimiž se vejdou i do nákladů, jako třeba na Tržišti připravovaný sumeček. Hrajeme si také se surovinami a ukazujeme, že čočka nemusí být připravená jen na kyselo, ale naučíme ji nemocniční kuchaře připravit jako hummus nebo kari,“ přibližuje Jan Gavenda, manažer Makro akademie.

V rámci širšího programu bylo diskutováno o faktorech, které ovlivňují spokojenost pacientů a zaměstnanců s poskytovanou stravou, ale i o ekonomických výzvách při nákupu kvalitních potravin. Tematizovalo se také využití moderních technologií ve stravovacích provozech nebo ekologická udržitelnost nemocničního stravování. Zvláštní pozornost byla věnována i komunikaci nemocnic s pacienty a jejich rodinami o kvalitě poskytované stravy.

Akce se konala pod záštitou Ministerstva zdravotnictví a přilákala širokou škálu odborníků na nemocniční výživu a stravování, kteří se podělili o své zkušenosti a příklady dobré praxe. Kromě kuchařů samotných se zúčastnili i nutriční terapeuti a ředitelé i pracovníci stravovacích provozů z více než 40 českých nemocnic.

Zdroj: mzd.gov.cz

Další články

Další články od Ministerstvo zdravotnictvi

Mezioborový klinický doporučený postup pro diagnostiku a léčbu Alzheimerovy nemoci a dalších kognitivních poruch v České republice, dementia friendly společnost

Mezioborový klinický doporučený postup pro diagnostiku a léčbu Alzheimerovy nemoci a dalších kognitivních poruch v České republice, dementia friendly společnost

Doporučené postupy pro diagnostiku a léčbu demence. Demence je získaná porucha kognitivních funkcí, která je natolik závažná, že narušuje běžné denní aktivity, a způsobuje tak omezení soběstačnosti nemocného. Někdy se setkáváme s konceptem ABC demencí, který vyjadřuje, že postižení se týká: A (acti
| Ministerstvo zdravotnictvi
Plánovaný protest praktiků se ruší. Ministerstvo se s jejich zástupci dohodlo na podobě úhradové vyhlášky pro rok 2025

Plánovaný protest praktiků se ruší. Ministerstvo se s jejich zástupci dohodlo na podobě úhradové vyhlášky pro rok 2025

Ministerstvo zdravotnictví se dohodlo se zástupci Sdružení praktických lékařů a Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost na úhradách pro rok 2025. Plánovaný protest se tak díky dohodě ruší. „Jsem rád, že jsme po konstruktivních jednáních došli ke shodě a povedlo se nám odvrátit protestní akci
| Ministerstvo zdravotnictvi
Ministerstvo zdravotnictví dnes představilo návrh úhradové vyhlášky pro rok 2025

Ministerstvo zdravotnictví dnes představilo návrh úhradové vyhlášky pro rok 2025

Úhradová vyhláška pro rok 2025 obsahuje snahy o úsporná řešení, pokračuje s podporou segmentů primární péče, následné péče, jednodenní péče a péče o duševní zdraví a ponechává prostor pro individuální úhradovou politiku zdravotních pojišťoven. Její letošní rozpočtová vyrovnanost umožní vyšší růst v
| Ministerstvo zdravotnictvi
Evropský průzkum odhalil pět prohřešků Čechů vůči zdravému stravování. Máte je na talíři i vy?

Evropský průzkum odhalil pět prohřešků Čechů vůči zdravému stravování. Máte je na talíři i vy?

Chceme jíst zdravě, ale chybí nám vůle ke změně. Na vině jsou především ceny. Nový průzkum Barometr FOOD odhalil pět stravovacích prohřešků Čechů, mezi něž mimo jiné patří nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa či nedostatečný příjem zeleniny. V situaci, kdy průměrné ceny poledního menu do
| Ministerstvo zdravotnictvi
Odbory odmítly návrh Ministerstva zdravotnictví na sjednocení odměňování zdravotníků

Odbory odmítly návrh Ministerstva zdravotnictví na sjednocení odměňování zdravotníků

Ministerstvo zdravotnictví dnes přes veškerou snahu nenašlo shodu s odbory ohledně návrhu zákona o odměňování zdravotníků. Podle návrhu Ministerstva zdravotnictví by lékař po škole měl jistotu 60 677 Kč oproti dnešním 46 380 Kč, lékař po kmeni 65 012 Kč oproti dnešním 57 150 Kč a lékař po atestaci b
| Ministerstvo zdravotnictvi
Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo EZKartu. Nově v ní najdete hrazená očkování od roku 2010 u osob mladších 18 let

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo EZKartu. Nově v ní najdete hrazená očkování od roku 2010 u osob mladších 18 let

Ministerstvo zdravotnictví dnes vydalo další aktualizaci pro aplikaci EZKarta, která zahrnuje také údaje o očkování hrazeném z veřejného zdravotního pojištění u osob mladších 18 let. Jedná se o údaje o očkování, které vykázal očkující lékař vůči pacientově zdravotní pojišťovně v letech 2010–2022. Ak
| Ministerstvo zdravotnictvi
Ministr zdravotnictví se nechal očkovat proti covidu-19 a chřipce

Ministr zdravotnictví se nechal očkovat proti covidu-19 a chřipce

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dnes podstoupil očkování proti onemocněním covid-19 a chřipce. V nadcházejících týdnech se předpokládá typický podzimní nárůst počtu případů těchto onemocnění. Ministr zároveň vyzval širokou veřejnost k tomu, aby využila možnosti očkování a přispěla tak ke sníže
| Ministerstvo zdravotnictvi
„Jde to“ je správná odpověď. Tržiště dobrých příkladů přineslo inspiraci pro nemocniční stravování

„Jde to“ je správná odpověď. Tržiště dobrých příkladů přineslo inspiraci pro nemocniční stravování

Každý den se v nemocnici stravuje kolem 145 tisíc osob, ročně se pak nemocniční stravování týká více než jednoho a půl milionu pacientů. Právě významu nemocničního stravování z pohledu zdraví se věnoval druhý ročník akce „Tržiště dobrých příkladů“, který se uskutečnil 10. října 2024 v prostorách Mak
| Ministerstvo zdravotnictvi
Národní zdravotnický informační portál zahajuje kampaň „První krok ke zdraví“

Národní zdravotnický informační portál zahajuje kampaň „První krok ke zdraví“

Národní zdravotnický informační portál (NZIP) s hrdostí oznamuje spuštění nové informační kampaně s názvem „První krok ke zdraví". Tato kampaň je zaměřena na podporu zdravotní gramotnosti široké veřejnosti prostřednictvím portálu NZIP a přináší ucelené, odborně garantované informace, které pomohou l
| Ministerstvo zdravotnictvi
Ministerstvo zdravotnictví posiluje spolupráci s neziskovým sektorem v oblasti ochrany veřejného zdraví po povodních

Ministerstvo zdravotnictví posiluje spolupráci s neziskovým sektorem v oblasti ochrany veřejného zdraví po povodních

Ministerstvo zdravotnictví a hygienická služba rozšiřují spolupráci s neziskovými organizacemi, církvemi a Agenturou pro sociální začleňování, s cílem efektivně posílit ochranu veřejného zdraví v oblastech zasažených nedávnými povodněmi a při obnově dotčených lokalit. Tato spolupráce je zásadní pro
| Ministerstvo zdravotnictvi