Makro··5 min

Iniciativa ČESKÉ POLE pokračuje v navracení českých surovin do gastronomie. K podporovaným plodinám přidává české nakládané okurky a dvouletý Český kmín.

Makro

Makro

Makro (stylizováno makro) je řetězec velkoobchodních prodejen typu cash and carry. Držitelem značky makro je v kontinentální Evropě německá obchodní skupina Metro. V České republice makro provozuje 13 prodejen a je partnerem franšízového řetězce Můj obchod. V účetním roce 2020–2021 mělo makro v Česku tržby 26,220 mld. Kč, a bylo tak 8. největším obchodním řetězcem podle žebříčku Top 50 českého obchodu časopisu Zboží a prodej.

Tisková zpráva

Od svého založení v roce 2022 přispěla iniciativa ČESKÉ POLE k vypěstování 300 tun českých brambor na hranolky a 1,7 tuny tuzemských odrůd česneku. Podpořila také renesanci řízného českého křenu. Nyní se iniciativa, jejímž hlavním cílem je navracení české úrody do gastronomie, zaměřuje na další plodiny – pravé české okurky a dvouletý Český kmín s jedinečnou chutí. Nové plodiny byly dnes slavnostně představeny na 50. ročníku agrosalonu Země živitelka.

Okurky i kmín neodmyslitelně patří do české kuchyně a pro jejich pěstování panují v České republice ideální podmínky. Na talířích v tuzemských restauracích ale většinou narazíme na okurky a kmín dovážené ze zahraničí. Tyto plodiny do České republiky putují dlouhé vzdálenosti, často v nevhodných baleních a bez garance konkrétního původu. Lokální producenti nemají zaručený stabilní odbyt a od pěstování proto mnohdy upouští. Iniciativa ČESKÉ POLE si klade za cíl tuto situaci změnit a přispět tak k podpoře udržitelného zemědělství a nižší zátěži životního prostředí.

„Jedním z hlavních přínosů iniciativy ČESKÉ POLE je propojování všech zúčastněných stran od pěstitelů až ke spotřebiteli. Producenty jednotlivých plodin podporujeme napřímo garancí odběru nebo od nich předem odkoupíme sadbu. Letos jsme nadšení z návratu tradičních českých nakládaček, které na trhu několik let chybí. Okurky jsou krásně křupavé a perfektně se hodí do tradiční české kuchyně. Jsou naloženy v láku tradiční receptury, který doporučuji nevylévat, skvěle s ním dochutíte například omáčky nebo polévky. Věříme, že zákazníci ocení i Český kmín, který má velmi výraznou chuť a vůni, a díky tomu je jeho spotřeba v kuchyni menší než u běžně dostupného jednoletého kmínu. Zároveň nás velmi těší, že nové plodiny můžeme uvést na místě, kde jsme v loňském roce podepsali významné memorandum o spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze,“ říká Jiří Nehasil, generální ředitel makro ČR. Velkoobchod makro ČR je spolu s Ministerstvem zemědělství ČR a zástupci zemědělců a gastronomie jedním ze zakládajících členů iniciativy.

Nové lokální plodiny se na pultech makro ČR objeví v září letošního roku. Okurky odrůdy Rubato byly vypěstované u Pohořelic na jižní Moravě pod dohledem pěstitele Tomáše Zoufalého. Jejich sklizeň probíhá ručně. Ke zpracování okurek dochází do 24 hodin, díky čemuž zůstávají křupavé. Lák je tradiční české receptury, tedy s cukrem, cibulí, mrkví a hořčičným semínkem.

Další novou plodinou, kterou iniciativa ČESKÉ POLE podpoří, je kmín. Jeho pěstování má na českých polích více než 160letou tradici. Dvouletý kmín pěstovaný v tuzemsku si v roce 2008 vysloužil v Evropské unii chráněné označení původu Český kmín. Oproti jednoletému kmínu, který se do České republiky obvykle dováží z Egypta či Finska, je Český kmín kvalitnější a obsahuje více vonných silic. Jeho výrazné aroma dodává pokrmům specifickou chuť „pravého kmínu“ přecházející až do mátové chuti. Dvouletý kmín odrůdy Kamín pro ČESKÉ POLE pěstuje farmář Karel Jonák.

