ČSOB··5 min

ČSOB a Policie ČR proškolila na kyberbezpečnost již půl milionu lidí

ČSOB

ČSOB

Československá obchodní banka, a. s., známá pod zkratkou ČSOB, je bankovní instituce působící na českém a slovenském trhu finančních služeb a řídící osoba stejnojmenného koncernu. Poskytuje bankovní a další finanční služby fyzickým osobám, podnikatelským subjektům, korporátním a institucionálním klientům.

Tisková zpráva

Banka ochránila v prvním pololetí 1,85 miliardy korun svých klientů, o které je chtěli připravit kyberpodvodníci.

Je to přesně rok, co se ČSOB a Policie ČR společně zavázali proškolit v oblasti kybernetické bezpečnosti jeden milion lidí, protože je to právě prevence, která je v boji s kyberpodvodníky vysoce efektivní. A nyní hlásí: Jsme již za polovinou naší mise a v naší snaze ještě přidáme! Zároveň se bance v první polovině tohoto roku podařilo aktivně ochránit téměř dvě miliardy korun, o které se její klienty snažili okrást kdyberpodvodníci.

ČSOB společně s Policií ČR využívá k proškolování populace v oblasti kybernetické prevence celou řadu způsobů. Od kampaní pro širokou veřejnost, přes vzdělávací programy na školách či mezi seniory, až po společné prezentace na masově navštěvovaných akcích jako jsou například Dny NATO v Ostravě nebo Dny hrdinů v Praze.

„Je vidět, že kombinace našich vlastních ochranných mechanismů a vytrvalé edukace široké veřejnosti před praktikami kybernetických podvodníků, je ten nejefektivnější způsob, jak jim čelit. Proto budeme v osvětě nadále pokračovat s v již osvědčených formátech, ale zároveň připravujeme i nové způsoby, jak na tento problém upozornit co nejvíce lidí. V plánu je například příprava speciálního televizního pořadu. Cílem je, aby bylo opravdu maximum lidí, kteří útoky kyberpodvodníků umí rozpoznat a odolat jim, to je cesta, jak se těchto digitálních zločinců do budoucna na dobro zbavit,“ říká generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek.

I pro Policii ČR je kybernetická prevence jedním z klíčových témat všeobecné edukace veřejnosti. „Čísla mluví jednoznačně. Kyberkriminalita je na vzestupu. Z praxe víme, že techniky on-line podvodníků se neustále vyvíjí a mění. Odolnost našich občanů vůči těmto praktikám je v drtivé většině to jediné, co stojí mezi úspěchem a neúspěchem pachatelů. Proto je neustálé vzdělávání v této oblasti nesmírně důležité,“ doplňuje policejní prezident Policie ČR Martin Vondrášek.

ČSOB ochránila za první pololetí 1,85 mld. Kč

ČSOB ve druhém pololetí ochránila téměř dvě miliardy korun svých klientů před útoky kybernetických podvodníků. „Z našich statistik je patrné, že počet útoků na naše klienty stoupl meziročně o třetinu. To víceméně kopíruje trend v celém bankovním sektoru. Přesto se nám podařilo snížit počet škod co do celkového objemu o zhruba polovinu a průměrná škoda na jednoho klienta klesla o 35 %. Jednak je to zásluhou již zmiňované prevence a zvýšenému povědomí o těchto podvodech mezi veřejností, ale také díky aktivní ochraně, které v naší bance věnujeme velkou pozornost,“ uzavírá Aleš Blažek z ČSOB.

Dejte si pozor i v létě!

Policie ČR a ČSOB společně varují před další vlnou kybernetických podvodů, která velmi pravděpodobně dorazí v době letních dovolených. „Už to v podstatě začalo, jen v tomto měsíci jsme varovali před dvěma novými typy podvodů. Lidé by neměli ztrácet obezřetnost ani v letních, kdy mohou v období dovolených ztratit soustředěnost a nechat se snáze nachytat. Před každým podvodem se nejlépe ochráníte tím, že zůstanete obezřetní. Jen tak nedáte Volači s Klikačem šanci vás připravit o peníze či o data“ radí Petr Vosála, manažer bezpečnosti digitálních kanálů skupiny ČSOB.

