Finanční správa··4 min

Finanční správa eviduje už přes milion přiznání, 6 z 10 elektronicky

Finanční správa

Finanční správa

Finanční správa je správní orgán České republiky určený ke správě daní. Zastupuje ho Generální finanční ředitelství jako přímo řízená organizace Ministerstva financí

Tisková zpráva

K 25. březnu bylo podáno zhruba 1,16 mil. přiznání k daním z příjmů, což je zhruba 41 % celkového odhadovaného počtu. Téměř 61 % přiznání bylo doručeno elektronicky datovou schránkou nebo prostřednictvím portálu MOJE daně. Finanční správa proto očekává, že podíl elektronických přiznání letos překročí hranici 70 % ve srovnání s 66 % v roce 2023 a 45 % v roce 2022.

Zatímco konec lhůty pro podání daňového přiznání v listinné (papírové) podobě je už v úterý 2. dubna, na elektronická podání zůstává čas o měsíc déle do 2. května. Povinně elektronicky přitom musí přiznání podat všichni, kterým byla ze zákona zřízena datová schránka. Letos již není možné zopakovat plošnou toleranci listinných podání, kterou finanční správa mimořádně uplatnila v loňském roce z důvodu velkého množství osob, kterým byla ze zákona zřízena datová schránka začátkem roku 2023, tedy právě v době podávání daňových přiznání. Rostoucí počet elektronických podání potvrzuje, že tato bezprostředně nastolená tolerance poskytla potřebný časový prostor a umožnila většině dotčených osob pochopit zákonné požadavky a přijmout trend digitalizace.

Data z finančních úřadů nicméně ukazují, že stále existuje určitá zranitelná skupina poplatníků, pro kterou z objektivních důvodů nebyly tyto dočasné úlevy dostačující. Finanční správa se proto rozhodla i letos uplatnit loňský přístup v případě OSVČ starších 70 let, kterým byla začátkem roku 2023 ze zákona zřízena datová schránka, ale dosud nekomunikovaly se správcem daně elektronicky. Správci daně zpracují listinná podání daňových přiznání těchto osob uskutečněná ve lhůtě do 2. dubna standardním způsobem, vyřízením podání se tak stanou vady ve způsobu podání bezpředmětnými, resp. budou odstraněny z moci úřední. Daný postup nevylučuje, že se správci daně pokusí poplatníka kontaktovat na základě svých kapacitních možností a při znalosti jeho poměrů s nabídkou pomoci při přechodu na digitální komunikaci, případně vyhoví žádosti poplatníka o praktickou pomoc se zvládnutím elektronického způsobu podání.

„Navržená mimořádná tolerance zachovává rovnováhu mezi podporou digitalizačního úsilí státu a objektivními možnostmi některých samostatně výdělečných osob, zejména příslušníků nejstarší generace. Z aktuálních statistik víme, že každý ze 14 finančních úřadů eviduje průměrně nižší stovky případů, kdy přes veškerou pomoc a osvětu občané starší 70 let podali své daňové přiznání v listinné podobě. Správa daní v elektronické podobě vůči této skupině občanů působí objektivní potíže, jelikož se o případné výzvě či jiné korespondenci ze strany finančního úřadu vůbec nedozví. Rovněž vynucování splnění povinnosti uložením pokuty ztrácí s ohledem na limity těchto lidí v oblasti elektronické komunikace na významu, jelikož nevede k dosažení cíle správy daní. Pro stát je přínosný každý ekonomicky aktivní zástupce této generace, a není tedy žádoucí nastolit stav, kdy by se o stanovení své daňové povinnosti dozvídal až z exekučních úkonů správce daně“ uvádí generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Navržená mimořádná tolerance zachovává rovnováhu mezi podporou digitalizačního úsilí státu a objektivními možnostmi některých samostatně výdělečných osob, zejména příslušníků nejstarší generace.
Simona Hornochová generální ředitelka Finanční správy

Také u ostatních poplatníků finanční úřady zachovají proklientský přístup. Odborní pracovníci na zřízených informačních linkách poradí s dotazy k daňovým přiznáním. Při vadném způsobu podání správci daně s ohledem na své kapacitní možnosti poplatníka neformálně kontaktují a vyzvou jej k nápravě bez rizika sankce. Nedojde-li k nápravě ani po doručení následné formální výzvy, ze zákona pak musí být uložena pokuta ve výši 1 000 Kč.

Zdroj: www.financnisprava.cz

Další články

Další články od Finanční správa

Finanční a celní úřad zabránily připravovanému daňovému úniku při přepravě zboží v rámci akce „SOCKA“

Finanční a celní úřad zabránily připravovanému daňovému úniku při přepravě zboží v rámci akce „SOCKA“

Finanční úřad pro hl. m. Prahu ve spolupráci s Celním úřadem pro hl. m. Prahu úspěšně provedl kontrolně-exekuční akci s krycím názvem „SOCKA“. Tato akce byla zaměřena na odhalení nelegálních dovozů zboží s cílem zamezit daňovým únikům na DPH.
| Finanční správa
Elektronická podání daňových přiznání opět rostou, finanční úřady jich evidují 73 %

Elektronická podání daňových přiznání opět rostou, finanční úřady jich evidují 73 %

Finanční správa vybrala v prodloužené lhůtě do 1. července, ve které za daňové subjekty podává daňové přiznání daňový poradce nebo advokát, celkem 2 875 594 daňových přiznání, což zhruba odpovídá loňskému počtu. Stejná lhůta platí i pro daňové subjekty, které mají zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem. Z celkového počtu podaných přiznání bylo více než 2,3 milionu od fyzických osob a přes 539 tisíc od osob právnických. Za loňský rok bylo podáno rekordních 73 % přiznání elektronicky.
| Finanční správa
Finanční správa draží zabavenou elektroniku značky Apple za 30 milionů