„Jsme rádi, že i v letošním roce pokračujeme v naplňování našeho poslání a vracíme do české gastronomie kvalitní tuzemské plodiny, které tam jednoznačně patří. Usilovně pracujeme na přidání dalších tradičních plodin a produktů rostlinné i živočišné výroby, jejichž produkce byla v posledních dekádách na českém území z různých důvodů narušena. V příštích letech bychom se rádi zaměřili například na cibuli na guláš, kterou považujeme za jednu z klíčových složek české gastronomie. Dále plánujeme zařazení máku, švestek či meruněk. U produktů živočišného původu diskutujeme o podpoře chovu jehněčího masa, drůbeže ve volném chovu, ale i o sladkovodních dravých rybách,“ popisuje Roman Vrzák, projektový manažer iniciativy ČESKÉ POLE.

Snaha o navracení českých plodin a produktů do lokální gastronomie již přinesla několik významných úspěchů. Během dvou sezon, kdy iniciativa podporuje odrůdu brambor Agria vhodnou na hranolky, bylo pro ČESKÉ POLE sklizeno zhruba 300 tun brambor – 100 tun v roce 2022 a 200 tun v roce 2023. I přes navýšení produkce v roce 2023 byly české brambory v obchodech makro ČR vyprodané již v průběhu května 2024. Letos proto opět došlo k posílení výsadby. Hranolky vyráběné z českých brambor nahradily v tuzemských restauracích, bistrech a provozovnách rychlého občerstvení hranolky z brambor dovážených především z Nizozemska. Na odbyt jde také český česnek a křen. Česneku se dosud prodalo 1,7 tuny. A český křen tvořil dokonce 70 % křenu prodaného v makro ČR.

www.ceskepole.cz

Tisková zpráva ke stažení

Zdroj: www.makro.cz

Další články

Další články od Makro

MAKRO Czech Gastro Fest 2025: Rekordní návštěvnost, světové hvězdy, tisíce ochutnávek a inspirace pro celý obor gastronomie

MAKRO Czech Gastro Fest 2025: Rekordní návštěvnost, světové hvězdy, tisíce ochutnávek a inspirace pro celý obor gastronomie

MAKRO Czech Gastro Fest 2025, největší gastronomická událost v České republice, který se konal 4.–5. dubna, přilákal rekordních 16 000 návštěvníků. Na festivalu vystoupilo přes 200 odborníků a řečníků, zúčastnilo se ho více než 100 partnerů a vystavovatelů a rozdalo se desítky tisíc degustačních porcí. Vyprodané O2 universum se díky tomu na dva dny proměnilo ve středobod české i světové gastronomie.
| Makro
Zdeněk Pohlreich oceněn Cenou za celoživotní přínos české gastronomii na MAKRO Czech Gastro Festu 2025

Zdeněk Pohlreich oceněn Cenou za celoživotní přínos české gastronomii na MAKRO Czech Gastro Festu 2025

Na slavnostním zahájení 3. ročníku MAKRO Czech Gastro Festu, konaném v pražském O2 universu, byl dnes šéfkuchař Zdeněk Pohlreich oceněn Cenou za celoživotní přínos české gastronomii. Toto prestižní ocenění mu předal prezident festivalu a generální ředitel makro ČR, Jiří Nehasil, jako uznání za jeho mnohaletou práci v oblasti vzdělávání a propagace kvality české kuchyně napříč regiony České republiky.
| Makro
MAKRO Czech Gastro Fest 2025: Vrcholná gastronomická událost roku přináší světové šéfkuchaře a bohatý program

MAKRO Czech Gastro Fest 2025: Vrcholná gastronomická událost roku přináší světové šéfkuchaře a bohatý program

Ve dnech 4. a 5. dubna 2025 se pražské O2 universum stane centrem kulinářského umění při třetím ročníku MAKRO Czech Gastro Festu 2025. Festival nabídne pestrý program pro profesionály i nadšence gastronomie, včetně kuchařských show, odborných diskusí a soutěží.
| Makro
Makro ČR úspěšně představilo kampaň „m“ na Career Expo Praha

Makro ČR úspěšně představilo kampaň „m“ na Career Expo Praha

Praha, 17. 3. – Makro ČR se v minulých dnech zúčastnilo největšího festivalu kariérních příležitostí v Praze. Na interaktivním stánku představilo svou employer branding strategii „m“, firemní kulturu, rozvojové příležitosti a závazek k diverzitě. Claim expozice „Berem vás takový, jaký jste“ podtrhl otevřenost vůči různorodým talentům a individuálním schopnostem.
| Makro
Gastro máme v krvi. A to fest! MAKRO Czech Gastro Fest 2025: Šest světových kuchařských hvězd, špičky české gastronomie, čtyři profesionální soutěže a desítky kuchařských show pod jednou střechou

