
Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z moravské metropole v rámci kontroly řeznictví s bourárnou v městské části Staré Brno odhalily 65 kilogramů kazícího se masa a dalších 170 kilogramů masa neznámého původu. Hygienické podmínky provozovny navíc nevyhovovaly hygienickým standardům. Inspektorky maso znehodnotily modrou barvou s nařídily provozovateli neškodnou likvidaci zdravotně závadného masa na jeho náklady. S provozovatelem bude vedeno správní řízení ve věci uložení pokuty. Za uvedená závažná porušení zákona o potravinách mu hrozí pokuta až do výše 50 mil. Kč.
V chladírně provozovny se nacházelo 65 kg zapáchajícího vepřového a drůbežího masa. Zdravotně závadné maso vykazovalo zjevné známky kažení včetně změny barvy, osliznutí a zaplísnění. Proto inspektorky SVS maso na místě znehodnotily modrou barvou a provozovateli nařídily jeho neškodnou likvidaci v asanačním podniku.
V chladírně, kde provozovatel maso skladoval panovaly nevyhovující hygienické podmínky. Rovněž přilehlá bourárna byla značně znečištěná, což svědčilo o zanedbané sanitaci a nedostatečném úklidovém režimu. V bourárně se také nacházely předměty nesouvisející s potravinářskou výrobou, které mohly zvýšit riziko kontaminace potravin.
Dalších téměř 170 kg mraženého drůbežího a vepřového masa bylo pozastaveno, protože u něho nebyla zajištěna dostatečná sledovatelnost. Chyběly povinné údaje o druhu masa a době trvanlivosti nebo době zamražení. Část tohoto masa navíc vykazovala smyslové změny (spálení mrazem), což svědčí o nevhodném skladování. Obaly byly nevhodné pro mražení a místy potrhané. Pultový mrazicí box, ve kterém bylo maso uloženo, pokrývala silná námraza, což také poukazuje na nedostatečné dodržování hygienických standardů.
Jako upřesnění informace SVS uvádí, že popsaná kontrola neproběhla ani v jedné z brněnských provozoven řeznictví Jan Velík – VELMA.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS


Zdroj: www.svscr.cz