Finanční správa draží zabavenou elektroniku značky Apple za 30 milionů

Finanční úřad pro hlavní město Prahu spustí v průběhu července a srpna více než 100 online dražeb, v rámci kterých nabídne občanům zabavenou elektroniku v hodnotě přesahující 30 mil. Kč. MacBooky a iPhony budou od 9. července průběžně nabízeny přes Aplikaci elektronických dražeb (APED). Již přihlášení zájemci by měli sledovat e-mail, protože z důvodu značného zájmu budou termíny dražeb více rozloženy v čase.
| Finanční správa
Finanční a celní správa zabránily daňovému úniku a zabavily elektroniku za 40 milionů korun. Do online dražby půjde i za třetinové ceny

Finanční a celní správa zabránily daňovému úniku a zabavily elektroniku za 40 milionů korun. Do online dražby půjde i za třetinové ceny

Finanční úřad pro hlavní město Prahu společně s Celním úřadem pro hlavní město Prahu a Celním úřadem Praha Ruzyně provedly ve dnech 21. a 22. května 2024 kontrolní akce s krycím názvem Čeněk a Macek. Cílem kontrolní činnosti bylo odhalit nezdaněné dovozy zboží na území členských států EU. Celkem došlo k zabavení elektronického zboží v hodnotě přes 5 mil. Kč, které bude v červenci nabídnuto občanům za výhodné ceny v rámci aplikace elektronických dražeb finanční správy APED. V obdobné kontrolní akci s krycím názvem Rajče z počátku letošního roku úřady zabavily spotřební elektroniku a finanční prostředky v celkové výši 34 mil. Kč.
| Finanční správa
Nejvýznamnějším plátcem daně za rok 2023 je ČEZ, za ním se umístily Škoda Auto a EP Commodities

Nejvýznamnějším plátcem daně za rok 2023 je ČEZ, za ním se umístily Škoda Auto a EP Commodities

Ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství dnes v prostorách Břevnovského kláštera slavnostně vyhlásily 22. ročník ocenění TOP20 plátců daně z příjmů právnických osob. Titul nejvýznamnějšího přispěvatele do státního rozpočtu v roce 2023 si odnesla společnost ČEZ.
| Finanční správa
Na zaplacení daně z nemovitých věcí zbývá už jen týden

Na zaplacení daně z nemovitých věcí zbývá už jen týden

Finanční správa (FS) od druhé poloviny dubna rozesílá více než 4 milionům poplatníků platební údaje k uhrazení daně z nemovitých věcí v termínu do 31. května. Pokud daň v jednom kraji přesáhne 5 000 Kč, lze ji uhradit ve dvou splátkách, druhá splátka je splatná do 30. listopadu. V případě, že někdo do pátku 24. května neobdržel platební informaci poštovní složenkou, datovou schránkou ani e-mailem a neplatíte daň prostřednictvím SIPO, doporučujeme kontaktovat příslušný finanční úřad nebo se přihlásit do aktivované daňové informační schránky na portálu MOJE daně. Tam každý poplatník nalezne platební informaci včetně QR kódu pro jednoduché zaplacení mobilním telefonem.
| Finanční správa
Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion držitelů datových schránek obdrží údaje k zaplacení daně jejich prostřednictvím, bezmála dalšímu milionu poplatníků přihlášených k zasílání e-mailem budou údaje doručeny do jejich e-mailové schránky. Ostatním poplatníkům této daně pak finanční správa nejpozději do 24. května rozešle poštou celkem 1,8 milionu složenek. Vzhledem k letošnímu navýšení daně průměrně o 80 % dostanou z opatrnosti složenku do schránky i ti, kteří jsou přihlášení do daňové informační schránky na portálu MOJE daně, kde mají platební údaje dostupné. Zhruba 50 tisíc poplatníků daň platí prostřednictvím SIPO. Lhůta pro zaplacení daně (nebo první splátky) končí 31. května 2024.
| Finanční správa
Obliba elektronických dražeb roste, za 5 let vynesly státu 446 milionů

Obliba elektronických dražeb roste, za 5 let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemců. Celkem za tu dobu proběhlo 2 410 elektronických dražeb, ve kterých se podařilo vydražit majetek celkem za 446 mil. Kč. Elektronické dražby jsou tak pro stát efektivním a transparentním nástrojem pro prodej věcí v rámci daňových exekucí.
| Finanční správa
Finanční správa eviduje 2 miliony daňových přiznání, čas na elektronické podání je do druhého května

Finanční správa eviduje 2 miliony daňových přiznání, čas na elektronické podání je do druhého května

Finanční správa připomíná termín pro elektronické podání přiznání k dani z příjmů, který v letošním roce připadá na čtvrtek 2. května 2024. Tento den je zároveň posledním dnem lhůty pro úhradu daně. Dosud finanční úřady obdržely přes 2 miliony přiznání, což je zhruba 72 % odhadovaného počtu. Podíl elektronicky podaných přiznání prozatím činí 63 % a letos tak poprvé přesáhne 70% hranici.
| Finanční správa
Finanční správa draží v rámci akce „Turek“ 13 kg zlatých šperků za 32 milionů

Finanční správa draží v rámci akce „Turek“ 13 kg zlatých šperků za 32 milionů

Finanční úřad pro hlavní město Prahu spustí v pondělí 8. dubna 2024 devět elektronických dražeb, ve kterých nabídne téměř 9 000 kusů zlatých šperků. Celkem 13 kg zlata o ryzosti 585/1000 v odhadované hodnotě 32 milionů korun bude možné vydražit online v Aplikaci elektronických dražeb (APED) do středy 10. dubna 2024.
| Finanční správa