Gastro máme v krvi. A to fest! MAKRO Czech Gastro Fest 2025: Šest světových kuchařských hvězd, špičky české gastronomie, čtyři profesionální soutěže a desítky kuchařských show pod jednou střechou

Největší gastronomická událost v České republice MAKRO Czech Gastro Fest letos vstupuje do svého třetího ročníku a přivádí do Prahy světovou špičku v oblasti gastronomie. 4. a 5. dubna 2025 se v pražském O2 universu uskuteční dvoudenní festival plný inspirace, jedinečných kulinářských show, odborných diskusí, prestižních soutěží a zážitků pro profesionály i širokou veřejnost. Hlavními ambasadory jsou: za profesionály v gastronomii Zdeněk Pohlreich, za amatérské kuchaře a milovníky dobrého jídla Karel Kovy Kovář.
| Makro
Největší gastronomická událost roku MAKRO Czech Gastro Fest 2025 odstartuje za měsíc

Největší gastronomická událost roku MAKRO Czech Gastro Fest 2025 odstartuje za měsíc

Přesně za měsíc, 4. a 5. dubna 2025, se v Pražském O2 universu uskuteční třetí ročník národního gastronomického festivalu MAKRO Czech Gastro Fest. Na ploše 13 000 m² ve čtyřech patrech O2 univerzum se představí třináct tematických sekcí, přes 100 vystavovatelů a více než 200 odborníků z oblasti gastronomie. Návštěvníci si vychutnají tisíce degustační porcí desítky kuchařských show, a mohou se zúčastnit odborných přednášek, diskusí, rozhovorů a interaktivních prezentací v sekci MAKRO FORUM.
| Makro
Chefs' Dinner: Unikátní koncept šesti šéfkuchařů a špičkových surovin z makro ČR

Chefs' Dinner: Unikátní koncept šesti šéfkuchařů a špičkových surovin z makro ČR

Jedenáctý ročník prestižní gastronomické události Chefs’ Dinner opět spojil špičkové české i zahraniční šéfkuchaře při výjimečné večeři, která představuje vrchol kulinářského umění. Tento unikátní koncept, který hostům umožňuje ochutnat šest chodů připravených šesticí talentovaných kuchařů, je exkluzivní akcí Makro akademie. Ta nedávno oslavila 10 let své existence a za tuto dobu významně přispěla k naplňování kréda makro ČR – vzdělávat, podporovat a posouvat českou gastronomii na světovou úroveň.
| Makro
Makro ČR rozšiřuje program Chytrý kuchař

Makro ČR rozšiřuje program Chytrý kuchař

Praha, 19. 2. – Společnost makro ČR spouští novou kampaň na podporu programu Chytrý kuchař, jehož cílem je usnadnit práci profesionálním kuchařům a provozovatelům restaurací v HoReCa segmentu. Makro ČR nabízí nově více než 1 200 položek, které pomáhají šetřit čas, energii a náklady, a přináší tak moderní řešení pro efektivní gastronomii.
| Makro
Makro ČR posiluje svou značku: Druhá fáze employee branding kampaně "m" je v plném proudu

Makro ČR posiluje svou značku: Druhá fáze employee branding kampaně "m" je v plném proudu

Praha, 13. 2. – Společnost makro ČR pokračuje v budování své značky jako atraktivního zaměstnavatele. Druhá fáze unikátní employee brandingové kampaně „m“ se právě spustila a nově cílí i na cílovou skupinu 18–45 ve vybraných regionech i prostřednictvím outdoorové reklamy. Kampaň, která byla v první fázi zaměřena na zaměstnance a jejich zapojení, nyní oslovuje potenciální uchazeče s jasnou a autentickou nabídkou pracovních příležitostí tím, že ukazuje makro jako silného, stabilního a atraktivního zaměstnavatele.
| Makro
Transparentní nákupy a kvalitní potraviny jsou klíčem ke zlepšení stravy v institucích

Transparentní nákupy a kvalitní potraviny jsou klíčem ke zlepšení stravy v institucích

Kvalita nemocničního stravování zásadně ovlivňuje proces léčby a rekonvalescence pacientů. Podobě tomu je i u škol a zařízení sociálních služeb. Jak ale zajistit, aby instituce nakupovaly čerstvé a kvalitní potraviny transparentně a efektivně? Odpověď přinesl odborný seminář v Brně, který se zaměřil na využívání dynamického nákupního systému (DNS) v souladu se zákonem č. 166/2023 Sb.
| Makro