ORLEN Unipetrol··4 min

Bezpečnost dětí v Kralupech nad Vltavou bude díky edukaci ještě lepší

V areálu ZŠ Třebízského v Kralupech nad Vltavou bylo dnes slavnostně otevřeno nové dopravní hřiště. Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol se na jeho vybudování podílela částkou 750 000 Kč v rámci svých aktivit v oblasti společenské odpovědnosti, jimiž podporuje život v obcích a městech v okolí svých výrobních závodů. Díky novému hřišti nebudou muset kralupské děti při dopravní výchově složitě dojíždět na jiná hřiště v Mělníku a Neratovicích.

„Máme velkou radost, že jsme mohli přispět k podpoře vzdělávání i bezpečnosti dětí v regionu,“ říká Katarzyna Woś, místopředsedkyně představenstva skupiny ORLEN Unipetrol. „Intenzita silniční dopravy neustále roste, a děti patří mezi nejohroženější účastníky možných nehod. Proto je nesmírně důležité připravovat nejmladší generaci na možná rizika, vychovávat je v této oblasti a nejlépe formou hry prakticky seznamovat s pravidly silničního provozu. A nové dopravní hřiště v Kralupech nad Vltavou je k tomu naprosto ideální.“

„Kralupští školáci se budou na novém dopravním hřišti, které vyrostlo o letních prázdninách na pozemku ZŠ Třebízského, seznamovat s pravidly silničního provozu v nejrůznějších situacích a osvojovat si správné návyky pro bezpečný pohyb na chodnících i silnicích,“ komentuje Marek Czechmann, starosta města Kralupy nad Vltavou, které dopravní hřiště provozuje. V novém dopravním areálu je celkem 210 metrů silnic a 200 metrů chodníků. Moderně koncipované cvičiště napodobuje nejrůznější křižovatky a zahrnuje také výjezdy, kruhové objezdy a jednosměrné komunikace. Nechybí ani železniční přejezd, parkoviště, přechod pro chodce a úsek se zákazem předjíždění. Děti, které se silničního provozu neúčastní, mohou sledovat dění na hřišti z tribuny. Dopravní hřiště bude sloužit i ostatním školám, školkám a široké veřejnosti z Kralup nad Vltavou a okolí.

„Příspěvek ve výši 750 000 Kč na vybudování dopravního hřiště pro děti v Kralupech nad Vltavou a okolí je součástí našeho programu v oblasti firemní společenské odpovědnosti (CSR), jímž se snažíme rozvíjet vztahy s místními komunitami a poskytujeme jim podporu na poli vzdělávání, sociálních otázek a ochrany životního prostředí,“ vysvětluje Jaroslav Hacko, výrobní ředitel kralupské rafinérie skupiny ORLEN Unipetrol. V roce 2020 vynaložil ORLEN Unipetrol na různé aktivity CSR celkem 20,8 milionu korun.

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina ORLEN v Česku a na Slovensku. V Česku Benzina ORLEN provozuje 421 stanic a je největším řetězcem. Na Slovensku je Benzina ORLEN od svého vstupu v roce 2019 jedním z nejrychleji rostoucích řetězců a v současnosti má ve své síti již 20 stanic. Skupina ORLEN Unipetrol patří mezi největší firmy v České republice a zaměstnává více než 4 800 lidí. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina ORLEN Unipetrol je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí.

Zdroj: www.orlenunipetrol.cz

Zadavatel
ORLEN Unipetrol

ORLEN Unipetrol

Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol je významnou součástí českého průmyslu. V České republice je jediným zpracovatelem ropy, jedním z nejdůležitějších výrobců plastů a vlastníkem největší sítě čerpacích stanic ORLEN Benzina. V oboru rafinérské a petro​​chemické výroby je významným hráčem i ve střední a východní Evropě. Od roku 2005 je součástí rafinérské a petrochemické skupiny PKN ORLEN.

