Ministerstvo průmyslu a obchodu··8 min

Česko jako technologický lídr. Vláda schválila Národní strategii umělé inteligence ČR 2030

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky (MPO) je ústřední orgán státní správy pro státní politiku v oblasti průmyslu, obchodu, surovin a ekonomických vztahů vůči zahraničí.

Tisková zpráva

Vláda schválila Národní strategii umělé inteligence ČR 2030 (NAIS) z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), která reflektuje nejnovější technologický vývoj, trendy a politické iniciativy v oblasti umělé inteligence (Artificial Intelligence, AI). Cílem této strategie, připravené ve spolupráci s veřejným i soukromým sektorem, je využít na maximum potenciál umělé inteligence ve prospěch české ekonomiky a společnosti. Dokument určuje priority a cíle do roku 2030 a definuje opatření v sedmi vzájemně provázaných oblastech.

Umělá inteligence představuje obrovský potenciál pro naši ekonomiku a společnost a může výrazně zlepšit kvalitu našeho života. Abychom využili tento potenciál na maximum ve prospěch České republiky, připravili jsme aktualizovanou Národní strategii umělé inteligence ČR 2030,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Naší vizí je, aby Česká republika byla nejen uživatelem, ale i tvůrcem pokročilých technologií umělé inteligence. Strategie nám pomůže dosáhnout tohoto cíle a zajistit, aby výhody AI byly využívány ve prospěch celé společnosti.“

Strategie vznikla nejen na základě dynamického rozvoje nových technologií, ale také s ohledem na nárůst mezinárodních iniciativ věnujících se AI. Dokument zohledňuje potřeby všech aktérů napříč hodnotovým řetězcem AI – od výzkumníků a vývojářů po koncové uživatele.

Aktualizovaná strategie AI reflektuje nejnovější technologické trendy a potřeby české společnosti. Zaměřuje se na klíčové oblasti využití AI, jako je posílení výzkumu, zlepšení vzdělávání, rozvoj digitálních dovedností, zajištění etických a bezpečnostních aspektů, podpora inovací v podnikání a zefektivnění veřejné správy a služeb,“ říká vrchní ředitel pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Aktualizace strategie vychází z výstupů veřejné konzultace, expertních vstupů, analýz a úzké spolupráce se všemi relevantními institucemi a aktéry veřejné i soukromé sféry zastupující český AI ekosystém. Ke koordinaci práce na aktualizaci byla pod Výborem pro AI vytvořena pracovní skupina, jejíž součástí jsou resorty, sociální a hospodářští partneři, akademické instituce i neziskové organizace. MPO se rovněž inspirovalo přístupem stejně smýšlejících států.

Strategie určuje priority a cíle do roku 2030 a definuje opatření v sedmi vzájemně provázaných oblastech:

1) Výzkum, vývoj a inovace

Výzkum, vývoj a inovace v oblasti AI jsou klíčové pro technologický pokrok a konkurenceschopnost České republiky. Je proto potřeba posílit výzkumnou infrastrukturu, podpořit špičkové vědce a mezinárodní spolupráci. Opatření zahrnují posílení výzkumných kapacit v AI, podporu grantů a financování, zapojení českých vědců do mezinárodních projektů a výměnu znalostí mezi akademickou a průmyslovou sférou. „Tato opatření urychlí vědecké objevy, zefektivní přenos výsledků do praxe, podpoří přenos know-how a výměnu informací v rámci mezinárodní spolupráce a posílí postavení Česka v globální vědecké komunitě,“ říká ministr Síkela.

2) Vzdělávání a odborná příprava

Rozvoj AI s sebou přináší mnoho změn, které vyžadují odpovídající vzdělávání budoucích odborníků. Potřebujeme proto transformovat vzdělávací proces s využitím AI nástrojů, zlepšit přípravu pedagogů, aktualizovat vzdělávací obsah a podporovat rozvoj talentů, včetně zvyšování povědomí o AI. Opatření zahrnují efektivní využívání AI ve výuce, školení pedagogů, rozšiřování studijních programů v oblasti AI a osvětové kampaně. Větší využití AI ve výuce přinese studentům praktické zkušenosti s technologiemi, zlepší připravenost pedagogů, podpoří rozvoj talentů a zvýší povědomí veřejnosti o AI.

3) Dovednosti a dopady AI na trh práce

AI mění trh práce a vyžaduje nové dovednosti. Cílem je vytvořit flexibilní pracovní rámec, rozvíjet digitální dovednosti, předcházet digitálnímu vyloučení a zvyšovat informační gramotnost občanů. To zahrnuje kurzy na rozvoj digitálních dovedností, rekvalifikační a celoživotní vzdělávací programy, iniciativy na zvýšení informační gramotnosti a podporu začleňování znevýhodněných skupin do digitální ekonomiky. Výsledkem bude lepší přizpůsobení pracovní síly rozvoji AI, snížení rizika digitálního vyloučení, vyšší informovanost občanů o AI a zvýšení jejich zaměstnatelnosti.