Policie ČR i banky registrují v posledních letech rekordní počty kyberzločinů. Počty okradených jsou stovky tisíc a škody přesahují miliardu korun. ČSOB a Policie ČR proto společně každoročně připravují preventivní kampaně s názvem Volač a Klikač, aby zvýšili povědomí o této problematice, varovali před kyberpodvodníky a ukázali na co si dát pozor. Loni se také zavázali v oblasti kyberbezpečnosti proškolit jeden milion lidí. Formou partnerství se ČSOB přidala i k aktivitě ČBA pod názvem nePINdej!, která formou sofistikovaného testu odkrývá nejčastější triky podvodníků.

Vše o kybernetických podvodnících, které v ČSOB nazýváme Volač a Klikač, si můžete připomenout ZDE.

Nový test od ČBA v rámci aktivity nePINdej! si můžete vyzkoušet na adrese: www.kybertest.cz.

Zdroj: www.csob.cz

Další články

Další články od ČSOB

Stala se generálním partnerem Univerzitní ligy ledního hokeje

Stala se generálním partnerem Univerzitní ligy ledního hokeje

ČSOB se nově stala generálním partnerem Univerzitní ligy ledního hokeje (ULLH). Partnerství potvrzuje závazek banky podporovat mladé lidi, sport i vzdělávání. Spojení s ULLH je pro ČSOB klíčové nejen z hlediska podpory mladých, ale také jako příležitost nabídnout fanouškům univerzitního hokeje unikátní výhody.
| ČSOB
Dnes je Světový den duševního zdraví: Více o něj pečujme, apeluje ČSOB Pojišťovna. Průzkum jí dává za pravdu

Dnes je Světový den duševního zdraví: Více o něj pečujme, apeluje ČSOB Pojišťovna. Průzkum jí dává za pravdu

U příležitosti Světového dne duševního zdraví upozorňuje ČSOB Pojišťovna na nejnovější statistiky týkající se stavu duševního zdraví v České republice. Průzkum, který společnost realizovala ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, odhaluje, že špatné nebo velmi špatné duševní zdraví deklaruje 16 % dospělé populace. Tyto výsledky ukazují, že duševní zdraví je otázkou, která si zaslouží větší pozornost nejen ze strany jednotlivců, ale i institucí a zaměstnavatelů.
| ČSOB
Fond ČSOB Bohatství překročil 50 miliard. I malé investice mají smysl, tvrdí experti

Fond ČSOB Bohatství překročil 50 miliard. I malé investice mají smysl, tvrdí experti

Objem investic klientů ve fondu ČSOB Bohatství překročil 50 miliard korun. Smíšený podílový fond, spravovaný přední investorskou společností ČSOB Asset Management, vyhledávají neprofesionální investoři se základními investičními znalostmi. Za posledních pět let přinesl podílníkům průměrný roční výnos 5,18 % (k 30. 9. 2024). Jeho prostřednictvím mj. investují už pátým rokem klienti ČSOB své “drobné”. Pokaždé, když zaplatí kartou, je tato částka zaokrouhlena na nejbližší vyšší hodnotu dělitelnou 20. Službu ČSOB Drobné využívá v Česku už více než 200 tisíc klientů.
| ČSOB
ČSOB s Policií ČR radí seniorům, jak se bránit kyberpodvodníkům

ČSOB s Policií ČR radí seniorům, jak se bránit kyberpodvodníkům

ČSOB společně s Policií ČR proškolila v oblasti finanční gramotnosti a kybernetické bezpečnosti už bezmála 600 tisíc lidí. V poslední době se vzdělávací akce více zaměřují na seniory, na které se kyberzločinci soustřeďují. Jedna z přednášek o taktice kyberútočníků a obraně proti jejich aktivitám se koná 3. října v pražském sídle ČSOB v rámci Setkání ambasadorů klubu Senzačních Seniorů (SenSen).
| ČSOB
Topná sezona je tu! Dny vymetených komínů upozorňují na důležitost prevence Dodržujte tzv. Komínovou vyhlášku, radí ČSOB Pojišťovna

Topná sezona je tu! Dny vymetených komínů upozorňují na důležitost prevence Dodržujte tzv. Komínovou vyhlášku, radí ČSOB Pojišťovna