Další články od ORLEN Unipetrol

Informace o odstavení etylenové jednotky
ORLEN Unipetrol

Informace o odstavení etylenové jednotky

V neděli 28. července 2024 v dopoledních hodinách bude ve výrobním areálu Chempark v Litvínově-Záluží společnosti ORLEN Unipetrol RPA z důvodu nutné opravy netěsnosti na potrubním řadu oteplené vody zahájeno odstavování etylenové jednotky. Přebytečné průmyslové plyny budou řízeně spalovány na bezpečnostním polním hořáku etylenové jednotky. Odstavování etylenové jednotky bude doprovázeno světelnými, zvukovými a kouřovými efekty, za které se obyvatelům přilehlých měst a obcí předem omlouváme. Jejich bezpečí ani životní prostředí není touto událostí ohroženo.
Proudem zasažený orel mořský z Poděbrad je zpět ve volné přírodě
ORLEN Unipetrol

Proudem zasažený orel mořský z Poděbrad je zpět ve volné přírodě

Jeden příklad vypovídá za všechny o aktivitách Českého svazu ochránců přírody, jehož činnost od letošního roku podporuje také Nadace ORLEN Unipetrol. Ornitologům ze záchranné stanice v Huslíku u Poděbrad se podařilo uzdravit a vrátit do volné přírody zraněnou samici orla mořského. Díky GPS monitoringu je nyní navíc možné sledovat její pohyb.
Údržba parku, sběr odpadků i pomoc v domově seniorů: Dobrovolníci z ORLEN Unipetrolu odpracovali 1312 hodin napříč celou republikou
ORLEN Unipetrol

Údržba parku, sběr odpadků i pomoc v domově seniorů: Dobrovolníci z ORLEN Unipetrolu odpracovali 1312 hodin napříč celou republikou

Zaměstnanci skupiny ORLEN Unipetrol pomohli při každoročních Dobrovolnických dnech v desíti organizacích. Dobrovolníci namísto své standardní pracovní náplně pomáhali např. s natíráním ohrad výběhů pro zvířata v záchranné stanici, malováním pokojů či zahradními pracemi. Do akce se zapojilo 175 dobrovolníků, kteří během řady dobrovolnických činností odpracovali 1312 hodin. Cílem iniciativy bylo aktivně přispět ke zlepšení a rozvoji místních komunit. Zaměstnanci letos mohli vybírat mezi pomocí pro deset organizací v lokalitách, kde skupina působí. Nejvíce dobrovolníků pomohlo v oblasti Horního Jiřetína a Litvínova – Janova, kde 47 dobrovolníků sbíralo odpadky, likvidovalo černé skládky a zasadili sazenice buku.
Tři sokolí mláďata opustila hnízdní budku v kralupské rafinerii
ORLEN Unipetrol

Tři sokolí mláďata opustila hnízdní budku v kralupské rafinerii

Tři mláďata kriticky ohrožených sokolů stěhovavých vylétla v červnu ze svého hnízda, ve kterém se před dvěma měsíci vyklubala. Nyní budou mladí sokoli získávat zkušenosti a trénovat své schopnosti lovu, než se za dva až tři roky usadí a vyvedou vlastní mláďata. Přes online stream v hnízdní budce na komíně kralupské rafinerie skupiny ORLEN Unipetrol mohou diváci sledovat celé období hnízdění sokolů každý rok, vždy v období námluv, které začíná na přelomu února a března, až do června, kdy mláďata opouští své hnízdo. Celkem se v areálech skupiny ORLEN Unipetrol podařilo vyvést 58 mláďat tohoto vzácného dravce.
Tři sokolí mláďata opustila hnízdní budku v litvínovském výrobním areálu
ORLEN Unipetrol

Tři sokolí mláďata opustila hnízdní budku v litvínovském výrobním areálu

Tři mláďata kriticky ohrožených sokolů stěhovavých vylétla v červnu ze svého hnízda, ve kterém se před dvěma měsíci vyklubala. Nyní budou mladí sokoli získávat zkušenosti a trénovat své schopnosti lovu, než se za dva až tři roky usadí a vyvedou vlastní mláďata. Přes online stream v hnízdní budce na komíně teplárny v litvínovském výrobním závodě skupiny ORLEN Unipetrol mohou diváci sledovat celé období hnízdění sokolů každý rok, vždy v období námluv, které začíná na přelomu února a března, až do června, kdy mláďata opouští své hnízdo. Celkem se od roku 2011 v areálech skupiny ORLEN Unipetrol podařilo vyvést 58 mláďat tohoto vzácného dravce.
Veltrusy mají nové dětské a cvičební hřiště díky Nadaci ORLEN Unipetrol. Dostanou další milion korun
ORLEN Unipetrol

