Praha··5 min

Hlavní město pokračuje v podpoře a integraci ukrajinských dětí. Na projekty vyčlení 8,5 milionu korun

Radní hl. m. Prahy na pondělním zasedání rozhodli o podpoře různých projektů v metropoli, které mají za cíl dále integrovat do společnosti ukrajinské děti, které s rodinami utekly do České republiky po násilném vpádu ruských vojenských sil na Ukrajinu. Celková podpora na projekty činí téměř 8,5 milionu korun. Ty budou putovat například na adaptační a integrační aktivity v rámci Ukrajinského centra Nusle, dále do různých příspěvkových organizací hlavního města, a to například na výrobu titulků v divadlech, hudební workshopy nebo aktivity organizované domy dětí a mládeže.

Někdy se říká, že úroveň a vyspělost společnosti se pozná podle toho, jak se dovede postarat o ty nejzranitelnější. A děti jsou bezpochyby jednou z nejvíce zranitelných skupin, zvlášť ty, které musely prchnout před válkou. Proto jsme podporu a integraci ukrajinských dětí podpořili částkou 8,5 milionu korun. Nejedná se o závratnou částku, ale jde o další střípek v mozaice pražské pomoci Ukrajině. Jsem rád, že suma jde na velmi konkrétní projekty a bude poskytnuta subjektům, které v oblasti podpory a integrace dlouhodobě odvádějí skvělou práci. Věřím také, že každá takto vynaložená koruna se nám do budoucna vrátí, a to zejména v posílení sociální soudržnosti,“ říká Jiří Pospíšil, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury.

Prvním z podpořených projektů je poskytnutí dotace ve výši přibližně 3,15 milionu korun organizaci Pražský majdan, z.s., a to na projekt zaměřený na podporu ukrajinských uprchlíků v Ukrajinském centru Nusle. Centrum nabízí adaptační a integrační aktivity, jako například informační servis, poradenství v oblasti zdravotnictví, bydlení a trhu práce, distribuci humanitární pomoci, kurzy českého jazyka nebo individuální psychologické poradenství. Cílem projektu je udržení a další rozvoj již existujících a fungujících služeb realizovaných v rámci centra. Nově je také v plánu vybudování „Creative HUB Nusle“, tedy volnočasového prostoru pro ukrajinskou mládež ve věku 15 let a více. Hub bude sloužit k pořádání neformálních vzdělávacích, osvětových a kulturních akcí.

„Imigrační krize neskončila a k opravdové efektivitě pomoci je potřeba kontinuity, a to například prostřednictvím zachování projektů integrace dětí v mimoškolním prostředí. Podpora kulturních, sociálních a dalších kompetencí dětí poslouží mimo jiné jako primární prevence rizikového chování. Rada hlavního města Prahy si tuto skutečnost uvědomuje a ve spolupráci s neziskovým sektorem podporujeme zachování či vznik nových odpolední klubů a předškolních center pro ukrajinské děti, fungujících pod našimi domy dětí a mládeže,“ dodává Antonín Klecanda, radní hl. m. Prahy pro oblast sportu a volného času.

Dalších více jak 1,3 milionu poskytne hlavní město na různé aktivity v oblasti kultury, které podpoří integraci ukrajinských uprchlíků. Divadlo na Zábradlí vyrobí ukrajinské titulky k představením nebo zajistí divadelní kurzy. Pražský symfonický orchestr FOK plánuje interaktivní hudební workshopy nebo výjezdy do komunitních center a například Galerie hl. m. Prahy realizuje prohlídky a workshopy v ukrajinštině pro skupiny ukrajinských dětí a ukrajinské jednotřídky. Peníze využije také na nákup výtvarného materiálu, tisk či mezigenerační workshopy.