4) Etické a právní aspekty

Etické a právní aspekty AI jsou zásadní pro budování důvěry veřejnosti a ochranu práv jednotlivců. Je nutné zajistit efektivní právní předpisy, vytvořit etické kodexy pro vývojáře a uživatele, zřídit dozorové orgány a podporovat etické využívání AI. Tato opatření přispějí k ochraně práv a bezpečnosti občanů, efektivnímu dozoru nad legislativou, zvýšení důvěry v AI a zajištění zodpovědného používání této technologie.

5) Bezpečnostní aspekty

AI přináší s sebou různé etické a bezpečnostní otázky, které je třeba řešit pro zajištění její důvěryhodnosti a bezpečného používání. Zásadní je především ochrana dat před možným zneužitím. Cílem strategie je proto zajistit bezpečnost AI systémů a posílit odolnost vůči kybernetickým útokům. K tomu bude nezbytné, aby se Česká republika aktivně zapojila do vytváření mezinárodních bezpečnostních standardů, implementovala AI nástroje pro kybernetickou bezpečnost, pravidelně monitorovala a předcházela hrozbám a úzce spolupracovala s renomovanými mezinárodními partnery. Tato opatření přinesou zvýšení důvěry veřejnosti v AI, ochranu před kybernetickými útoky, posílení ekonomické bezpečnosti.

6) Průmysl a podnikání

Umělá inteligence nabízí firmám obrovský potenciál pro zlepšení produktivity, snížení nákladů a zavedení inovací. Klíčové je proto podporovat programy, které pomáhají začínajícím firmám v oblasti AI růst a rozvíjet se, usnadnit zavádění AI v malých a středních podnicích a podporovat export AI technologií. Mezi konkrétní opatření patří podpora inkubátorů a akcelerátorů pro AI startupy nebo vytvoření regulačního sandboxu pro testování AI inovací. Tato opatření povedou k rychlejší digitální transformaci firem, vzniku nových AI produktů a služeb, lepšímu právnímu prostředí pro podnikání s AI a posílení mezinárodní konkurenceschopnosti českých firem v oblasti AI.

7) Veřejná správa a veřejné služby

AI může zefektivnit a zjednodušit práci, od automatizace rutinních úkolů po asistenci při složitějším rozhodování. Její využití má proto smysl jak ve veřejné správě, tak i v oblasti veřejných služeb, kde může zlepšit kvalitu, dostupnost a efektivitu poskytovaných služeb. Cílem je zajistit kvalitní data, moderní digitální infrastrukturu, a zároveň školení zaměstnanců a dodržování etických a bezpečnostních standardů. Opatření v rámci strategie zahrnují digitalizaci a automatizaci veřejných služeb, školení zaměstnanců veřejné správy, implementaci etických a bezpečnostních standardů a podporu sdílení dobré praxe. Tato opatření povedou k rychlejší a přesnější veřejné správě, spravedlivějšímu přístupu k veřejným službám, vyšší kvalitě těchto služeb a větší důvěře občanů díky transparentnímu a etickému využívání AI.

NAIS, která poskytuje strategický rámec pro rozvoj a využívání důvěryhodné AI v České republice, uvede do praxe Akční plán. Tento plán bude obsahovat konkrétní iniciativy, jako jsou dotační programy, manuály pro podniky, rekvalifikační kurzy a zavádění nových AI řešení. Jeho aktuální podobu připravilo MPO zejména s gestory jednotlivých klíčových oblastí a předloží jej vládě v rámci Implementačních plánů Digitálního Česka. V tomto dokumentu bude resort podporovat současnou nutnost rozvoje umělé inteligence jako strategické technologie například prostřednictvím programu TWIST. Akční plán bude obsahovat investice na projekty ve výši přibližně 19 miliard korun a zároveň bude každoročně aktualizován, aby reagoval na měnící se prostředí.

Zdroj: www.mpo.gov.cz

Další články

Další články od Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministr Síkela v dopise upozornil na alternativu v případě přerušení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu

Ministr Síkela v dopise upozornil na alternativu v případě přerušení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zaslal dopis adresovaný Evropské komisařce pro energetiku Kadri Simsonové, ve kterém se zaměřuje na budoucnost dodávek plynu v Evropě. Reaguje tak na situaci, kdy na konci tohoto roku vyprší platnost rusko-ukrajinské dohody o přepravě plynu. V tuto chvíli přitom nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít k jejímu prodloužení. Ministr Síkela v tomto kontextu upozorňuje na kapacitu české přepravní soustavy, která je dostatečná pro nahrazení aktuálního objemu tranzitu přes Ukrajinu. Její využití by Evropě zásadně pomohlo v našem úsilí dále snížit dodávky energetických surovin z Ruska.
Jak na sdílení energií? Poradí desatero ke komunitní energetice