V loňském roce hasiči zasahovali u celkem 1 262 požárů, které byly způsobeny špatným stavem komínů. Požáry tohoto typu jsou přitom otázkou prevence – pravidelnými kontrolami a čištěním spalinových cest, jak to stanovuje tzv. komínová vyhláška od roku 2016. Pokud majitelé nemovitostí tyto povinnosti zanedbají, riskují nejen pokuty v řádech tisíců korun, ale také možné krácení pojistného plnění od pojišťoven.
| ČSOB
Visa She’s Next startuje poprvé v Česku. Cílem je podpořit podnikatelky

Visa She’s Next startuje poprvé v Česku. Cílem je podpořit podnikatelky

Třetina podnikatelek v Česku zakládá vlastní firmy, aby získala nezávislost. Nedávný průzkum1 společnosti Visa ve spolupráci ČSOB odhaluje, že ženy v podnikání u nás limituje řada překážek. Z celkového počtu všech podnikajících osob pak u nás ženy tvoří pouze třetinu2. Právě proto zde nyní tyto společnosti představují projekt She’s Next, jehož posláním je nabídnout ženám podporu v rozvoji jejich byznysu. Silnější zapojení žen v této oblasti může mít významné ekonomické přínosy. Visa usiluje o zvýšení počtu žen, které ovládají kapitál, mají k tomuto kapitálu přístup, i žen, které z něho mohou těžit jako zaměstnankyně a zákaznice.
| ČSOB
ČSOB Pojišťovna a Onfine otevírají digitální akademii pro středoškoláky

ČSOB Pojišťovna a Onfine otevírají digitální akademii pro středoškoláky

Duševní zdraví je dnes výrazně ovlivňováno online světem a digitálními technologiemi. Tento vliv však navzdory veřejným obavám nemusí být jen negativní – mladou generaci je ale potřeba vést k tomu, aby technologie užívala vědomě a zdravě.
| ČSOB
Už více než 200 tisíc klientů nechává své drobné vydělávat u ČSOB. Nejstaršímu je 91 let, nejmladšímu 18

Už více než 200 tisíc klientů nechává své drobné vydělávat u ČSOB. Nejstaršímu je 91 let, nejmladšímu 18

V jednoduchosti je síla. Na tomto základě je postavená inovativní investiční služba ČSOB Drobné, která na začátku září, 4 roky od svého spuštění, překonala další milník: využívá ji už více než 200 tisíc klientů. Každá platba kartou se zaokrouhlí na nejbližší dvacetikorunu a tyto drobné částky se střádají a investují do vybraného investičního fondu. Klienti často využívají i funkci Turbo, která odkládané částky násobí a zvyšuje tak průběžné investice. Klienti služby ČSOB Drobné si průměrně odkládají 312 korun měsíčně.
| ČSOB
ČSOB a Ownest umožňují odložit hypotéku až o dva roky. Nové bydlení si klienti užívají hned za nájem

ČSOB a Ownest umožňují odložit hypotéku až o dva roky. Nové bydlení si klienti užívají hned za nájem

ČSOB uzavřelo partnerství se startupem Ownest, který přináší v Česku jedinečný způsob financování vlastního bydlení. Na rozdíl od tradičních hypoték, kde je potřeba mít naspořeno minimálně 10 % z ceny nemovitosti, umožňuje Ownest získat bydlení s pouhými 3 % vlastních prostředků. Klienti pak mají dva roky času na to, aby dospořili chybějící peníze, zatímco už bydlí ve svém novém domově za nájem.
| ČSOB
Program ČSOB pomáhá regionům rozšiřuje svou pomoc o speciální grantovou výzvu „Povodně 2024“, půjde na ní 5 milionů korun

Program ČSOB pomáhá regionům rozšiřuje svou pomoc o speciální grantovou výzvu „Povodně 2024“, půjde na ní 5 milionů korun

ČSOB rozšiřuje pomoc po ničivých povodních. Upravila pravidla programu ČSOB pomáhá regionům a uvolňuje tím další prostředky pro postižené oblasti. Speciální grantová výzva ČSOB pomáhá regionům: Povodně 2024 si klade za cíl podpořit aktivity neziskových organizací, obcí a místních akčních skupin na pomoc obyvatelům a obnovu veřejné infrastruktury v zasažených lokalitách. Výzva je otevřena ve všech krajích a žádosti lze podávat online až do 7. října.
| ČSOB