Téměř čtyři miliony korun pak Praha poskytne domům dětí a mládeže z prostředků Dětského fondu OSN-UNICEF v rámci „Programu podpory ukrajinských uprchlíků a rozvoje sociální soudržnosti na území hlavního města Prahy pro rok 2023“. DDM hl. m. Prahy takto například získá 3,6 milionu korun na adaptační a integrační skupiny pro ukrajinské uprchlíky. Novým cílem od července 2023 je nejen pokračovat v adaptačních skupinách, ale také založit integrační skupiny pro děti 3-6 let či nízkoprahové kluby pro mladistvé děti z Ukrajiny. Součástí projektu jsou i setkávání rodičů českých a ukrajinských dětí. DDM Modřany plánuje sérii vzdělávacích aktivit s názvem „Hezky česky s DDM“. Projekt zahrnuje zážitkové letní kurzy češtiny, pravidelná klubová setkání, vzdělávací aktivity pro rodiny s dětmi a zážitkové víkendové kurzy češtiny. Aktivity cílí na podporu sociálního začlenění a zvýšení jazykových znalostí češtiny. Podpořený projekt DDM Prahy 8 pak cílí na zvýšení znalosti českého jazyka u dětí a dospělých prostřednictvím realizace kurzů českého jazyka.

Zdroj: www.praha.eu

Zadavatel
Praha

Praha

Praha je vysoce ekonomicky vyspělým a bohatým regionem s vysokou životní úrovní, přičemž tímto vyniká nejen nad české, ale i nad evropské standardy. V roce 2019 z indexu kvality života vyplynulo, že Praha má druhou nejlepší kvalitu života v Česku. Podle statistik Eurostatu je devátým nejbohatším regionem v Evropě. HDP na obyvatele v Praze dosahuje 171 % průměru celé Evropské unie (HDP na obyvatele Česka dosahuje pouze 80 %). V Praze sídlí celkem 12 univerzit (vysokých škol univerzitního typu).

Další články od Praha

V Praze končí Operační program Praha – pól růstu ČR úspěchem. Peníze putovaly do cca 1 600 projektů
Praha

V Praze končí Operační program Praha – pól růstu ČR úspěchem. Peníze putovaly do cca 1 600 projektů

Hlavním cílem Operačního program Praha – pól růstu ČR (OPP PR) v programovém období 2014-2020 bylo zajistit efektivní realizaci investic v klíčových oblastech města. Mezi ně patří výzkum a vývoj, energetické úspory, podpora sociálního začleňování a investice do vzdělávání. Celková alokace programu byla stanovena na necelých 11 miliard korun, přičemž díky němu vzniklo přibližně 1 600 projektů. Veškeré finance byly již vyčerpány.
Hlavní město hledá úspory v energetice, ušetří při rekonstrukci Vinohradského divadla i Průmyslového paláce
Praha

Hlavní město hledá úspory v energetice, ušetří při rekonstrukci Vinohradského divadla i Průmyslového paláce

Oddělení energetického manažera Magistrátu hl. m. Prahy pomáhá městským částem hledat úspory v energetice a plnit legislativu a Klimatický plán hl. m. Prahy. Za tři roky svého fungování kromě pořádání odborných seminářů a vzdělávání pomohlo například s realizací plynové kotelny v Masarykově střední škole chemické společně s městskou společností Teplo pro Prahu. Mezi aktuální energeticky úsporné projekty patří také rekonstrukce Průmyslového paláce či příprava rekonstrukce Vinohradského divadla
Praha zvýší cenu za nucený odtah vozidel, která umožní rozšířit kapacitu odtahů v ulicích města
Praha

Praha zvýší cenu za nucený odtah vozidel, která umožní rozšířit kapacitu odtahů v ulicích města

Pražští radní v pondělí schválili nařízení hlavního města Prahy, kterým se mění dřívější nařízení č. 2/2013 Sb. hl. m. Prahy, o maximálních cenách za nucené odtahy vozidel včetně jejich střežení na parkovišti. Součástí nového nařízení je úprava ceníku, kdy zvýšení ceny za nucený odtah umožní navýšit kapacitu odtahů a v ulicích hlavního města tak ubude špatně zaparkovaných aut. Konkrétně bylo uloženo Správě služeb hl. m. Prahy, aby navýšila roční kapacitu odtahů na minimální počet 25 tisíc.
Praha pošle 1,3 milionu korun Nemocnici Milosrdných sester na nákup ultrazvukového diagnostického přístroje
Praha

Praha pošle 1,3 milionu korun Nemocnici Milosrdných sester na nákup ultrazvukového diagnostického přístroje