Veltrusy mají nové dětské a cvičební hřiště díky Nadaci ORLEN Unipetrol. Dostanou další milion korun

Město Veltrusy za podpory skupiny ORLEN Unipetrol dokončilo výstavbu nového dětského a cvičebního hřiště v parku v ulici Jiráskova. Návrh na jeho realizaci zvítězil v roce 2022 v kampani ORLEN Unipetrol lidem. Na projekt, který si občané města vybrali v anketě s převahou téměř 64 procent, přispěl ORLEN Unipetrol částkou ve výši jednoho milionu korun. Projekt ORLEN Unipetrol lidem patří mezi dobročinné aktivity, kterými se skupina snaží rozvíjet dobré vztahy s místními komunitami založené na oboustranné komunikaci a spolupráci. Město dostane od Nadace ORLEN Unipetrol další milion korun na nákup herních a workoutových prvků a na dokončení parkového prostoru, kde lze aktivně trávit volný čas.
ORLEN Unipetrol ve svém litvínovském závodě zbourá dvě chladicí věže
ORLEN Unipetrol

ORLEN Unipetrol ve svém litvínovském závodě zbourá dvě chladicí věže

Skupina ORLEN Unipetrol uskuteční ve svém litvínovském chemickém závodě demolici dvou z celkem osmi chladicích věží. Rozhodnutí je součástí dlouhodobého optimalizačního programu, v rámci kterého ORLEN Unipetrol postupně odstraňuje nevyužívané technologie a budovy, aby uvolnil místo pro svůj budoucí rozvoj. Práce na likvidaci jedné ze tří věží uvnitř rafinérské části závodu a na likvidaci věže u hlavního vjezdu do areálu B11 u silnice 1/27 budou probíhat od poloviny června do konce srpna a nebudou mít vliv na okolní prostředí a dopravu.
Novým generálním ředitelem skupiny ORLEN Unipetrol je Mariusz Wnuk
ORLEN Unipetrol

Novým generálním ředitelem skupiny ORLEN Unipetrol je Mariusz Wnuk

Novými členy představenstva ORLEN Unipetrol a.s. se stali Mariusz Wnuk a Zbigniew Pawłucki. Mariusz Wnuk byl na dnešním zasedání představenstva zvolen předsedou představenstva a bude vykonávat funkci generálního ředitele skupiny ORLEN Unipetrol. Zbigniew Pawłucki byl zvolen místopředsedou představenstva skupiny ORLEN Unipetrol.
ORLEN Unipetrol se umístil mezi třemi nejlepšími zaměstnavateli v Česku
ORLEN Unipetrol

ORLEN Unipetrol se umístil mezi třemi nejlepšími zaměstnavateli v Česku

Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol se umístila mezi třemi nejlepšími zaměstnavateli v Česku. Ve 22. ročníku ankety Pluxee Zaměstnavatel roku ovládla první místo v Ústeckém kraji. Na celostátní úrovni skupina obsadila třetí místo. Ocenění Pluxee Zaměstnavatel roku je součástí Výročních cen Klubu zaměstnavatelů 2024. Nezávislé hodnocení je založeno na mezinárodní metodice společnosti PricewaterhouseCoopers Česká republika, která je odborným garantem soutěže.
V kralupském výrobním areálu se konalo pravidelné havarijní cvičení
ORLEN Unipetrol

V kralupském výrobním areálu se konalo pravidelné havarijní cvičení

V úterý 18. června se v dopoledních hodinách ve výrobním areálu v Kralupech nad Vltavou uskutečnilo pravidelné havarijní cvičení. Jeho letošním námětem byl únik směsi uhlovodíků a toxického sirovodíku. Nácvik neměl vliv na okolní prostředí a neomezil výrobu v areálu. Havarijní cvičení pořádá skupina ORLEN Unipetrol ve svých výrobních závodech pravidelně, aby ověřila praktickou připravenost záchranných složek i zaměstnanců v areálu.