Jak na sdílení energií? Poradí desatero ke komunitní energetice

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo ve spolupráci s Komorou obnovitelných zdrojů energie desatero ke sdílení elektřiny. Jednoduchý přehled poradí, jak se sdílením začít, na co si dát pozor a na koho se obrátit. Resort také vydal e-book ke komunitní energetice, který domácnosti a firmy detailně provede celým procesem sdílení. Společně s novým webem www.jaksdiletenergii.cz, více než stovkou energetických poradců a informační linkou 1212, tvoří rozsáhlou Energetickou poradenskou síť, která zájemcům poradí jak v oblasti komunitní energetiky, tak energetických úspor, ale také třeba s výběrem nových fotovoltaických panelů.
Ministerstvo průmyslu a obchodu a CzechInvest přijali podnikatelskou delegaci tchajwanských polovodičových firem

Ministerstvo průmyslu a obchodu a CzechInvest přijali podnikatelskou delegaci tchajwanských polovodičových firem

Významná tchajwanská podnikatelská delegace navštívila v posledním srpnovém týdnu Česko. Jedná se o další důležitý krok k posílení vzájemné spolupráce a rozvoji polovodičového sektoru v Česku, která spočívá v podpoře výzkumu a vývoje a investic
Končí možnost platby kolky: Využít či odprodat je můžete už jen do konce roku 2024

Končí možnost platby kolky: Využít či odprodat je můžete už jen do konce roku 2024

Od 1. ledna 2025 již nebude možné hradit správní poplatky prostřednictvím kolkových známek. Tyto poplatky bude možné platit pouze bankovním převodem nebo pomocí QR kódu. Pokud jste byli zvyklí platit kolky, nezapomeňte, že využít nebo odprodat je bude možné jen do konce tohoto roku, tedy do 31. prosince 2024.
Čistá a udržitelná doprava. Vláda schválila aktualizaci Národního akčního plánu čisté mobility

Čistá a udržitelná doprava. Vláda schválila aktualizaci Národního akčního plánu čisté mobility

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Ministerstvem dopravy a Ministerstvem životního prostředí připravilo aktualizaci Národního akčního plánu čisté mobility (NAP CM). Strategický dokument, který dnes chválila vláda, se zaměřuje na rozvoj infrastruktury pro alternativní paliva, modernizaci vozového parku v silniční dopravě a dekarbonizaci dopravy. Stanovené cíle a plány jsou rozděleny do milníků pro roky 2025, 2030 a 2035.
Vláda schválila uvolnění nouzových zásob pohonných hmot ze státních hmotných rezerv

Vláda schválila uvolnění nouzových zásob pohonných hmot ze státních hmotných rezerv

Vláda České republiky dnes rozhodla o uvolnění nouzových zásob pohonných hmot ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Na základě tohoto rozhodnutí zapůjčí SSHR společnosti Orlen Unipetrol motorovou naftu a benzín. Tento krok je reakcí na aktuální výpadek výroby v litvínovské rafinérii s cílem předejít negativním dopadům na plynulé zásobování trhu.
Vláda jmenovala dva nové radní Energetického regulačního úřadu

Vláda jmenovala dva nové radní Energetického regulačního úřadu

Novými členy Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se stali Jan Šefránek a Tomáš Hüner. Vláda schválila jmenování dvou neobsazených míst členů Rady, kteří doplní současné tříčlenné obsazení na plný počet pěti členů.
Další posun v modernizaci české energetiky. Stát a ČEZ uzavřely bezpečnostní smlouvu pro rozvoj malých a středních modulárních reaktorů

Další posun v modernizaci české energetiky. Stát a ČEZ uzavřely bezpečnostní smlouvu pro rozvoj malých a středních modulárních reaktorů

Poté, co vláda rozhodla o preferovaném dodavateli výstavby dvou nových jaderných bloků v lokalitě Jaderné elektrárny Dukovany, činí nyní další krok pro zajištění dostatku elektřiny za přijatelné ceny pro budoucí generace. Bezpečnostní smlouva, kterou schválila vláda, umožní zajištění bezpečnostních zájmů státu v rámci výběru budoucího partnera pro vývoj a výstavbu modulárních reaktorů v ČR. Jde podle nízkouhlíkového zákona o nezbytný dokument, který předchází samotnému výběru dodavatele.
Bezpečnější on-line prostředí. Vláda schválila návrh zákona o digitální ekonomice

Bezpečnější on-line prostředí. Vláda schválila návrh zákona o digitální ekonomice

Vláda schválila návrh zákona o digitální ekonomice z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Jeho cílem je chránit uživatele na internetu, připravit Českou republiku na přechod do nové digitální éry a zajistit bezpečné a spravedlivé digitální prostředí.
Snazší život pro podnikatele. Vláda schválila 22 opatření na snížení byrokracie

Snazší život pro podnikatele. Vláda schválila 22 opatření na snížení byrokracie

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo 22 opatření na omezení administrativní zátěže podnikatelů. Úpravy v oblasti živnostenského podnikání, zaměstnanosti nebo daňové správy, které schválila vláda, pomohou podnikatelům snížit náklady a ušetřit čas. Cílem je všechna opatření realizovat do konce 1. poloviny příštího roku. Podnikatelský balíček vznikl na základě podnětů odborné veřejnosti, podnikatelských svazů a asociací.