Radní hl. m. Prahy odsouhlasili poskytnutí finančních prostředků formou individuální účelové investiční dotace v celkové výši 1 345 000 korun Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského na nákup nového ultrazvukového diagnostického přístroje. Tento záměr musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy na svém příštím jednání.
Praha připravuje digitální mapu stavebních prací. Pomůže koordinaci a minimalizuje dopady výluk na dopravu ve městě
Praha

Praha připravuje digitální mapu stavebních prací. Pomůže koordinaci a minimalizuje dopady výluk na dopravu ve městě

Pražští radní přípravou mapové aplikace pověřili Institut plánování a rozvoje (IPR). Ten by měl ve spolupráci s dalšími městskými institucemi zkompletovat dostupné informace o plánovaných opravách a výstavbě, které budou mít vliv na dopravní situaci ve městě. Cílem je vytvořit přehledný digitální nástroj, který v hlavním městě umožní efektivněji plánovat stavební práce a dopravní výluky a minimalizovat jejich dopad na kvalitu dopravy.
Metropole vyhlásí Program podpory aktivit národnostních menšin a integrace cizinců na území hl. m. Prahy pro rok 2025
Praha

Metropole vyhlásí Program podpory aktivit národnostních menšin a integrace cizinců na území hl. m. Prahy pro rok 2025

Radní hl. m. Prahy schválili vyhlášení Programu podpory aktivit národnostních menšin a integrace cizinců na území hl. m. Prahy pro rok 2025. Předpokladem je, že do něj bude alokováno 28 milionů korun. Podávat žádosti budou moci neziskové organizace nebo například městské části od 30. září do 14. října tohoto roku.
Hlavní město podpoří osvětovou akci proti nádorovým onemocněním s názvem „Praha za zdravá prsa“
Praha

Hlavní město podpoří osvětovou akci proti nádorovým onemocněním s názvem „Praha za zdravá prsa“

Rada hl. m. Prahy na svém pondělním zasedání schválila dotaci pro Event media s.r.o. ve výši 220 000 korun. Tyto finance budou sloužit pro zajištění edukace veřejnosti s ohledem na samovyšetření prsu a osvětu nádorových onemocnění s názvem „Praha za zdravá prsa“.
Praha našla pachtýře pro svou zemědělskou půdu ve 12 pražských lokalitách. Uzavře s nimi smlouvu na pět let
Praha

Praha našla pachtýře pro svou zemědělskou půdu ve 12 pražských lokalitách. Uzavře s nimi smlouvu na pět let

Hlavní město uzavře pachtovní smlouvy na 12 svých zemědělských pozemků. Celkem se podařilo zajistit ekologicky šetrné hospodaření na 187 hektarech v lokalitách Běchovic, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné.
Praha má investiční plán vodohospodářské infrastruktury pro roky 2025 až 2029
Praha

Praha má investiční plán vodohospodářské infrastruktury pro roky 2025 až 2029

Rada hl. m. Prahy na svém pondělním jednání schválila návrh Střednědobého investičního plánu vodohospodářské infrastruktury hlavního města pro roky 2025–2029. Díky navýšení prostředků bude v příštích letech možné lépe spravovat, udržovat a dále rozvíjet vodovody a kanalizace v Praze.
Praha připravuje s Pražskou vodohospodářskou společností jedinečný projekt osvětového vodárenského centra Hydropolis
Praha

Praha připravuje s Pražskou vodohospodářskou společností jedinečný projekt osvětového vodárenského centra Hydropolis

Praha společně s Pražskou vodohospodářskou společností (PVS) připravuje projekt osvětového vodárenského centra Hydropolis, jež má vzniknout v prostorách bývalé Vinohradské vodárny v Praze 10. Centrum bude sloužit pro veřejnost a za cíl má informovat obyvatele o významu a technologiích vodního hospodářství. Stavět by se mělo začít v září tohoto roku a dokončeno by mělo být ve druhé polovině roku 2026. Náklady jsou vyčísleny na přibližně 450 milionů korun bez DPH, z toho 100 milionů korun poskytne společnost Veolia na návrh, vývoj a realizaci expoziční části.